-Τίμο Σόϊνι και Όλι Ρεν υποστηρίζουν την σκληρή γραμμή και το Grexit.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Καθοριστικός θα είναι για τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα, ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, αφού, μετά τις εκλογές στην σκανδιναβική αυτή χώρα, το Eurogroup αποκτά ένα νέο μέλος.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα “The Telegraph”, όμως, οι δύο επιλογές, που διαφαίνονται μέχρι στιγμής για την θέση αυτή, δεν είναι καθόλου θετικές για την Ελλάδα, ιδιαίτερα εφόσον, η χώρα μας ζητήσει και τρίτο πακέτο στήριξης.
Ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας, Γιούχα Σίπιλα του Κεντρώου Κόμματος, αναμένεται να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες, ποιό πρόσωπο θα αναλάβει το τιμόνι του Υπουργείου Οικονομικών.

Τίμο Σόϊνι: Ένθερμος πολέμιος των πολιτικών της μετανάστευσης και επικριτής της δανειοδότησης των χωρών του Νότου από τις χώρες του πυρήνα

Φαβορί για την θέση είναι ο Τίμο Σόϊνι, ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού “True Finns”, που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της χώρας το 2011, στο απόγειο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Ο Σόϊνι, εκτός από ένθερμος πολέμιος των πολιτικών της μετανάστευσης, είναι και κατά της δανειοδότησης των χωρών του Νότου από τις χώρες του πυρήνα. Μάλιστα, ο Σόϊνι είχε αποχωρήσε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, όταν πριν τέσσερα χρόνια αποφάσισε να βοηθήσει την Πορτογαλία.
Έτσι ο επονομαζόμενος ως «αρκούδα της Φινλανδίας», δεν αποκλείεται να προκαλέσει εμπλοκή και σε μια ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα. Μάλιστα, πολλές φορές έχει ζητήσει να αποχωρήσει η χώρα μας από το ευρώ.

Όλι Ρεν: “ευρωκράτης”, υπέρμαχος της λιτότητας, θεμελιωτής του ελληνικού προγράμματος

Το κόμμα των Φινλανδών ευρωσκεπτικιστών έλαβε σημαντικό ποσοστό στις εκλογές (18%), και όχι μόνο θα μπει στην Βουλή, αλλά θα είναι και το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα. Η παράδοση στην φινλανδική πολιτική σκηνή θέλει, ο ηγέτης του μικρότερου κόμματος του συνασπισμού να αναλαμβάνει το πόστο του Υπουργείου Οικονομικών.euro-nea
Το δεύτερο σενάριο, που κατά πολλούς είναι ελαφρώς καλύτερο για την χώρα μας, περιλαμβάνει την επιστροφή του Όλι Ρεν, ή του “τρόμου Ρεν”, όπως είναι το προσωνύμιό του, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα “The Telegraph” .
Είναι ο γνωστός από τη θητεία του στην Κομισιόν, “ευρωκράτης”, υπέρμαχος της λιτότητας, που κατά το απόγειο της κρίσης, έθεσε τις βάσεις του ελληνικού προγράμματος. Αν και εκτιμάται, ότι η προσέγγισή του θα είναι διαφορετική από αυτή του Σόϊνι, ο Όλι Ρεν θα είναι εξίσου δύσκολος και απαιτητικός απέναντι στην Ελλάδα.

Αν η Φινλανδία δεν κάνει μεταρρυθμίσεις, έχει δύο με τρία χρόνια μπροστά της, μέχρι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

Αξίζει να αναφερθεί, ότι, μπορεί η Φινλανδία να συνεχίζει να “κουνά το δάχτυλο στην χώρα μας”, εμφανιζόμενη ως μια από τις χώρες, που υποστηρίζουν την σκληρή γραμμή και το Grexit, ωστόσο και η ίδια βρίσκεται σε δυσμενή δημοσιονομικη θέση.
Κατά την διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας το ζήτημα της Ελλάδας έπαιξε σημαντικό ρόλο, τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικής ρητορικής. Ενόψει των εκλογών, ο απερχόμενος, λόγω εκλογικής ήττας, Φινλανδός Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ τήρησε αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, απορρίπτοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε απομείωση χρέους. Ο νικητής Γιούχα Σίπιλα από την πλευρά του χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή, προειδοποιώντας, ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να γίνει η επόμενη Ελλάδα.
Aυτό, που πρέπει να επισημάνουμε είναι, πως αναλυτές και οικονομολόγοι τονίζουν, ότι επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα στην Φινλανδία, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τη δημοσιονομική κρίση.
“Αν δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις, έχουμε δύο με τρία χρόνια μπροστά μας, μέχρι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ” είχε δηλώσει Φινλανδός μεγαλοεπιχειρηματίας σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ