Αν και δεν εκταμιεύθηκε σήμερα το σχεδόν 1 δις προς την Ελλάδα γιατί δεν έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός των ημερών με γνώμονα το Eurogroup της 5ης Απριλίου.Το Eurogroup δεν αποφάσισε τελικά για την εκταμίευση των 974 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, γιατί δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης όλα τα προαπαιτούμενα, ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες.

Είμαστε κοντά σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι οι θεσμοί δίνουν μεγάλη προσοχή στη διαδοχή του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Αυτό που λέμε είναι ότι η διευκόλυνση πρέπει να περιοριστεί μόνο στους ευάλωτους οικονομικά και όχι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία είναι δυνατή τις επόμενες μέρες, ώστε στις 5 Απριλίου οι υπουργοί να αποφασίσουν την εκταμίευση των χρημάτων», κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.

Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις στο δημοσιονομικό τομέα και με το παραπάνω, τόνισε από την πλευρά του ο Μάριο Σεντένο, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται να χάσει χρήματα. «Το γεγονός ότι δεν κλείσαμε δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν πήγε καλά, το αντίθετο έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα να γίνουν και εκτιμώ ότι θα τελειώσουμε πολύ σύντομα», ανέφερε ο κ. Σεντένο.

Ρέγκλινγκ: Θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες μέρες

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες μέρες ώστε να εκταμιευθούν στην Ελλάδα 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών (έχουν ελληνικά ομόλογα) και 330 εκατ. ευρώ από την κατάργηση των προσαυξήσεων των επιτοκίων των δανείων της δεύτερης διάσωσης.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, στη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε από τους θεσμούς ότι, εκτός από το μείζον ζήτημα της νέας νομοθεσία για τη προστασία της πρώτης κατοικίας που δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη, καθυστερήσεις από ελληνικής πλευράς υπάρχουν σε άλλα τέσσερα ζητήματα.

Το πρώτο ζήτημα είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, όπου η κυβέρνηση ενώ έχει δεσμευθεί να καταβάλει 1,3 δισ. ευρώ μέχρι τον Απρίλιο, αυτή τη στιγμή έχει διαθέσει μόνο 600 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο είναι η καθυστέρηση στη στελέχωση της δημόσιας αρχής δημοσίου εσόδων, ενώ το τρίτο η παραχώρηση της Εγνατίας, όπου η καθυστέρηση του διαγωνισμού είναι πολύ μεγάλη. Τέλος, σε εκκρεμότητα είναι ακόμη και το θέμα της πώλησης των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ωστόσο εδώ εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

«Θετικό μομέντουμ»

Όπως ανέφερε στις Βρυξέλλες ελληνική κυβερνητική πηγή, στη συνεδρίαση του Eurogroup επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την διατήρηση του θετικού μομέντουμ στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας. Το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό αφορά το διάδοχο πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε ευρεία συμφωνία αναφορικά με τους κεντρικούς του πυλώνες και απομένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων, τόνισε προσθέτοντας ότι κρίθηκε απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το επόμενο Euroworking Group, στις 25 Μαρτίου.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ