(c)elliniki-gnomi.eu

Οι καθαρές εισπράξεις εσόδων του ελληνικού Δημοσίου ξεπέρασαν τον μηνιαίο στόχο του Οκτωβρίου κατά 835 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τα ληξιπρόθεσμα χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί!
– Πολλοί φορολογούμενοι σταματούν τις πληρωμές στο υπόλοιπο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες για να πληρώσουν την Εφορία και να αποφύγουν τις κατασχέσεις!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ενώ οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην Ελλαδα «ματώνουν» για να πληρώνουν φόρους και παρ’ ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται αντί να μειώνονται, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί εφησυχασμός, επειδή τα φορολογικά έσοδα εμφανίστηκαν να έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.
Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο, πως θα πεισθούν και οι δανειστές για αυτό, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος «ανώμαλης προσγείωσης» της χώρας.
Σύμφωνα με τα επίσημα, προσωρινά, στοιχεία, που έσπευσε να δώσει στην δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών, οι καθαρές εισπράξεις εσόδων τον Οκτώβριο ξεπέρασαν κατά 835 εκατομμύρια ευρώ τον μηνιαίο στόχο.ypourgeio Oikonomikon
Όμως, για να «βγει» το ποσό, που θέλει να προβάλλει η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών έκανε τις εξής “αλχημείες”:
– Αντί να δώσει επιστροφές φόρων 364 εκατομμυρίων ευρώ, έδωσε μόνο 268 εκατομμύρια ευρώ, παρακρατωντας 96 εκατομμύρια ευρώ σε έναν μήνα από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τα λεφτά αυτά θα πρέπει, όμως, αργά ή γρήγορα να τα δώσει στους δικαιούχους.
Έτσι, στην πραγματικότητα, η υπέρβαση εισπράξεων είναι 739 εκατομμύρια ευρώ.

Τα 4,54 δισεκατομμύρια ευρώ, που εισπράχθηκαν, φαίνεται μεν, πως υπερβαίνουν τον στόχο των φορολογικών εσόδων, αλλά η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί!

– Τον Οκτώβριο έπρεπε να εισπραχθούν 4,271 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τελικά μπήκαν στα κρατικά ταμεία 5,010 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα, όμως, με τους πίνακες των στοιχείων, τελικά μόνον 4.542.614 ευρω ήταν έσοδα Τελωνείων και ΔΟΥ, αφού τα υπόλοιπα 467 εκατομμύρια ευρώ ήταν έσοδα από ΔΕΚΟ, δηλαδή δεν ήταν φορολογικά έσοδα. Και σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ ήταν έσοδα της ΥΠΑ από το Eurocontrol και οι Θεσμοί δεν πρόκειται να τα υπολογίσουν σαν έσοδα της φορολογικής διοίκησης.
Τα 4,54 δισεκατομμύρια ευρώ, που εισπράχθηκαν, φαίνεται μεν, πως υπερβαίνουν τον στόχο των φορολογικών εσόδων κατά 500-600 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός, ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει ουσιαστικά εξαντληθεί.
Η αδυναμία πληρωμής, αποκαλύπτεται από τα εξής στοιχεία:
– Από τις υπερεισπράξεις φόρων κατά 500-600 εκατομμύρια ευρώ, κάποιες δεκάδες εκατομμύρια αφορούν πάνω από 200.000 φορολογούμενους, που δεν τα πλήρωσαν τον Οκτώβριο, αλλά τα είχαν προπληρώσει. Επειδή τους τα χρωστούσε ήδη Εφορία, συμψηφίστηκαν με τρέχοντες φόρους του μηνός, χωρίς να τους πληρώσουν απο την τσέπη τους. Μάλιστα, μέσα σε μια ημέρα, μόλις, στις 22 Οκτωβρίου, οι ΔΟΥ προχώρησαν μαζικά σε αυτόματο συμψηφισμό παλαιότερων «υπερεισπράξεων» (λόγω υπερφορολόγησης, που εκ των υστέρων πρέπει να επιστραφει στον φορολογούμενο). Την ημέρα εκείνη συμψηφίστηκαν 201.740 «υπερεισπράξεις», που αφορούν 141.161 Α.Φ.Μ. και το συμψηφιζόμενο ποσό ανήλθε σε 8,73 εκατομμύρια ευρώ.

Σε 9 μήνες από την αρχή του χρόνου, έμειναν απλήρωτα χρέη στην Εφορία, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Εκτός, όμως, από τον «αυτόματο συμψηφισμό» και πολλές χιλιάδες άλλοι φορολογούμενοι είχαν σπεύσει οι ίδιοι στις Εφορίες για να ζητησουν συμψηφισμούς και να εξοφλήσουν φόρους, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν πάλι.
– Τον μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, προστέθηκαν και άλλοι 340.000 φορολογούμενοι στην λίστα των οφειλετών της Εφορίας. Είτε δεν πλήρωσαν τίποτε, είτε πλήρωσαν ό,τι μπορούσαν, αλλά όχι όσα έπρεπε και έτσι άφησαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Εφορία. Σε 9 μήνες από την αρχή του χρόνου, έμειναν απλήρωτα χρέη 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν, δηλαδή, ο κόσμος τα πλήρωνε κανονικά, η υπέρβαση εισπράξεων θα έφτανε στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που δείχνει και το πόσο υπερβολικά ήταν τα μέτρα, που επιβλήθηκαν, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 900 εκατομμυρίων ευρώ, εφέτος.

Πολλοί φορολογούμενοι σταματούν τις πληρωμές στο υπόλοιπο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες για να πληρώσουν την Εφορία και να αποφύγουν τις κατασχέσεις!

– Σχεδόν 1,5 εκατομμύρια οφειλέτες έχουν νοιώσει άμεσα την απειλή των κατασχέσεων για χρέη στην Εφορία. Αυτοί, προφανώς, σπεύδουν να πληρώσουν την Εφορία, κόβοντας, όμως, τις πληρωμές στο υπόλοιπο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες.
Έτσι, για παράδειγμα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε, ότι μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2016 είχαν ζητήσει ρύθμιση 510.000 πελάτες της, με συνολικό ύψος οφειλής άνω του 1,335 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κατά μέσο όρο χρωστά, δηλαδή, 2.600 ευρώ ο καθένας τους! Στο τέλος του Ιουλίου οι αιτήσεις είχαν φθάσει στις 400.000 για χρέη 1,1 δισ. ευρώ. Άρα μετά το καλοκαίρι, όταν άρχισαν να έρχονται μαζεμένοι ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος, προστέθηκαν 110.000 οφειλέτες με χρέη 220 δισεκατομμυρίων ευρώ.
– Αλλά και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπου υπήρχε υπέρβαση εισπράξεων 155 εκατομμυρίων ευρώ τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο αυτή εξανεμίστηκε και έπεσε στα 11 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει, ότι δεν πληρώθηκαν 144 εκατομμύρια ευρώ στα Ταμεία, που πήγαν και αυτά στην υπερείσπραξη της Εφορίας, δηλαδή στα 500-600 εκατομμύρια ευρω.
Κλίμα περικοπών επικρατεί, όμως, και στην αγορά, όπου όλοι και ειδικά οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, μιλούν για κάθετη πτώση στους τζίρους των πωλήσεων, ειδικά από τον Αύγουστο και μετά.
Την ίδια περίοδο καταγράφεται αύξηση δηλώσεων διακοπής εργασιών και ένταση του ενδιαφέροντος για «μετανάστευση» σε χώρες, όπως η Βουλγαρία. Αν και κατά πόσον θα χάσει έσοδα το κράτος από τις κινήσεις αυτές, θα αποτυπωθεί στα στοιχεία των αμέσως επομένων μηνών, ειδικά δε στα ασφαλιστικά και φορολογικά έσοδα του 2017.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ