Με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου, κυρίως νέων, πραγματοποιήθηκε στο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη το 3ο Διεθνές Συμπόσιο από την Πολιτιστική Εταιρία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας, το Δίκτυο Ναυαρίνο, το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ και το Ερευνητικό Κέντρο του Διεθνούς Τμήματος του Πανεπιστημίου του Sheffield, City College, SEERC. Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, και ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Elmar Brok.FOTO1

Το Συμπόσιο ασχολήθηκε με τις τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις. Ο ιδρυτής και πρόεδρος του European Stability Initiative, Gerald Knaus, υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας την επιτυχία της Ευρώπης στη μεταμόρφωση της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών και τονίζοντας πως η τελευταία δεκαετία υπήρξε η καλύτερη δεκαετία για την Πολωνία τα τελευταία χίλια χρόνια τουλάχιστον! Ο Knaus θεωρεί ότι θα πρέπει να αρθεί ο περιορισμός της βίζας στα ταξίδια των λαών της περιοχής στην Ευρώπη προκειμένου να διευκολυνθεί η διεθνής επικοινωνία και ο εξευρωπαϊσμός. Αυτό αφορά ιδιαίτερα την Τουρκία και τα 30 εκατομμύρια των κατοίκων της που έχουν ηλικία κάτω των 25 ετών και από τους οποίους ελάχιστοι έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Ο Laza Kekic, περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης στο Economist Intelligence Unit, καυτηρίασε την παραδοσιακή ευρωφιλία των Ελλήνων και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως λίγοι, εκτός από τους Έλληνες, επιθυμούν μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη.

Ο Andreas Rödder, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Mainz, αναφέρθηκε στις μεταμορφώσεις του «γερμανικού προβλήματος» από την εποχή του Κάιζερ μέχρι τη Μέρκελ αλλά και του παράδοξου της νομισματικής ένωσης που δημιουργήθηκε για να περιοριστεί η γερμανική ισχύς, με την κατάργηση του δυτικογερμανικού μάρκου, αλλά κατέληξε σε αυτό που για πολλούς αποτελεί τη γερμανική ηγεμονία της Ευρώπης.

Η Kataryna Wolczuk από το πανεπιστήμιο του Birmingham ανέλυσε την κρίση στην Ουκρανία, μια μεγάλη χώρα για την οποία λίγα ξέρουμε στη Δύση. Σύμφωνα με τη Wolczuk η έκρηξη της κρίσης εξέπληξε όλους τους παρατηρητές και έχει να κάνει και με την πολιτική δυναμική στο εσωτερικό της Ρωσίας και τη στροφή του Πούτιν προς τον αυταρχισμό. Παρόλο που επέκρινε την ευρωπαϊκή διπλωματία, τόνισε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και πως ο λαός της Ουκρανίας αποζητά την ευρωπαϊκή προοπτική. Θύμισε, μάλιστα, ότι το 1991 η Ουκρανία είχε το ίδιο κατά κεφαλή εισόδημα με την Πολωνία ενώ σήμερα αυτό είναι μόλις το 1/3 του πολωνικού. FOTO

Η τελευταία συνεδρία ήταν αφιερωμένη στην κρίση του ευρώ και στην ελληνική κρίση. Η Μιράντα Ξαφά, CEO της E.F. Consulting Ltd και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ζήτησε την περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια οι αγορές να δανείσουν την Ελλάδα. Ο Daniel Gros, διευθυντής του Centre for European Policy Studies, θεωρεί ότι έγινε πολλή δουλειά στα δημοσιονομικά αλλά η πραγματική ελληνική οικονομία έχει πολύ δρόμο ακόμα για να μετασχηματιστεί σε εξαγωγική και διεθνώς ανταγωνιστική. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν σημειώσει πολύ περισσότερη πρόοδο στον τομέα αυτό. Ο Wolfango Piccoli, διευθύνων σύμβουλος του Teneo Intelligence, χαρακτηρίζει την κρίση κυρίως πολιτική και γι’ αυτό δυσεπίλυτη καθώς η Ευρώπη εμφανίζεται διασπασμένη, αργή και αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων. Υπάρχει ύφεση στην κρίση του ευρώ αλλά αυτή σε καμία περίπτωση δεν έχει οριστικά επιλυθεί.

Ο Μιχάλης Μασουράκης, ανώτερος διευθυντής οικονομικών μελετών της Alpha Bank, υπήρξε ο πιο αισιόδοξος εκ των ομιλητών. Δήλωσε πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο, κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους εξυπηρέτησής του. Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μεγάλες αλλαγές στην οικονομία της και έχει όλα τα εχέγγυα για μια βιώσιμη και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη. Το κλειδί παραμένει η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η μεγάλη συμμετοχή και οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις που ακολούθησαν κάθε ομιλία απέδειξαν την επιτυχία του θεσμού του Συμποσίου και οι οργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 2015.

­­­­Δίκτυο Ναυαρίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ