«Στη Ζιμπάμπουε έχουμε άλλο ένα κομμάτι του Ελληνισμού που αισθάνεται ξεχασμένο, όταν βλέπει ότι έχει δεκαετίες να το επισκεφθεί μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης, και με την τελευταία διακρατική Συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα, να είναι αυτή του 1982, πριν από 36 ολόκληρα χρόνια, οικονομικής-τεχνικής συνεργασίας, τεχνικής βοήθειας σε γεωργία και χειροτεχνία όπως και τουριστική. Η οποία όμως στα περισσότερα κομμάτια της ξεχάστηκαν σε κάποια συρτάρια.

Μιλάμε για μία Ομογένεια που δεν ξεπερνάει τις 2.500 ψυχές, οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι στην πρωτεύουσα Χαράρε (και πολλοί λιγότεροι στο Μπουλαβάγια), μεταξύ των οποίων και αρκετές δεκάδες πολύ σημαντικών επιχειρηματιών. Στο Χαράρε, όπου υπάρχει ο Καθεδρικός Ναός Αγίας Τριάδος και είναι η έδρα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ».

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ μετά την επίσκεψη που δέχθηκε στο Γραφείο του από την κα Αριάδνη Ψύλλου, από τις πιο σημαντικές Ομογενειακές προσωπικότητες της Ζιμπάμπουε, πρώην αντιπρόεδρος της Κοινότητας με ιεραποστολικό έργο, γεννημένη και μεγαλωμένη εκεί, της οποίας οι πρόγονοι έφθασαν στο Χαράρε το 1920 και του συζύγου της το 1898.

Όπως ενημερώθηκε ο ΥΦΥΠΕΞ, οι Έλληνες και οι Κύπριοι που ζουν σε αυτήν την Υποσαχάρια χώρα, ιδιαίτερα επιτυχημένοι γιατροί, δικηγόροι και επιχειρηματίες, αποτελούν μία Κοινότητα εξαιρετικά αποδεκτή από την τοπική κοινωνία σε όλα τα επίπεδά της.

Σε μία χώρα όπου η εξόρυξη της πλατίνας (τα μεγαλύτερα αποθεματικά σε ολόκληρο τον κόσμο), του χρυσού, σε συνδυασμό με μεταλλεύματα όπως νικέλιο, χρώμιο, μόλυβδος και άλλες σπάνιες γαίες, έχουν βάλει τις βάσεις άνθισης της οικονομίας της, δημιουργούνται και όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για την υποδοχή Ελληνικών εταιρειών που θα ήθελαν να επιχειρήσουν εκεί.

Τέλος, ο Υφυπουργός, ανταπέδωσε τους χαιρετισμούς που του εστάλησαν από την Πρόεδρο Ομοσπονδίας Κοινοτήτων Ζιμπάμπουε κα Ελένη Κουμίδη, και τον Προέδρο της Ελληνικής Κοινότητας Χαράρε κ. Γιάννη Κουμίδη, απαντώντας καταφατικά και στην πρόσκληση που του απηύθυναν. Και όπως επεσήμανε:

«Για πολλοστή φορά θα επαναλάβω ότι Ομογένεια δεν έχουμε μόνο στη Αμερική ή την Αυστραλία, όπου έριχναν το βάρος των επισκέψεών τους οι περισσότεροι προκάτοχοί μου, αλλά έχουμε και τον Ελληνισμό που ζει δεκαετίες τώρα στην Αφρικανική Ήπειρο, παντελώς ξεχασμένο από τις κυβερνήσεις της Αθήνας. Διαχρονικά αυτό. Χώρια ότι χάνουμε τις γέφυρες στις διμερείς σχέσεις με τα κράτη που ζουν. Διμερείς σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες που είναι αναγκαίο να βελτιωθούν. Και αυτό θα γίνει σε μία αναβαθμισμένη πολιτική με την συγκεκριμένη ήπειρο που έχει ήδη εκπονήσει ο Υπουργός Εξωτερικών κ.Νίκος Κοτζιάς».

 

Press office
Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick