Η Χρ. Κατσαβριάστον Τάραντα της Ιταλίας,για τις Ελληνικές Ημερίδες 2017.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά- Σιωροπούλου, εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στις «Ημερίδες 2017»,  που οργάνωσαν η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και η Ελληνική Κοινότητα του Τάραντα« Μαρία Κάλλας», από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2017.

Οι ημερίδες διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, των πρεσβειών της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ιταλία, του Νομού Απουλίας, της Διοίκησης της Περιφέρειας Τάραντα και του Γενικού Επιτελείου Πολέμου της Ν. Ιταλίας. Οι συζητήσεις συνοδεύτηκαν από μία σειρά πολιτιστικών δράσεων.

Στο πλαίσιό τους, συνεργάστηκαν:το Αρχαιολογικό και Ιστορικό Ινστιτούτο Μεγάλης Ελλάδας, το Ωδείο του Λέτσε “TitoSchipa”, το “ClubUnesco” του Τάραντο,  το “DopolavoroFilellenico” – Τάραντο, ο Σύλλογος “Νeopolites-Nereidi” – Τάραντο,  ο Σύλλογος “NobilissimaTaranto”, “Cavalieridelle, TerreTarantine”,  τα Γενικά Λύκεια του Τάραντο  και το  “Semele Project” του Τάραντο. Επίσης, συμμετείχαν: οι “AmicideiMusei”- Τάραντο, ο Σύλλογος κλασσικής κουλτούρας – Επιτελείο του Τάραντο “Adolfo F. Mele”,  ο Σύλλογος “ViedelSale” – Λέτσε καιη Εταιρεία “StoriaPatria per laPuglia” – Τμήμα του Τάραντο.

Αναπτύχθηκαν3 μεγάλες θεματικές που αφορούσαν την «Ελληνική διασπορά», την «Ελληνική γλώσσα» και τον «Φιλελληνισμό», επάνω στις οποίες τοποθετήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες  από τον ακαδημαϊκό χώρο, το χώρο του πολιτισμού και της πολιτικής. Μαζί με την κ. Κατσαβριά εκπροσώπησαν την Ελλάδα, η Γ.Γ. του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού κ. ΕυριδίκηΚουρνέτα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου και  ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής.

Η κ. Κατσαβριάαναφέρθηκε στο θέμα “9  Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας”, επισημαίνοντας ότι «η εξελικτική διαδρομή τηςελληνικής γλώσσας, την καθιστά φορέα της πλούσιας  ιστορίας, του πολιτισμού και της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων».Υπογράμμισε επίσης ότι στην αρχαία Ελλάδα, “η καλλιέργεια των επιστημών επέτρεψε την ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι εφαρμογές της οποίας επηρέασαν θετικά την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Όμως, το σημαντικότερο, είναι ότι η θεραπεία της επιστήμης αποτέλεσε το εκκολαπτήριο της φιλοσοφίας. Η ίδια η φιλοσοφία πλέον, απελευθέρωσε πρωτόγνωρες πνευματικές δυνάμεις οι οποίες, με τη σειρά τους, κατέστησαν δυνατό το πέρασμα από το μύθο στο λόγο. Από την αιχμαλωσία στη θεϊκή βούληση, στην εμπιστοσύνη προς τις ανθρώπινες δυνατότητες. Βεβαίως, υπήρξε και άλλη μια καθοριστική συνέπεια, καθώς δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για το πέρασμα από την αυθεντία και τον αυταρχισμό της εξουσιαστικής ελίτ, στην εκκλησία του Δήμου, στη Δημοκρατία: ως ιδανικό και, ταυτόχρονα, ως δημοκρατικό και πρακτικό τρόπο οργάνωσης των κοινωνιών και επίλυσης των πολιτικών και των κοινωνικών προβλημάτων, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί πρότυπο για όλες τις σύγχρονες κοινωνίες”.  Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά: “Στο DNA του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού είναι καταγεγραμμένες οι διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτές απέκτησαν νόημα στην ελληνική γλώσσα. Είναι οι αξίες που δίνουν νόημα στην ύπαρξη και στο ταξίδι του ανθρώπου στην ιστορία. H καθιέρωση, από την ελληνική Πολιτεία, της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, σηματοδοτεί την πίστη όλων των Ελλήνων, στην Ελλάδα – την Κύπρο και παντού, ότι όλος ο κόσμος δικαιούται να ελπίζει σε ένα καλλίτερο μέλλον. Ιδιαίτερα σήμερα, που στο παγκόσμιο πλέον χωριό, η βία της ανισότητας και της αδικίας τείνουν να γίνουν καθεστώς. Μπορούμε να αναζητήσουμε το αληθινό στην ελευθερία της σκέψης, στο σεβασμό του διαφορετικού, στη δίκαιη σχέση ανθρώπων και λαών, στην προστασία των φυσικών πόρων και των προϋποθέσεων της ζωής. Αυτό το μήνυμα αισθάνονται ως χρέος να μεταλαμπαδεύσουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, οι Έλληνες του Ελλαδικού χώρου και οι Έλληνες της Διασποράς.  Πάνω σε αυτή τη βάση επιδιώκουμε την οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τους άλλους λαούς”.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε επίσης για την ελληνική διασπορά, τονίζοντας ότι: “Σε κάθε περίπτωση, ο απόδημος ελληνισμός, ή καλύτερα ο ελληνισμός της διασποράς, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκφράσεις του ελληνισμού στη διαχρονική του πορεία.Οργανώνεται αποτελεσματικά σε Κοινότητες και αποτελεί τον καλλίτερο πρεσβευτή του Ελλαδικού χώρου στον κόσμο. Ο ελληνισμός αυτός κατορθώνει όχι μόνο να επιβιώνει αλλά παράλληλα να αναπτύσσει σημαντικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες,  με στόχο την διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας. Η πλούσια δράση των Ελλήνων εδώ στον Τάραντα, την Καλαβρία, τη Σικελία και όλη την Ιταλία, είναι ο πιο αδιάψευστος μάρτυρας. Η Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας, η Πρόεδρός κ. Όλγα Νάσση και όλα τα στελέχη της, δίνουν ένα λαμπρό παράδειγμα σε όλους τους Έλληνες της Διασποράς. Οι Απόδημοι Έλληνες υπερασπίζονται με θέρμη τις εθνικές μας υποθέσεις κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις τους. Γίνονται τέλος, πόλος έλξης φιλελληνικών αισθημάτων από τους λαούς με τους οποίους συμπορεύονται καθημερινά αλλά και πομπός που μεταδίδει τα μηνύματα των διαχρονικών αρχών και των αξιών του ελληνισμού”.

Στην Τρίτη ενότητα η κ. Κατσαβριά,  έκανε εκτενή αναφορά στον φιλελληνισμό, τους φιλέλληνες καθώς και στην πνευματική και την ιστορική του βάση. Υπογράμμισε δε με έμφαση τη συνεισφορά των φιλελλήνων διαχρονικά, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Δημάρχουτης πόλης KavaDeiTireniκ. MarcoGaldi, ο οποίος το 2011 προσέφερε το μισθό του για τη στήριξη του Ελληνικού Λαού. Ο MarcoGaldiστην επιστολή του προς τους ευρωπαίους αξιωματούχους, ανέφερε: «Στην Ευρώπη, υπάρχει ένας λαός που λέει ότι δεν έχει αδέλφια. Και σε αυτή την ιστορική στιγμή, έχει δίκιο. Κανένας στον κόσμο δεν φέρεται με αδελφοσύνη προς τον ελληνικό λαό. Έστω και αν η Ελλάδα μάς έδωσε τη φιλοσοφία και την επιστήμη, την ποίηση και τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική. Η Ελλάδα μάς έδωσε τον πολιτισμό και η Ιταλία και η Ευρώπη δεν είναι αδέλφια της, αλλά παιδιά της. Η Ευρώπη, σήμερα κρίνεται. Αν εγκαταλείψει την Ελλάδα, θα απορρίψει οριστικά μια συγκεκριμένη ιδέα της Ευρώπης, εκείνη την ιδέα της Ευρώπης, που θέλουμε και αγαπάμε. Από το μήνα αυτό θα καταβάλλω το μισθό μου υπέρ του ελληνικού λαού. Και όσοι κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της Ευρώπης και της Ιταλίας, ας μην ξεχάσουν το χρέος τους, ένα χρέος αλληλεγγύης και αδελφοσύνης».

Η κ. Κατσαβριά, ολοκλήρωσε την ομιλία της, λέγοντας:“ Έχω την πεποίθηση ότι, τελικά και κάπως μεταφορικά, θα μπορούσαμε να συγκλίνουμε στον αρχαιοελληνικό ορισμό του φιλέλληνα, που σήμαινε την αγάπη των ίδιων των Ελλήνων για την Ελλάδα. Εάν λοιπόν η Ελλάδα θεωρείται δικαίως ως κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τότε είναι και η πατρίδα όλων μας.

Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς οι νεοέλληνες, με τα λάθη και τις αδυναμίες μας, γιατί ανέκαθεν είχαμε και αυτή την πλευρά, είμαστε και φιλέλληνες, και φιλοιταλοί, και φίλοι όλων των λαών. Παραμένουμε  δε, προσηλωμένοι, στις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να στηριχτούμε σε αυτές τις αξίες, προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα ελπιδοφόρο και βιώσιμο μέλλον”.

 

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας       

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ