Νέες εκκλήσεις για στήριξη ευάλωτων ομάδων απευθύνουν φορείς πρόνοιας. Αίσθηση προκαλεί όμως και έγγραφο της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας που προβλέπει κοινωνική αναταραχή.Η ενεργειακή κρίση, οι φόβοι για τον δύσκολο επερχόμενο χειμώνα και οι διαρκείς προειδοποιήσεις φορέων αποτελούν τη νέα πραγματικότητα στη Γερμανία. Τρεις σημαντικές οργανώσεις αρωγής, η Γερμανική Διακονία της Ευαγγελικής Εκκλησίας, η Caritas της Καθολικής Εκκλήσίας και ο Ερυθρός Σταυρός απευθύνουν μέσω του γερμανικού Τύπου νέες σοβαρές εκλήσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση για περαιτέρω στήριξη.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των οργανώσεων αυτών ενδέχεται πολλές από τις κοινωνικές δομές τους να μη μπορέσουν φέτος να εκπληρώσουν σωστά το σημαντικό κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο που προσφέρουν σε απόρους, αστέγους παιδιά, οικογένειες, ηλικιωμένους, πρόσφυγες και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εξαιτίας του υπέρογκου ενεργειακού κόστους.

Μάλιστα η επικεφαλής της Διακονίας Γκέρντα Χάζελφελντ μιλώντας στο Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών RND τάχθηκε υπέρ της σύστασης ενός νέου, κοινωνικού ταμείου υπογραμμίζοντας: «Οι δομές και οι υπηρεσίες των μη κρατικών φορεών πρόνοιας είναι συστημικά σημαντικές διότι είναι απαραίτητες στην κοινωνία. Χρειάζονται επειγόντως διάσωση με τη μορφή ενός ειδικού ταμείου».

Φόβος κοινωνικής αναταραχής, καταλήψεων, αδικημάτων

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί εσωτερικό έγγραφο της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, που φέρνει στο φως η εφημερίδα Tagespiegel του Βερολίνου, οι αρμόδιες γερμανικές αρχές αναμένουν φέτος τον χειμώνα μαζικές διαδηλώσεις στη Γερμανία, παρόμοιας έκτασης με τις διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών την περίοδο της πανδημίας.

Αίσθηση επίσης προκαλούν αναφορές στο ίδιο έγγραφο για πιθανές καταλήψεις και μπλόκα σε κρίσιμες υποδομές ενέργειας ή εταιρείες από τον χώρο της εξοπλιστικής βιομηχανίας αλλά και προειδοποιήσεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων σε βάρος πολιτικών ή προσώπων που λαμβάνουν αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Ο καγκελάριος αναζητά ενέργεια πολύ μακριά…

Στο μεταξύ στη Σαουδική Αραβία βρέθηκε σήμερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς για εντατικές επαφές με τον διάδοχο του θρόνου, Πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Στο επίκεντρο του ταξιδιού η ενεργειακή συνεργασία Γερμανίας-Σαουδικής Αραβίας και το ενδεχόμενο σύναψης συγκεκριμένων συμβολαίων. Μεγάλο αγκάθι ωστόσο παραμένει ο ίδιος ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ο ίδιος φέρεται να έδωσε το πρόσταγμα για την άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι πριν από τέσσερα χρόνια στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Στο διήμερο ταξίδι του ο Γερμανός καγκελάριος επισκέπτεται επίσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, χώρες-κλειδί για εξαγωγές πετρελαίου και άλλων ενεργειακών πόρων, παρά τη διεθνή ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ