Χαρακόπουλος για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε.

Συμμαχία με άλλες χώρες για να προλάβουμε τα χειρότερα.

«Υπάρχει πραγματικά μεγάλος κίνδυνος η ευρωπαϊκή αγορά, ακόμα και η ελληνική, να κατακλυστεί από αγελαδινό τυρί Αμερικής που θα βαπτίζεται φέτα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την επικείμενη εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ (σε συνέντευξή του στο σταθμό «Φωνή της Ελλάδας» του Ραδιοφώνου της ΕΡΤ και στη δημοσιογράφο κ. Φραντζεσκάκη).stories.MAXIMOS_4nsp_199
Ο πρώην αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι οποίες αρνούνται πεισματικά κάθε έννοια προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, θα ήταν αρνητική για χώρα μας που έχει προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ), καθώς έτσι αποκτούν προστιθέμενη αξία, έχουν καλύτερη τιμή». Στη συνέχεια εξήγησε ότι «αυτή η αναγνώριση ισχύει σε επίπεδο ΕΕ, αλλά δυστυχώς δεν ισχύει σε τρίτες χώρες. Και με τη συμφωνία του Καναδά είχαμε αναδείξει το θέμα, υπάρχουν χώρες που μπορούν αυθαίρετα να παράγουν προϊόντα, τα οποία τα βαφτίζουνε με ελληνικές ονομασίες. Και στον Καναδά και στην Αμερική παράγουν τυρί από αγελαδινό γάλα. Και έχουνε την αξίωση, να μην πω θράσος, το τυρί αυτό βαπτιζόμενο ως φέτα, να εισάγεται και στην ΕΕ».
Ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε ότι «σε επίπεδο ελληνικής πολιτείας πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την ελληνική κυβέρνηση και να υπάρξουν επαφές και συμμαχίες με άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχες ευαισθησίες με εμάς, όπως η Ιταλία που έχει τυριά και κρασιά ΠΟΠ, αλλά και η Πορτογαλία και η Ισπανία κ.α.. Σε κάθε περίπτωση οι συμφωνίες αυτές πρέπει να θεωρηθούν ‘‘μεικτές’’, να τύχουν δηλαδή επικύρωσης και από την ελληνική βουλή και από όλα τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ, για να τεθούν σε ισχύ. Αλλιώς, η ευρωπαϊκή αγορά, ακόμα και η ελληνική αγορά μπορεί να κατακλυστεί από αγελαδινό τυρί Αμερικής που θα λέγεται φέτα. Το ‘‘προλαμβάνειν’’ είναι πάντα προτιμότερο από το ‘‘θεραπεύειν’’ κατέληξε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ