-επιγραμματικά οι σημαντικότερες, που αφορούν και στη χώρα μας, από το 1774 μέχρι και το 1923-

  • H πρώτη σημαντική Συνθήκη/Συμφωνία για την Ελλάδα (τους Έλληνες σωστότερα) ήταν αυτή του Κιουτσούκ- Καϊναρτζί, χωριό της Βουλγαρίας κοντά στα ρουμανικά σύνορα, όπου υπογράφηκε η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στις 21.07.1774, με την οποία τερματίστηκε ο μεταξύ τους πόλεμος , που είχε αρχίσει το 1768.Η σημασία της Συνθήκης αυτής για τους Έλληνες ήταν ΜΕΓΙΣΤΗ! Με την αναγνώριση της αυτονομίας των παραδουνάβιων ηγεμονιών δημιουργήθηκε στις πάμπολλες ελληνικές παροικίες κλίμα  ελεύθερης Ελλάδας, και προετοιμάστηκε ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας.
  • Η Συνθήκη (σωστότερα το Πρωτόκολλο) του Λονδίνου, στις 22.01.1830 , με την οποία το ματωμένο Έθνος των Ελλήνων αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο κράτος για πρώτη φορά στην ιστορία μας.
  • Η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, προαστίου της Πόλης, στις 3 Μαρτίου 1878, μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας, που έθετε τέρμα στον μεταξύ τους πόλεμο.
  • Η συνθήκη του Βερολίνου (13 Ιουνίου- 13 Ιουλίου 1878) για την αναθεώρηση της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου. Πολυμερής και με πάμπολλα ζητήματα. Από την εν λόγω Συνθήκη (Συνέδριο σωστότερα) η Άρτα και το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας προσαρτώνται στην Ελλάδα (η ενσωμάτωση πραγματοποιήθηκε το 1881).
  • Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, στις 10.8.1913, μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, Σερβίας, Μαυροβουνίου, Ρουμανίας με την οποία τερματίστηκε ο Β’ βαλκανικός πόλεμος.
  • Η Συνθήκη των Βερσαλλιών, στις 18.01.1919, συνέδριο στο οποίο διευθετήθηκε το μέλλον της ηττημένης Γερμανίας, μεταξύ των 4 Μεγάλων: του προέδρου των Η.Π.Α.(Ουίλσον), των πρωθυπουργών της Γαλλίας (Κλεμανσώ) και Αγγλίας (Λόυδ Τζώρτζ) και της Ιταλίας (Ορλάνδο). Οι όροι αυτής της Συνθήκης ήταν:

1)Η Γαλλία  επανακτά την Αλσατία-Λωραίνη.

2) Οι γερμανικές αποικίες μοιράζονται μεταξύ των νικητών.

3) Η Γερμανία πληρώνει αποζημιώσεις στις χώρες που δοκιμάστηκαν με την εισβολή της. Επίσης υποχρεούται στην παράδοση του στόλου της, πολεμικού και εμπορικού και στη μείωση του στρατού στις 100.000 άνδρες.

4) Ιδρύεται η Πολωνία, με διάδρομο, μέσω Γερμανίας, προς τη Βαλτική θάλασσα.

5) Γερμανικά εδάφη της Άνω Σιλεσίας παραχωρούνται για την ίδρυση της Τσεχοσλοβακίας ως ανεξάρτητου κράτους.

  • Η Συνθήκη του Αγίου Γερμανού την ίδια χρονική περίοδο με την οποία διαμελίζεται η Αυστρο-ουγγρική Αυτοκρατορία, ενώ δημιουργούνται ξεχωριστά κράτη, αυτά της Αυστρίας και  Ουγγαρίας, όπως έχουν μέχρι σήμερα.
  • Με τη συνθήκη του Νεϊγύ ( 27 Νοεμ.1919) η Βουλγαρία παραχωρεί τη Δυτική Θράκη και Ανατολική Μακεδονία στην Ελλάδα, οι οποίες το 1920 ενσωματώνονται στο ελληνικό κράτος. Το Νεϊγύ είναι μεγάλο προάστιο του Παρισιού.
  • Με τη Συνθήκη των Σεβρών (28 Ιουλίου 1920) η Ελλάδα γίνεται η χώρα των 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών. Λαμβάνει και την  Αν. Θράκη μέχρι έξω από την Πόλη, τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, τη Σμύρνη μετά της ενδοχώρας της. (έχουμε διαβάσει ειδικό σημείωμα)

Βέβαια, η Συνθήκη αυτή δεν υλοποιήθηκε, αφού ακολούθησε η Μικρασιατική Καταστροφή για την Ελλάδα, και μόνο με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η Ελλάδα διατηρεί τα σημερινά της σύνορα.

Σχόλιο: Αν η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αρέσει στους Τούρκους, ας επιστρέψουν στη Συνθήκη των Σεβρών.

Νίκος Αθ. Μίνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ