Αποκαλυπτικός για τη γλώσσα, τον τόνο, αλλά και το περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε δημόσιες τοποθετήσεις του.«Μπορεί να χρειαστεί ακόμη πολύς χρόνος μέχρι να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία» επανέλαβε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μιλώντας σε εκδήλωση της εφημερίδας Rheinische Post στο Ντίσελντορφ.

«Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο τρομακτικός, επιθετικός πόλεμος και οι συνέπειές του θα μας απασχολήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αποκαταστήσουμε τα ερείπια», ανέφερε ο καγκελάριος.

Ο ίδιος θεωρεί ωστόσο ότι η όποια ανατροπή εξουσίας στη Μόσχα δεν πρέπει να έρθει διά της βίας από το εξωτερικό, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης -όχι όμως καθ’ υπαγόρευση της Ρωσίας- θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συνεχιστούν.

Συνομιλίες Σολτς- Πούτιν στα γερμανικά

Ενδιαφέρον όμως έχουν και όσα αποκαλύπτει ο Γερμανός καγκελάριος για τα τηλεφωνήματα που έχει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς τα τηλεφωνήματα αυτά διαρκούν περίπου μιάμιση ώρα, με τελευταία επικοινωνία τους τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε αυτές τις τηλεφωνικές συνομιλίες μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος πολλές δεν χρησιμοποιεί τη γερμανική μετάφραση διότι κατανοεί ο ίδιος πλήρως το περιεχόμενο στα γερμανικά. Ενίοτε μάλιστα, «όταν ταιριάζει στην περίσταση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απαντά στα γερμανικά.

Παρά τη διάσταση απόψεων για την Ουκρανία, που γίνεται σαφής με κάθε ευκαιρία ο Όλαφ Σολτς, αποκαλύπτει ότι τα τηλεφωνήματα γίνονται παρόλ’ αυτά σε ευγενικό τόνο. Υπογράμμισε πάντως ότι από γερμανικής πλευράς, γίνεται πάντα σαφές στον Ρώσο πρόεδρος ότι «μόνη υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η Ρωσία», εισβάλλοντας σε μια ξένη χώρα, αρπάζοντας τμήματά της και διασαλεύοντας την ειρηνική τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ