Ο γερμανικός Τύπος για pushbacks στα γερμανοπολωνικά σύνορα, την χορήγηση ασύλου σε ρώσους αντιρρησίες συνείδησης και τις εντάσεις κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού.«Πολιτικοί της γερμανικής κυβέρνησης μιλούν συχνά για pushbacks όταν γίνεται λόγος για την αντιμετώπιση προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε άλλες χώρες-μέλη. Κι όμως, πρόσφυγες επαναπροωθούνται και στα γερμανικά σύνορα υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες», γράφει η taz στο φύλλο της Παρασκευής με τίτλο «Pushback αλά Γερμανικά».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Τους φόβους οργανώσεων αρωγής επιβεβαίωσε η γερμανική κυβέρνηση μετά από επερώτηση του κόμματος Η Αριστερά. Ότι δηλαδή οι επαναπροωθήσεις ατόμων από τρίτες χώρες αποτελεί κοινή πρακτική στα γερμανοπολωνικά σύνορα. Προφανώς οι άνθρωποι αυτοί δεν ξυλοκοπήθηκαν, ενώ δεν έγινε χρήση σπρέι πιπεριού ή όπλων, όπως στην Πολωνία, την Κροατία ή την Ελλάδα. Ο γερμανικός τρόπος αναχαίτισης και επιστροφής στα σύνορα είναι πιο ήπιος, πιο ύπουλος. Στους συλληφθέντες ασκούνται πιέσεις να υπογράψουν ότι δεν αναζητούν προστασία στη Γερμανία και στη συνέχεια προτρέπονται να επιστρέψουν στην Πολωνία. Με αυτόν τον τρόπο οι αρχές…ξεγλιστρούν, ανεξάρτητα από το αν οι πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν ή την Υεμένη. Ο αριθμός των επιστροφών προσφύγων στα γερμανοπολωνικά σύνορα έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι. Τώρα θα ήταν ίσως μια καλή στιγμή για τους πολιτικούς της κυβέρνησης να επικρίνουν όσα συμβαίνουν στα γερμανικά σύνορα με την ίδια αυστηρότητα, όπως πράττουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες χώρες. Και παράλληλα να δώσουν τέλος σε αυτή την πρακτική».

Κέρδος όποιος Ρώσος δεν πολεμά για τον Πούτιν

«Νομικά το θέμα είναι ξεκάθαρο. Άτομα που διώκονται πολιτικά απολαμβάνουν το δικαίωμα στο άσυλο, γράφει το άρθρο 16 του γερμανικού Συντάγματος», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Κέρδος». Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί: «Το ότι οι Ρώσοι έφεδροι, που καταφεύγουν μαζικά στο εξωτερικό μετά τη μερική επιστράτευση του προέδρου Πούτιν, διώκονται πολιτικά, δύσκολα αντικρούεται. Όποιος αρνείται να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας δεν αξίζει δέκα χρόνια φυλάκιση, όπως ορίζει το Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε τροποποίηση νόμου. Αξίζει προστασία από τις διώξεις και άσυλο στην ΕΕ.

Το γεγονός ότι όλα τα δημοκρατικά κόμματα στη Γερμανία έχουν την ίδια άποψη σε αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο μετά τις αντιπαραθέσεις για τους τρόπους στήριξης της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η πρακτική λήψης αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ασύλου (BAMF) έχει αλλάξει από τον Απρίλιο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η αντίρρηση συνείδησης να αναγνωρίζεται ως λόγος προστασίας. Δεν έχει σημασία αν οι αιτούντες άσυλο είναι αντίπαλοι του καθεστώτος ή απλά δεν θέλουν να πολεμήσουν. Κάθε στρατιώτης που αρνείται να πολεμήσει για τον Πούτιν είναι κέρδος. Η ΕΕ θα πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα ότι οι αντιρρησίες είναι καλοδεχούμενοι. Και ότι εκτός από τη φυλακή και τη στράτευση υπάρχει και μια τρίτη επιλογή για τους ρώσους εφέδρους».

«Θανάσιμη ένταση στην Βαλκανική Οδό»

«Στην Βαλκανική Οδό αυξάνεται ο αριθμός μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν να φθάσουν στην ΕΕ. Οι διακινητές δρουν επιθετικά με αποτέλεσμα να σημειώνονται δυστυχήματα», γράφει σε ρεπορτάζ η tageschau.de με τίτλο: «Θανάσιμη ένταση στην Βαλκανική Οδό»

Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει: «Ο δρόμος για τη Βουλγαρία ήταν επικίνδυνος, λέει ο 17χρονος πρόσφυγας Μαχμούντ. “Kάτι συμβαίνει στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, πολλοί έχουν μαζευτεί εκεί. Κάποιοι για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στην Συρία, άλλοι από την σκληρή ζωή στην Τουρκία”, τονίζει. Η Βουλγαρία ποντάρει στην αυστηρή προστασία των συνόρων και την αποτροπή. Η Σόφια αύξησε τους συνοριοφύλακες και ήδη σχεδιάζει περαιτέρω αύξηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας, οι απόπειρες διέλευσης των συνόρων διπλασιάστηκαν φέτος σε 103.000 σε σύγκριση με πέρυσι.

Κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού σημειώνονται σοβαρά ατυχήματα. Στο κέντρο του Μπουργκάς, κοντά στα τουρκικά σύνορα, λεωφορείο με 47 μετανάστες που καταδιώκονταν από την αστυνομία συγκρούστηκε με περιπολικό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αστυνομικοί. Ο οδηγός του λεωφορείου, ένας 18χρονος Σύρος, συνελήφθη».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ