. Σύμφωνα με έρευνα-μελέτη μεγάλης εταιρείας, με αντικείμενο τις μελλοντικές προβλέψεις και υπολογισμούς, οι ΗΠΑ θα χάσουν την πρωτοκαθεδρία από την Κίνα

-Ιστορική απόφαση της αμερικανικής Fed χαρακτηρίζεται  το γεγονός, ότι τερματίζει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και δρομολογεί αυξήσεις επιτοκίων!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου!

Ιστορική χαρακτηρίζουν οικονομικοί αναλυτές την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να θέσει τέλος στην περίοδο της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης, ως απάντηση στην κρίση του 2007-2008.
Όπως είναι γνωστό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, κατά την δεκαετία που ακολούθησε μετά την κρίση, διοχέτευσε τρισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία, αποσκοπώντας να την αναθερμάνει και να επηρεάσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, κάτι το οποίο γενικώς συνηθίζεται από τις κεντρικές τράπεζες. Παράλληλα η Fed αποδύθηκε σε εκτεταμένες αγορές μακροπρόθεσμων ομολόγων, ευελπιστώντας, ότι θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.
Αυτό, όπως παρατηρούν οι οικονομικοί αναλυτές, ήταν μία κίνηση απελπισίας σε μία δύσκολη περίοδο, την οποία πρωτοεφήρμοσε το 2001 η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Σήμερα, οι συνθήκες της οικονομίας στις ΗΠΑ είναι σαφώς καλύτερες. Στελέχη της Fed προβλέπουν ανάπτυξη 2,4% εφέτος και 2,1% το 2018. «Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να βελτιώνεται και αυτό με ικανοποιεί ιδιαίτερα! Η οικονομία αναπτύσσεται από τις αρχές της χρονιάς και θα συνεχίσει την πορεία της αυτή»,  δήλωσε η Πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν. «Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι ως προς τις προοπτικές της οικονομίας είναι ισορροπημένοι και παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την πορεία του πληθωρισμού».

Αυξήσεις στα επιτόκια θα γινονται έως το 2020, ενω η επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό μετατίθεται για το 2019!

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η κ. Γέλεν, είναι έτοιμη να επανέλθει με αγορές τίτλων, αν οι οικονομικές προοπτικές επιδεινωθούν. Δεδομένου, ότι η αγορά επί μακρόν προετοιμαζόταν για την αναδίπλωση της Fed, δεν αναμένονται έντονες αντιδράσεις πλέον. Ορισμένοι αναλυτές, βέβαια, εξισώνουν τον αντίκτυπο από την σταδιακή μείωση του ισολογισμού της τράπεζας κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα με μία αύξηση επιτοκίων και μιλούν για «νέα εποχή της Oμοσπονδιακής Τράπεζας». Η κ. Τζάνετ Γιέλεν, εντούτοις, δεν το βλέπει έτσι, μια και η όλη διαδικασία θα γίνει αργά, προσεκτικά και θα χρειαστεί αρκετά χρόνια.
Αναφορικά με τα επιτόκια, η Fed προβλέπει ακόμα μία αύξησή τους εφέτος και πριν από την εκπνοή του 2017, ενώ για το 2018 εκτιμά, πως θα γίνουν τρεις αυξησεις επιτοκίων, το 2019 δύο και το 2020 μία! Πάντως, επί του θέματος αυτού υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στους κόλπους της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τραπεζας
Ορισμένοι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνουν, πως δεν είναι τέτοιες οι συνθήκες της αμερικανικής οικονομίας, ώστε να υπαγορεύουν επείγουσα αύξηση επιτοκίων, εφόσον ο πληθωρισμός υποχωρεί. Αλλοι συνάδελφοί τους κάνουν λόγο για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας, η οποία επιτρέπει να επανέλθει σε συνθήκες κανονικότητας η νομισματική πολιτική και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πάντως, η επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό μετατίθεται – αρχικά τα στελέχη της Fed προέβλεπαν, ότι θα συμβεί το 2018 και σήμερα μιλούν για το 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ