Τα γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης με 11.000.000 επισκέπτες

Την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, το Μουσείο Ακρόπολης κλείνει οκτώ χρόνια λειτουργίας και εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες του στα 11.000.000 επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, που πέρασαν το κατώφλι του και χάρηκαν τα εκθέματά του.

Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα γιορτάσει τα γενέθλιά του με παρουσίαση σε μεγάλη οθόνη στο ισόγειο, ενός βίντεο για τα σπήλαια της Ακρόπολης και τα ευρήματα από αυτά.

 Στις 9 το βράδυ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια συναυλία στον προαύλιο χώρο του Μουσείου με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια από την Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων & Τεχνών Δίου. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο μαέστρος Νίκος Πατρής. Σολίστ θα είναι ο Βασίλης Λέκκας, η Alexandra Gravas, ο Μπάμπης Βελισάριος και η Φιλιώ Σέρβου.

Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου και το εστιατόριο θα παραμείνουν ανοιχτά από το πρωί έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 8 το βράδυ κι έπειτα.

Δημήτρης Παντερμαλής – Πρόεδρος Μουσείου Ακρόπολης

Η εξωστρέφεια ήταν και παραμένει κύριοχαρακτηριστικό της πολιτικής του Μουσείου Ακρόπολης. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί η τολμηρή απόφαση του Μουσείου, τα αριστουργήματα της γλυπτικής να εκτίθενται ελεύθερα στις αίθουσες και να είναι με άνεση ορατά από όλες τις πλευρές. Το ίδιο και το ευρύ πρόγραμμα ψηφιακών αποκαταστάσεων και αναπαραστάσεων των έργων τέχνης που οδήγησε σε πετυχημένες εφαρμογές, οι οποίες παρουσιάζονται στους εκθεσιακούς χώρους δίπλα στα πρωτότυπα έργα. Εξωστρέφεια δηλώνει και η θέση του Μουσείου, ένα μεγάλο μέρος της προετοιμασίας επανέκθεσης εκθεμάτων αλλά και της συντήρησής τους να γίνεται δημόσια, με την παρουσία επισκεπτών. Τέλος, τον ίδιο σκοπό υπηρετεί η καθιέρωση στο Μουσείο Ακρόπολης, για πρώτη φορά, της προσφοράς μουσειακών και πολιτιστικών υπηρεσιών στους επισκέπτες, από τους αρχαιολόγους- φροντιστές του Μουσείου.

Οι περιοδικές εκθέσεις, που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, είχαν ως στόχο την ολοκληρωμένη παρουσίαση αρχαιολογικών ευρημάτων της ελληνικής περιφέρειας, με παράλληλη αναφορά στις ανασκαφές, αναπαράσταση τμημάτων εμβληματικών κτιρίων αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο είναι χωροθετημένοι οι αρχαίοι τόποι. Έτσι, για την πρώτη έκθεση που αφορούσε στο διάσημο ιερό των Μεγάλων θεών της Σαμοθράκης δύο βίντεο, σε μεγάλες οθόνες, προέβαλλαν το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και τον αρχαιολογικό χώρο, ενώ στην έκθεση κατασκευάστηκε σκηνικό που αποτελούνταν από τμηματικές αναπαραστάσεις σε κλίμακα 1:1 του κυκλικού Αρσινοείου και του Προπύλου του Πτολεμαίου. Στη δεύτερη έκθεση που αφορούσε στο Μαντείο της Δωδώνης, ανάλογο βίντεο πληροφορούσε τους επισκέπτες για τον αρχαιολογικό χώρο και το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον, ενώ ένα σκηνικό με την αυλή του Μαντείου και το ναΐσκο του Διός Ναΐου, καθώς και ένα ομοίωμα της μαντικής βελανιδιάς, συμπλήρωνε την αίσθηση του ιερού χώρου. Ένα νέο είδος μινιμαλιστικών εκθέσεων με μεγάλη απήχηση πραγματοποιείται στο ισόγειο, αμέσως μετά τα εκδοτήρια για καλωσόρισμα στους επισκέπτες. Επιλέγεται συνήθως κάποιο σημαντικό έκθεμα από τις αποθήκες του Μουσείου ή από άλλο Μουσείο, το οποίο στήνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και συνοδεύεται από βίντεο που προβάλλεται σε γιγαντοοθόνη. Τα βίντεο γυρίζονται ειδικά για το εκάστοτε έκθεμα και προσφέρουν στους επισκέπτες πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τον τόπο από τον οποίο προέρχεται. Τέτοιου είδους μικρές εκθέσεις έγιναν: για την τριάδα χρυσών αντικειμένων από σκυθικό βασιλικό τάφο που είχε παραχωρήσει το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, για ένα χάλκινο θωρακοφόρο ιππέα από τη θάλασσα της Καλύμνου, τον οποίο διέθεσε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, για το αριστουργηματικό πορτραίτο του αυτοκράτορα Αδριανού, που ήρθε στο φως στη Λεωφόρο Συγγρού και ανήκει στη συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και για τη μοναδική ποιοτικά προτομή του Αριστοτέλη, που βρέθηκε στην ανασκαφή για την κατασκευή του Μουσείου.

Το Μουσείο της Ακρόπολης στις 20 Ιουνίου 2017, ημέρα των γενεθλίων του, κλείνει οκτώ χρόνια υποδειγματικής λειτουργίας και εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες του στα 11.000.000 επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων που πέρασαν το κατώφλι του και χάρηκαν τα εκθέματά του. Το προσωπικό του Μουσείου στο σύνολό του, εξακολουθεί να προσφέρει πρόθυμα καλές υπηρεσίες σε όλους τους τομείς εργασίας. Η θεσμική του όμως τακτοποίηση ακόμη εκκρεμεί. Τη χρονιά που πέρασε το Μουσείο έχασε ένα εξέχον μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, τον Καθηγητή Χαράλαμπο Μπούρα. Ο διακεκριμένος ιστορικός της αρχιτεκτονικής και κορυφαίος αναστηλωτής της Ακρόπολης, είχε υπερασπιστεί με σταθερή φωνή την κατασκευή του Μουσείου και για επτά χρόνια στήριξε ουσιαστικά τη λειτουργία του. Το Μουσείο δέχθηκε με χαρά τον περασμένο Μάρτιο την προσφορά του E. Gillieron, ο οποίος δώρισε ένα ιστορικό αντίγραφο της Κόρης 685 χρωματισμένο από το διάσημο προπάππο του. Τον επόμενο μήνα, ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης του φωτός Robert Wilson χάρισε στο Μουσείο το έργο του “La Traviata” το οποίο τοποθετήθηκε στο αίθριο του ισογείου.