Της Νάντιας Κόλλια.simbouloi

Το ΚΕ.ΣΥ.Π της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας υπό την αιγίδα της σχολικής συμβούλου των φιλολόγων θεσπρωτίας κας Μαρίας Παπαευσταθίου και σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας άνοιξε τη νέα σχολική χρονιά με μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο ‘’Τα κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π) και ο ρόλος των συμβούλων στην επιλογή επαγγέλματος».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 24 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα ΄΄Σωτήρης Δάκαρης ΄ του Αρχαιολογικού Μ ουσείου Ηγουμενίτσας. Την ημερίδα άνοιξε ο Δ/ντής της Β/βάθμιας εκπαίδευσης κος Τζάνης Ευάγγελος, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της επιλογής του επαγγέλματος του κάθε ανθρώπου.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κα Αγλαϊα Χασκοπούλου –Καθηγήτρια Γαλλικών- η οποία παρουσίασε το βιβλίο των συγγραφέων κας Βασιλικής Παππά υπεύθυνης του ΚΕ.ΣΥ.Π Θεσπρωτίας και κας Ευαγγελίας Ιακωβάκη υπεύθυνης στο ΚΕ.ΣΥ.Π Τρικάλων με τίτλο ΄΄Τα κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού και ο ρόλος των συμβούλων στην επιλογή επαγγέλματος΄΄. Πρόκειται για ένα επιστημονικό εργαλείο που θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη σχολείου, καθηγητή, μαθητή και γονιού διότι μέσα από την ανάλυση του ρόλου του συμβούλου σπουδών , αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης τις θεωρίες και τις μεθόδους που θα ακολουθήσει ο νέος ώστε μέσα από την αυτογνωσία να καθορίσει το στόχο του, να προσδιορίσει τις επιθυμίες του και να προχωρήσει στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για να φτάσει στην επιλογή της κατεύθυνσης του μελλοντικού επαγγέλματός του.

Ακολούθησε η εισήγηση της συγγραφέως του βιβλίου και υπεύθυνης του ΚΕ.ΣΥ.Π Θεσπρωτίας κας Βασιλικής Παππά με τίτλο΄΄Σύμβουλοι Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού: εκμαιεύοντας τον κρυμμένο θησαυρό των παιδιών για την καλύτερη αξιοποίησή του στον επαγγελματικό στίβο». Η κα Παππά ανέλυσε το ρόλο του συμβούλου στη σημερινή κοινωνία και τη συμβολή του στην ανάπτυξη και συγκρότηση της προσωπικότητας των παιδιών, με αποτέλεσμα την κατάλληλη επιλογή επαγγέλματος. Επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα συμβούλων υψηλών προσόντων με υψηλή αίσθηση ευθύνης ώστε να συμβάλλουν στην κοινωνική ανάπτυξη γενικότερα. Κλείνοντας, η κα Παππά έθεσε πέντε κανόνες χρήσιμες για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

1)Καλή γνώση της μητρικής γλώσσας

2)Άριστη γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας

3)Παρακολούθηση της τεχνολογίας

4)Η καλλιτεχνική έκφραση και

5)Αγάπη στο σώμα τους

Αν οι νέοι καλλιεργήσουν αυτούς τους πέντε κανόνες μπορούν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και ωριμότητα και να επιλέξουν με προσοχή με το τι θέλουν να ασχοληθούν .

Τέλος ,η κα Παπαευσταθίου έκανε μια σύγχρονη προσέγγιση του θέματος δίνοντας συμβουλές στους γονείς πως θα στηρίξουν την επαγγελματική επιλογή των παιδιών. Οι γονείς πρέπει να δίνουν ευκαιρίες στα παιδιά τους ώστε να γνωρίσουν τα σημερινά επαγγέλματα. Πρέπει να τα στηρίζουν και να συζητούν μαζί τους. Υποστήριξη όμως δεν σημαίνει να παίρνουν εκείνοι τις αποφάσεις. ΟΙ γονείς εκφράζουν την γνώμη τους αλλά δεν πρέπει να επιβάλλουν την άποψή τους.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ