Δεν υπάρχει υποχρέωση κοινής φορολόγησης των εισοδημάτων και των δυο συζύγων στην Ελλάδα, όταν ένας εξ αυτών ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και ο άλλος στο εξωτερικό, αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έλληνες υπήκοοι που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό θα φορολογούνται στον τόπο εργασίας για τα εισοδήματα από την εργασία τους, ακόμα κι αν η οικογένεια τους ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Τη δυνατότητα φορολόγησης εκτός Ελλάδος για όσα κερδίζουν στην αλλοδαπή αναγνωρίστηκε επιτέλους και από τα Ελληνικά Δικαστήρια (Συμβούλιο Επικρατείας 145/2016).
Γερμανός υπήκοος, που είναι παντρεμένος με Ελληνίδα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια, διότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές δεν δέχθηκαν το αίτημά του να εκκαθαριστεί η κοινή δήλωση που υπέβαλε με τη σύζυγό του για τα εισοδήματα του 2014 χωρίς τα εισοδήματα που ο ίδιος κερδίζει ως αρχιτέκτονας στη Γερμανία. Κατά τις φορολογικές αρχές, και οι δύο σύζυγοι θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και πρέπει να δηλώσουν και να φορολογηθεί το παγκόσμιο εισόδημά τους στην Ελλάδα. Δηλαδή όλα τα εισοδήματά τους είτε αυτά αποκτήθηκαν στη χώρα μας είτε σε άλλη χώρα (Νόμ.4172/2013). Εκτός από την λανθασμένη ερμηνεία του νόμου, η εφορία προέβαλε και το επιχείρημα ότι το σύστημα TAXIS δεν επιτρέπει τεχνικά να καταθέτουν οι σύζυγοι ξεχωριστά φορολογικές δηλώσεις ( το γνωστό.. “δεν γίνεται , μας πεταει το σύστημα έξω…”). Και επειδή ο ένας εκ των συζύγων στην εκδικασθείσα υπόθεση ζούσε και εργαζόταν στην Ελλάδα, συμπαρέσυρε και το άλλον σύζυγο , ανεξαρτήτως του ότι αυτός ζούσε και εργαζόταν στο εξωτερικό και ως εκ τούτου κατέθετε εκεί φορολογική δήλωση.
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η υποβολή κοινής δήλωσης εισοδήματος με τον ή τη σύζυγο επειδή πληρούνται τυπικά τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος, φορολογικά, κάτοικος Ελλάδος, δεν αρκεί για να φορολογηθούν στην Ελλάδα, τα εισοδήματά του που αποκτήθηκαν εκτός Ελλάδος.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε και το επιχείρημα των φορολογικών αρχών ότι το σύστημα μηχανογράφησης – Software- δεν προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής χωριστών φορολογικών δηλώσεων σε συζύγους με διαφορετική φορολογική κατοικία, διαπιστώνοντας ότι η μη πρόβλεψη στο εν λόγω σύστημα της δυνατότητας υποβολής δήλωσης από τον ένα μόνο σύζυγο, όταν ο άλλος δεν είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, δεν είναι σημασίας, διότι το σύστημα αυτό θα πρέπει να προσαρμόζεται στους κανόνες της φορολογικής νομοθεσίας και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της ορθής εφαρμογής της και όχι η εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας να προσαρμόζεται στις δυνατότητες του συστήματος!

Dimitrios Kouros, Rechtsanwalt –Düsseldorf
kouros

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ