Σχεδόν δύο χρόνια πέρασαν από τότε που ήρθε στο φως το σκάνδαλο παραποιημένων ρύπων στην VW. Από τότε έχει πληγεί η καλή φήμη των ντιζελοκινητήρων. Στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών βρίσκεται τώρα η Daimler.Η αστυνομική έφοδος σε 11 διαφορετικά κτήρια και εγκαταστάσεις της γερμανικής Daimler στην πατρίδα της Στουτγάρδη χθες, ήταν χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Στόχος των γερμανικών αρχών ήταν ο εντοπισμός εγγράφων και σκληρών δίσκων με αποδεικτικά στοιχεία για παραποίηση των τιμών των ρύπων σε ντιζελοκινητήρες. Αν και είναι γνωστό ήδη από τον Μάρτιο ότι η εισαγγελία της Στουτγάρδης διεξάγει έρευνες για απάτη σε συνδυασμό με παραποίηση ρύπων, το μέγεθος της αστυνομικής επιχείρησης ξάφνιασε ακόμα και τους ειδήμονες.

Ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Ντίσμπουργκ-Έσσεν Φέρντιναντ Ντούντενχοφερ, ειδικός σε ζητήματα αυτοκίνησης, δηλώνει ότι «στο ζήτημα της υπόθεσης των κινητήρων ντίζελ ακούγεται συχνά ότι η VW είναι το μόνο μαύρο πρόβατο. Όμως οι εκτεταμένες έρευνες σε Fiat, Renault και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες δείχνουν ότι το σκάνδαλο παραποίησης δεν περιορίζεται σε μια και μόνο εταιρία».

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για μια εμπλοκή της Daimler στο σκάνδαλο με τους παραποιημένους ρύπους, παρά το γεγονός ότι το ισχυρίζονται αμερικανικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και αμερικανοί δικηγόροι. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία υποστήριζε πάντοτε ότι σέβεται τους ισχύοντες κανόνες παραπέμποντας μάλιστα σε μετρήσεις της αρμόδιας γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας του 2016, οι οποίες είχαν ως συνέπεια για την Daimler απλά μια εθελοντική ανάκληση οχημάτων.

Μικρή, αλλά ενδεικτική μείωση των πωλήσεων ντίζελ στη Γερμανία

Ενδέχεται η έφοδος στα γραφεία της Daimler, που είναι διάσημη κυρίως λόγω της θυγατρικής της Mercedes, να επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο, τουλάχιστον στη Γερμανία, τη συζήτηση για το μέλλον των ντιζελοκινητήρων στα Ι.Χ. Η κριτική στις επιβλαβείς για την υγεία εκπομπές διοξειδίου του αζώτου (NOx) εντάθηκε τους τελευταίους μήνες. Αποτέλεσμα η μικρή, αλλά ενδεικτική μείωση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων με κινητήρα ντίζελ. Στην Στουτγάρδη το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει την απαγόρευση της κυκλοφορία των ντίζελ παλαιότερων γενιών σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα μέσα στην πόλη.

Μέχρι αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι τα αποτέλεσμα των εισαγγελικών ερευνών σε βάρος «γνωστών και αγνώστων συνεργατών της Daimler AG». Θεωρείται ωστόσο δεδομένο ότι η αστυνομική έφοδος θα ρίξει νερό στο μύλο των αντιπάλων του ντίζελ στη Γερμανία. Ακριβώς για αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να χυθεί άπλετο φως σε όλες οι υποθέσεις σε βάρος των αυτοκινητοβιομηχανιών, δηλώνει ότι γερμανός καθηγητής Στέφαν Μπάτσελ από το ΤΕΙ Οικονομίας στο Μπέργκις-Γκλάντμπαχ και προσθέτει: «Η πλήρης διαλεύκανση του σκανδάλου συμφέρει, τόσο την αυτοκινητοβιομηχανία, όσο και τους καταναλωτές. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους κατασκευαστές αυτοκινήτων».

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ