Αναφορά στο μεγάλο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα στην Αυστραλία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρόλο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και τις σχέσεις της με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, πρόκειται να κάνει η ερευνήτρια Τζουλιάνα Χαρπαντίδου, στη δεύτερη διάλεξή της για την ιστορία της Κοινότητας, στο πλαίσιο του προγράμματος εορτασμού της 120ης επετείου του ιστορικού οργανισμού.

Η διάλεξη θα δοθεί την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, στις 7.00μμ, στο Ελληνικό Κέντρο.

Με την έναρξη της οργανωμένης μετανάστευσης από την Ελλάδα το 1953, η Κοινότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την εισροή ενός απροσδόκητα μεγάλου αριθμού νέων μεταναστών που θα συνεχιστεί σε ακόμη εντονότερους ρυθμούς την επόμενη δεκαετία.

Η ηγεσία της Κοινότητας θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αναπροσαρμόσει την εσωτερική της οργάνωση, το ρόλο και τις λειτουργίες της στις νέες συνθήκες.

Η πρόκληση της ανασυγκρότησης της θα οδηγήσει συχνά σε σφοδρές ανταγωνιστικές αντιπαραθέσεις, τόσο στο εσωτερικό της μεταξύ των αντίπαλων ηγετικών ομάδων που έχουν σχηματιστεί όσο και στις σχέσεις με τους επίσημους θεσμούς της Εκκλησίας και των εκπροσώπων του Ελληνικού κράτους.

Στην μεταβατική αυτή περίοδο θα αναδυθούν ενισχυμένοι οι θεσμοί της Εκκλησίας με την Μητρόπολη να αναβαθμίζεται σε Αρχιεπισκοπή και το ελληνικό κράτος να ιδρύει Πρεσβεία στην Καμπέρα.

Οι βάσεις για την επιβολή ενός νέου τρόπου οργάνωσης της ελληνικής διασποράς στην Αυστραλία θα διαμορφωθούν, θα αποφασιστούν και θα τεθούν σε εφαρμογή από τα μακρινά κέντρα των Αθηνών και της Κωνσταντινούπολης χωρίς τη συγκατάθεση ή έστω διαβούλευση με τις κυρίαρχες οργανωμένες ομάδες της ελληνικής παροικίας, τις Κοινότητες.

Η κλιμακούμενη συγκρουσιακή σχέση μεταξύ της Κοινότητας Μελβούρνης και της Αρχιεπισκοπής θα αποκορυφωθεί με την επίσημη διακοπή των σχέσεων τους να συντελείται το 1963.

Η συγκέντρωση της μισής σχεδόν μεταναστευτικής ροής στην πόλη της Μελβούρνης θα θέσει την Κοινότητα και την ηγεσία της σε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρύτερης πολιτικής και των αιτημάτων των παλιών Κοινοτήτων όπως αυτά θα εκφραστούν μέσα από το επίσημο συλλογικό δευτεροβάθμιο όργανο της Ομοσπονδίας τους.

Οι δύο ανταγωνιστικοί φορείς εξουσίας θα θεμελιώσουν τη νομιμοποίηση τους ανασύροντας διαφορετικές νοηματοδοτήσεις στον ιστορικό όρο και θεσμό της ελληνικής Κοινότητας όπως αυτές αναδύθηκαν μέσα από την κυρίαρχη εθνική ιστοριογραφία και αποτυπώθηκαν στη συλλογική συνείδηση.

Πότε: Πέμπτη 23Nοεμβρίου, 7.00μμ

Πού: Ελληνικό Κέντρο (DelphiBankMez, 168 LonsdaleStreet, Melbourne)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ