(c)elliniki-gnomi.eu

Δέκα φοροεισπρακτικά μέτρα με επιβολή νέων τελών και φόρων, αύξηση των ήδη υπαρχόντων, αλλά και το «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο και των αμυντικών δαπανών, περιλαμβάνει το νέο πακέτο!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την απάντηση, για το αν επαρκεί το πακέτο μέτρων έμμεσης φορολόγησης, που έχει προτείνει η ελληνική Κυβέρνηση, αναμένει το οικονομικό επιτελείο από τους Θεσμούς.
Πρόκειται για μέτρα έμμεσων φόρων, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν όλους. Από το πακέτο λείπουν τα μέτρα, που ζητά το ΔΝΤ, δηλαδή νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ και μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου, ωστόσο το πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης αναμένεται, υπό άλλη μορφή από αυτή, να πλήξει την τσέπη όλων των νοικοκυριών, αφού περιλαμβάνει αύξηση φόρου στην κινητή τηλεφωνία, επιβολή φόρου στην συνδρομητική τηλεόραση, επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Τροφίμων και αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ.
Σημειώνεται, ότι ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων, που θα ληφθούν, φθάνει τα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ και εκτός από τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από έμμεση φορολογία, θα περιλαμβάνει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος και 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα μέτρα του Ασφαλιστικού.
Όπως αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», που παρουσιάζει όλο το πακέτο των μέτρων, που έχει σχεδιάσει η Κυβέρνηση, αυτό περιλαμβάνει 10 συν 2 μέτρα, με τα πρώτα 10 εξ αυτών να είναι καθαρά φοροεισπρακτικά και τα δύο επόμενα διαφορετικού χαρακτήρα, αφού αφορούν το «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο και την μείωση των αμυντικών δαπανών.
Αναλυτικά το πακέτο φόρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές έχει ως εξής:

Τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία

Το σενάριο του «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης» προβλέπει φόρο 1 ευρώ ανά αστέρι, ανά διανυκτέρευση (στα ξενοδοχεία 3 αστέρων 3 ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα τετράστερα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση κ.ο.κ.).
Υπολογίζεται, ότι με αυτό το μέτρο θα αντληθούν περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην βενζίνη περίπου κατά 4,5% (πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι από τα 670 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, που είναι σήμερα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, θα αυξηθεί σε 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα). Σημειώνεται, ότι επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης επιβάλλεται και ΦΠΑ 23%, που σημαίνει, ότι η επιβάρυνση στην τιμή λιανικής θα φτάσει στα 4-5 λεπτά ανά λίτρο.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι σχεδιάζεται να μην αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο ντήζελ, καθώς κάτι τέτοιο θα επηρέαζε και το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης.
Ο στόχος είναι από αυτό το μέτρο να αντληθούν περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Αύξηση του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο

Παρά τις αντιδράσεις, που διατυπώθηκαν δημόσια από τον «Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών», το «πακέτο» φαίνεται να περιλαμβάνει τελικά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, με στόχο την είσπραξη περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία

Το κυβερνητικό σχέδιο για το συγκεκριμένο τέλος προβλέπει αύξηση των φορολογικών συντελεστών περίπου κατά 25%. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όσον αφορά την συνδρομητική, αύξηση, από το 12%, που ισχύει σήμερα για λογαριασμούς έως 50 ευρώ, στο 15% και από 20%, που ισχύει σήμερα για λογαριασμούς άνω των 150 ευρώ, στο 25%.
Όσον αφορά την καρτοκινητή, το ειδικό τέλος, από το 12%, που είναι σήμερα, θα αυξηθεί στο 15%.
Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο, οι εταιρείες κινητής να πληρώνουν πέντε λεπτά επιπλέον ανά χρήστη, χωρίς να το μετακυλήσουν στους πελάτες.
Με την αύξηση του ειδικού τέλους η Κυβέρνηση θέλει να αντλήσει επιπλέον έσοδα της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικός φόρος στην συνδρομητική τηλεόραση

Η επιβολή του ειδικού φόρου στην συνδρομητική τηλεόραση αναμένεται να προκαλέσει επιβάρυνση της τάξης του 10% με 15%, δηλαδή σε μια συνδρομή των 25 ευρώ θα προκύψει μηνιαία επιβάρυνση 2-3 ευρώ, εφόσον τελικώς προχωρήσει το μέτρο.
Και εδώ η Κυβέρνηση ελπίζει, η επιβάρυνση να μην περάσει στους καταναλωτές, αλλά στις εταιρείες, οι οποίες θα τον καταβάλλουν ανάλογα με τον αριθμό των συνδρομητών τους.
Το μέτρο σχεδιάζεται να αποδώσει εισπρακτικά περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα
Η επιβάρυνση ανά πακέτο εκτιμάται, ότι θα είναι μεταξύ 50 λεπτών και 1 ευρώ, ενώ αναμένεται να συνοδευτεί με μέτρα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, καθώς το μερίδιο των λαθραίων έχει ξεπεράσει πλέον το 25%.
Στόχος είναι από το εν λόγω μέτρο να εισπραχθούν 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικό τέλος διέλευσης στα Ι.Χ. οχήματα με ξένες πινακίδες

Το μέτρο αυτό στοχεύει κατά των Ελλήνων κατόχων αυτοκινήτων, που βάζουν στα οχήματά τους ξένες πινακίδες.
Στόχος η είσπραξη 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Αύξηση του τέλους ταξινόμησης στα Ι.Χ. αυτοκίνητα

Οι επιβαρύνσεις στο τέλος αυτό θα αφορούν όλους τους αγοραστές αυτοκινήτων, δηλαδή και όσους αγοράζουν καινούργια οχήματα ή μεταχειρισμένα εισαγωγής. Όσον αφορά το εν λόγω μέτρο, δεν αποκλείεται ο επανασχεδιασμός του τρόπου υπολογισμού του φόρου, ώστε το τέλος ταξινόμησης να προκύπτει με βάση την εμπορική αξία του οχήματος.

Φόρος στα τυχερά παιχνίδια

Η Κυβέρνηση επανασχεδιάζει τον εν λόγω φόρο και δεν αναμένεται να υιοθετηθεί το σενάριο των πέντε λεπτών ανά στήλη. Στην θέση του θα μπει κάποιος άλλος φόρος.
Συνολικά η Κυβέρνηση στοχεύει στην είσπραξη 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως (400 εκατομμύρια ευρώ από τον φόρο στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και 100 εκατομμύρια ευρώ από την λειτουργία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (VLTs).

Αναπροσαρμογή συντελεστών υπολογισμού ΕΝΦΙΑ

Η Κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, καθώς εκτιμάται, ότι θα προκύψει τρύπα 270 εκατομμυρίων έως 30 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών -ισχύουν αναδρομικά από τον Μάϊο του 2015
Το κενό αναμένεται να καλυφθεί με αύξηση συντελεστών ειδικά για το συμπληρωματικό φόρο, χωρίς να αποκλείεται να μειωθεί και το «αφορολόγητο» του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ, που βρίσκεται σήμερα.

Συν δυο μέτρα, που δεν αφορούν όλους

-Αν και αρχικά προβλεπόταν μείωση 500 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των αμυντικών δαπανών (βάσει του ψηφισθέντος κρατικού προϋπολογισμού), τελικά, στο «πακέτο» μέτρων αναμένεται να ενσωματωθεί η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.
-Αυστηρή εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις»
Η ελληνική πλευρά ήλπιζε αρχικά για έως και 19.000 προσλήψεις μονίμων μέσα στο 2016, ωστόσο ο αριθμός θα είναι αρκετά μικρότερος. Στόχος είναι να μειωθεί η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου.

ypourgeio Oikonomikon

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ