Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Οι συνολικές εξαγωγές της χώρας μας το 2016 αυξήθηκαν κατά 2,9% προς τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., ενώ, αντίθετα, μειώθηκαν κατά 6,5% προς τις Τρίτες Χώρες!

-Οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες, κατά 7,6%, ενώ η Ιταλία εξακολουθεί να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ακολουθούμενη από την Γερμανία, την Κύπρο, την Τουρκία, την Βουλγαρία και τις ΗΠΑ!

 

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών το 2016, οι συνολικές εξαγωγές της χώρας μας αυξήθηκαν κατά 2,9% προς τις χώρες της Ε.Ε., ενώ, αντίθετα, μειώθηκαν κατά 6,5% προς τις Τρίτες Χώρες

Η Ιταλία εξακολουθεί να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ακολουθούμενη από την Γερμανία, ενώ οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες, κατά 7,6%. 

Όπως σημείωσε η Πρόεδρος του «Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων» (ΠΣΕ) , Χριστίνα Σακελλαρίδη, στην Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, «την ώρα, που η ευρωοικονομία η μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα ανακάμπτει, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλη μία ευκαιρία εξόδου από την κρίση»!

Η κατάρριψη -κατά δεύτερη συνεχή χρονιά- του ρεκόρ αξίας εξαγωγών (πλην πετρελαιοειδών) σημάδεψε ένα δωδεκάμηνο έντονων διακυμάνσεων, στο πρώτο μισό του έτους 2016, αλλά και εκπλήρωσης των εκτιμήσεων και προβλέψεων στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας.

 

«Παρά το ρεκόρ, που σημειώθηκε, το κλίμα μεταξύ των Ελλήνων Εξαγωγέων κάθε άλλο παρά πανηγυρικό μοιάζει, λόγω της επικρατούσας αβεβαιότητας»

 

Μάλιστα, η διεύρυνση της επίδοσης, από τα 18,36 δισεκατομμύρια ευρώ του 2015, στα 18,59 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, -εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών-, κατέστη εφικτή, παρά τις πιέσεις, που επανεμφανίσθηκαν κατά τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας και συνδέονται μερικώς με την ανάκαμψη της αβεβαιότητας γύρω από τις διαπραγματεύσεις και την αξιολόγηση του Προγράμματος Προσαρμογής.

«Παρά το ρεκόρ, το κλίμα μεταξύ των Ελλήνων Εξαγωγέων κάθε άλλο παρά πανηγυρικό μοιάζει. Και ο λόγος είναι η αβεβαιότητα», είπε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, προσθέτοντας, ότι «η εικόνα θυμίζει τον Μύθο του Σίσυφου, που λίγο πριν την κορυφή, στην κρίσιμη καμπή, κατρακυλάει προς τα κάτω, προς τα πίσω».

Για το 2017, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάκαμψης, καταγράφοντας αύξηση 3,6% (με πρόβλεψη για αύξηση 4% το 2018). Μάλιστα, η Κομισιόν εκτιμά, ότι συνολικά οι εισαγωγές της Ε.Ε. θα τρέξουν ταχύτερα, από ότι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές το 2017, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά προϊόντα, που κατευθύνονται σε υψηλό ποσοστό στις αγορές των κρατών-μελών. Υπενθυμίζεται, ότι η επίτευξη ανάλογων ρυθμών αύξησης οδηγεί σε πρόσθετα έσοδα ύψους 1,5% του ΑΕΠ της χώρας σε ετήσια βάση.

 

Η Ε.Ε. απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών

 

Σύμφωνα με ανάλυση του «Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων» και του «Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών» (ΚΕΕΜ), το 2016, οι συνολικές εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,9% προς τις χώρες της Ε.Ε., ενώ αντίθετα μειώθηκαν κατά 6,5% προς τις Τρίτες Χώρες, ενώ, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,4% προς τις χώρες της Ε.Ε. και μειώθηκαν κατά 4,8% προς τις Τρίτες Χώρες. Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, το ποσοστό των ελληνικών προϊόντων, που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών ανέρχεται πλέον στο 67,8% (έναντι μόλις 32,2% των Τρίτων Χωρών).

Ο σημαντικότερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών ήταν και το 2016 η Ιταλία, ενώ στην δευτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία, και ακολουθούν η Κύπρος, η Τουρκία, η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ, το Ην.Βασίλειο, ο Λίβανος, η Ρουμανία και η Αίγυπτος.

Ως προς την σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 7,6%, ενώ από τις νέες εισόδους στα κορυφαία 100 εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα ξεχωρίζουν τα βιομηχανικά πολυμερή χημικά (74η θέση), τα καπνιστά ψάρια (82η), το ρύζι (93η) και τα είδη υγιεινής (94η).