Του Δημήτρη Βλαχοπάνου – Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, 7.00 μ. μ., στο Καφέ «Οδός Ονείρων».

Στη Φλώρινα θα βρίσκεται αυτή την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και ώρα 7.00 το βράδυ ο «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641». Στην όμορφη αυτή πόλη και στο Καφέ «Οδός Ονείρων» ο Δημήτρης Βλαχοπάνος θα παρουσιάσει το βιβλίο του εν μέσω συμπατριωτών του Ηπειρωτών, συναδέλφων του φιλολόγων και φίλων του.

Την εκδήλωση οργανώνουν ο Σύλλογος Ηπειρωτών Φλώρινας «Η Ολυμπιάς» και η Ένωση Φιλολόγων Φλώρινας. Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν η Κωνσταντίνα Βαϊρινού, συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Μακεδονίας, η Αθηνά Ζωγράφου, Πρόεδρος της Ένωσης φιλολόγων Φλώρινας, και η Παναγιώτα Τσούλη,  φιλόλογος, Γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών Φλώρινας «Η ΟΛΥΜΠΙΑΣ». Κείμενα θα διαβάσουν ο Αστέριος Δαγκλής, Μαθηματικός, Αιρετός του ΠΥΣΔΕ Φλώρινας, και η Χριστίνα Καραγιάννη, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων Φλώρινας.

Την εκδήλωση θα προλογίσει και συντονίσει η Ευγενία Γάκη, Μουσικός – Παιδαγωγός, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Φλώρινας «Η ΟΛΥΜΠΙΑΣ».

Το βιβλίο «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641» ιστορεί το δραματικό οδοιπορικό του Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν από τη γενέτειρά του στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν κλπ. Η ιστορία, φυσικά, του Ισαάκ Μιζάν δεν είναι παρά η κοινή πορεία απ’ τη ζωή προς την τιμωρία και το θάνατο των εβδομήντα περίπου χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, μεταξύ των οποίων βρέθηκαν οι 352 της Άρτας και οι 250 της Πρέβεζας.

Ο Ισαάκ Μιζάν γεννήθηκε στην Άρτα το 1927, όπου και έζησε ως το 1961. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά της οικογένειας Ιωσήφ και Ανέτας Μιζάν. Το Μάρτη του 1944 συνελήφθη μαζί με άλλους 351 Εβραίους της Άρτας και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπιρκενάου, όπου γνώρισε το φρικτό πρόσωπο της ναζιστικής κτηνωδίας. Στη συνέχεια πήρε το δρόμο για άλλα στρατόπεδα στο εσωτερικό της Γερμανίας, για να καταλήξει στο Μπέργκεν – Μπέλζεν. Ανήκει στους ελάχιστους επιζήσαντες. Επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Άρτα  τον Αύγουστο του 1945. Από τα δώδεκα μέλη της οικογένειας Μιζάν που «ταξίδεψαν» για το Άουσβιτς – Μπιρκενάου σώθηκαν και επέστρεψαν μόνο τρεις. Ο Ισαάκ Μιζάν ζει σήμερα στη Γλυφάδα.

Θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο με αφήγηση του Ισαάκ Μιζάν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ