Μία εκκρεμότητα δεκαετιών που αφορά τις περιουσίες των Ελλήνων της Λ.Δ.Κονγκό, μπαίνει στο δρόμο της ενδελεχούς έρευνας και επίλυσης.

Στη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης που είχε για διμερείς συνομιλίες ο ΥΦΥΠΕΞ κ.Τέρενς Κουίκ στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Κινσάσα, η πρώτη μετά από 46 χρόνια, ο Υφυπουργός κ.EmmanouelKasongo ανακοίνωσε οτι η χώρα του αποφάσισε να συγκροτήσει Επιτροπή και μάλιστα Διαρκή, με συμμετοχή εκπροσώπων της Ομογένειας, προκειμένου να δώσει λύσεις σε όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν, μετά τις εθνικοποιήσεις του 1974.

Στη συζήτηση που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στη Κινσάσα κ.Γεωργίου Παπακώστα και του Επίτημου Γενικού Προξένου στο Λουμπουμπάσι και Προέδρου της ελληνικής Κοινότητας στη Κινσάσα κ.ΓεράσιμουΝτούνη, αναλύθηκαν οι τρεις βασικές κατηγορίες των ελληνικών εκκρεμοτήτων που πρέπει να εξεταστούν.

 

  • Οι περιουσίες πουεθνικοποιήθηκαν,
  • Οι περιουσίες που καταστράφηκαν στα βίαια και αιματηρά γεγονότα του 1991,
  • Τα χρήματα που οφείλει η Λ.Δ. Κονγκό, σε Έλληνες προμηθευτές του.

Όπως δήλωσε ο κ.Κουίκ, «βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε μία πολύ σημαντική και πρωτόγνωρη εξέλιξη. Επίσης σημαντικό είναι ότι σε αυτή την Επιτροπή θα μετέχουν και δύο Έλληνες. Σε ένα τεράστιο και δύσκολο έργο, η συμμετοχή των Ελλήνων θα είναι ουσιαστική και επιπλέον θα διασφαλίζει την διαφάνεια στις διαδικασίες και τις αποφάσεις.

Ο κ.Kasongo, διερμηνεύοντας προφανώς τη θέση της κυβέρνησής του, μου τόνισε επανειλημμένα ότι ήταν λάθος όλα αυτά που συνέβησαν με τις ξένες περιουσίες το 1974 και αυτο το λάθος θέλουν να το επιλύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εκτιμούν οτιολη αυτή η κίνηση, θα συμβάλει ώστε να επιστρέψουν κάποιες από τις ομογενειακές οικογένειες που έφυγαν εξ αιτίας των διάφορων γεγονότων.

ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΤΕΣ

 Συζητήσαμε επίσης, για πεδία συνεργασίας, όπως ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Λ.Δ.Κονγκό και μάλιστα με την συμβολή της Ομογένειας.

Πολύ ενδιαφέρον είχε το κομμάτι των μαρμάρων. Το Κονγκό έχει πολλά μάρμαρα, εξαιρετικής ποιότητας, αλλά δεν έχει την τεχνογνωσία της επεξεργασίας του. Μου ζήτησαν να έλθουν Έλληνες να επιχειρήσουν σε αυτόν το τομέα.

Επεσήμανα ότι η Ελλάδα της Δημοκρατίας και του Διαλόγου, που έκτισε τον αρχαίο πολιτισμό της και με το μάρμαρο, που ξέρει να το κόβει και να το λαξεύει μέχρι σήμερα, είναι πάντα ανοικτή σε επωφελείς συνέργιες.

Και αποφεύγοντας να εμπλέκεται στα εσωτερικά άλλων χωρών, σέβεται τις πολιτικές διεργασίες που θα βρίσκονται σε εξέλιξη τους επόμενους μήνες στη χώρα και αναμένει με το τέλος τους, μέσα σε περιβάλλον ηρεμίας και σταθερότητας, που είναι βασικοί κανόνες της αγοράς, να πραγματοποιηθούν και η πρώτη επιχειρηματική αποστολή και άλλες δράσεις που θα αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις».

Γραφείο Τύπου ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ