«Όταν άκουσα τα παιδάκια του Δημοτικού της ελληνικής Ομογένειας στην Τσεχία να τραγουδούν «Αχ Πατρίδα μας γλυκιά, αγαπημένη μας Ελλάδα», ομολογώ ότι ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές της όλης εκδήλωσης στην Οστράβα.

Εκείνοι που τους έμαθαν το τραγούδι, δηλαδή πατεράδες, μανάδες, παππούδες και γιαγιάδες, ήταν πιο πολύ από σαφές, ότι περνούσαν μέσα από την τρίτη γενιά τους την τεράστια αγάπη για την Ελλάδα, αυτής της Ομογένειας που ριζώθηκε και πρόκοψε στην Τσεχία μετά τον εμφύλιο.

Την ευχαριστώ εκ μέρους της Πατρίδας, για αυτά που έζησα από κοντά στη μεγάλη γιορτή που διοργάνωσε για τα 70 χρόνια της».

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ μετά το τέλος του εορτασμού για τα εβδομηντάχρονα του Ελληνισμού, που εγκαταστάθηκε στην Τσεχοσλοβακία μετά τον εμφύλιο. Και πρόσθεσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω την Τσεχοσλοβακία, που σήμερα είναι Τσεχία και Σλοβακία, για την μεγάλη αγκαλιά που άνοιξαν στις Ελληνίδες, στους Έλληνες και τα παιδιά, που μετά από ένα τραγικό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας μας, πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς και συνάντησαν τη ζέστη φιλοξενία στους τόπους που επέλεξαν.

Και σήμερα η Τσεχία είναι κοντά στον Ελληνισμό μας, ενισχύοντας τις πολύ καλές πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών μας.

Ευχαριστώ εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας που καλοδέχθηκε και στήριξε και τα μορφωμένα Ελληνόπουλα του brain drain, που κάνουν εδώ επιτυχημένη καριέρα σε πολλούς κλάδους και κυρίως της υψηλής τεχνολογίας.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ομοσπονδία και τον Πρόεδρό της κ. Χρήστο Μπγιάλα, όπως και τις προέδρους και τους προέδρους όλων των τοπικών Κοινοτήτων, που κρατάνε ψηλά τη Σημαία της Πατρίδας και τις παραδόσεις μας στην καρδιά της Ευρώπης. Ισχύουν στο ακέραιο αυτά που συμφώνησα στη συνάντηση Εργασίας που είχα μαζί τους για τα Προγράμματα που θα εφαρμόσει στον Ελληνισμό της Τσεχίας η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Ήδη έχω κάνει τις προκαταρκτικές συνεννοήσεις με τον κ. Μιχάλη Κόκκινο».

Οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια του Ελληνισμού στην Τσεχία πραγματοποιήθηκαν στην Οστράβα, παρουσία του Έλληνα πρέσβη κ. Ευθύμιου Ευθυμιάδη, του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αντώνη Θεοχάρους και του Τσέχου Περιφερειάρχη της περιοχής.

Μετά τους Εθνικούς Ύμνους των δύο χωρών, οι ελληνικές Κοινότητες από όλες τις πόλεις της Τσεχίας, με παιδιά και μεγάλους, παρουσίασαν τραγούδια και χορούς από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ενώ σε κάθε περίπτωση τόνιζαν τη σημαντικότητα διατήρησης της ελληνικής γλώσσας. Εκμάθηση – όπως σημειώνεται – που τη διαχειρίζονται με ίδιους πόρους, με δασκάλους της ελληνικής Ομογένειας και χωρίς τη βοήθεια του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας.

«Είναι ένα θέμα που θα κουβεντιάσω με τον κ. Γαβρόγλου και την κα Τζούφη. Μπορούν να οργανώσουν Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ), τους υπέδειξα τον τρόπο, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, με τη Διασπορά μας να ενδιαφέρεται με ειλικρίνεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Όπως και εδώ στην Τσεχία», δήλωσε ο ΥΦΥΠΕΞ..

 

Γραφείο Τύπου ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ