Με ποιές αρχές θα γίνει η επεξεργασία των προτάσεων και σε ποιές ενέργειες καλούνται να προβούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού/ Μεταναστευτικού προβλήματος.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τελικά, για την επόμενη εβδομάδα μετατοπίστηκε η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας για το προσφυγικό, με τους ηγέτες της Ευρώπης να κάνουν λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις, αλλά να μην καταλήγουν σε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Έτσι, ορίστηκε νέο «ραντεβού» για τις 17 και 18 Μαρτίου, όταν και θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Τουρκία. Στο διάστημα, που θα μεσολαβήσει μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η ΕΕ και η Τουρκία θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, το κοινό ανακοινωθέν περιγράφει τον “οδικό χάρτη” έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, οπότε θα αναζητηθεί οριστική λύση από τους 28 αρχηγούς κρατών.
Στην ανακοίνωση τους οι ηγέτες σημειώνουν, ότι «η Τουρκία επιβεβαίωσε την δέσμευση για εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας για αποδοχή της ταχείας επιστροφής όλων των μεταναστών, που δεν βρίσκονται σε ανάγκη διεθνούς προστασίας και να υποδέχεται πίσω όλους τους παράνομους μετανάστες, που συλλαμβάνονται σε τουρκικά ύδατα».
Οι ηγέτες συμφώνησαν, επίσης, ότι χρειάζονται γενναίες κινήσεις για να κλείσουν οι διαδρομές της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και να καταπολεμηθεί το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών, να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να τερματιστεί η κρίση στην Ευρώπη. Πρέπει να σπάσει ο δεσμός μεταξύ της εισόδου σε ένα πλοίο και της εγκατάστασης στην Ευρώπη.

Οι αρχές, με βάση τις οποίες οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ καλούνται να επεξεργαστούν τις τουρκικές προτάσεις

Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζουν την σημασία της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και καλούν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να την υποστηρίξουν ενεργά.
Ταυτόχρονα, καλωσορίζουν θερμά τις νέες προτάσεις, που έκανε η Τουρκία για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ζήτημα. Οι ηγέτες συμφώνησαν να δουλέψουν στις προτάσεις αυτές, με βάση τις ακόλουθες αρχές:
– Την επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών, που περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, με το κόστος να καλύπτεται από την ΕΕ.(c) http://www.europarl.europa.eu/
-Την επανεγκατάσταση, για κάθε Σύρο προς επανεισδοχή στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ενός άλλου Σύρου από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο των υφιστάμενων δεσμεύσεων.
-Να επιταχυνθεί η απελευθέρωση της βίζας, με στόχο την άρση των προϋποθέσεων για τους Τούρκους πολίτες, μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2016.
-Να επιταχυνθεί η εκταμίευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και να ληφθούν αποφάσεις για πρόσθετη χρηματοδότηση.
-Να γίνει προετοιμασία για τις αποφάσεις, όσον αφορά το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό, χτίζοντας στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2015.
-Να εργαστούν με την Τουρκία σε ένα κοινό έργο, ώστε να βελτιώσουν τις ανθρωπιστικές συνθήκες στην Συρία, κάτι που θα επιτρέψει στον τοπικό πληθυσμό και τους μετανάστες να ζήσουν σε περιοχές, οι οποίες θα είναι πιο ασφαλείς.

Άμεση και αποτελεσματική απάντηση της ΕΕ στην δύσκολη ανθρωπιστική κρίση

Οι ηγέτες των κρατών υπενθύμισαν περαιτέρω, πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην συνάντηση της 18-19ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε να επανέλθει σε μία κατάσταση, όπου όλα τα μέλη του χώρου Σένγκεν εφαρμόζουν πλήρως τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν, λαμβάνοντας υπ. όψιν την ιδιομορφία των θαλάσσιων συνόρων και να δώσει τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση. Οι υπερβολικές ροές μεταναστών από το διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον τερματιστεί.
«Προκειμένου να καταστεί αυτό βιώσιμο» -αναφέρεται στην ανακοίνωση- «απαιτούνται οι εξής ενέργειες:
Α) Να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτή την δύσκολη στιγμή και να κάνουμε το παν για να την βοηθήσουμε να διαχειριστεί μια κατάσταση, που έχει προκύψει, ως συνέπεια αυτής της εξέλιξης. Είναι συλλογική ευθύνη της ΕΕ, που απαιτεί την γρήγορη και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων και πόρων της ΕΕ και των συνεισφορών των κρατών-μελών.
Β) Να δώσουμε μια άμεση και αποτελεσματική απάντηση στην πολύ δύσκολη ανθρωπιστική κρίση, που αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό. Θα παρασχεθεί άμεσα από την Κομισιόν στήριξη έκτακτης ανάγκης, σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, στην βάση μιας αξιολόγησης, από την Κομισιόν και την Ελλάδα, των αναγκών και ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχηγοί κρατών καλωσορίζουν την πρόταση της Κομισιόν για την πρόβλεψη παροχής έκτακτης στήριξης εντός της ΕΕ και καλούν το Συμβούλιο να την υιοθετήσει πριν το επόμενο Συμβούλιο του Μαρτίου, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο το εύρος των χρηματοοικονομικών εργαλείων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, την μετεγκατάσταση των προσφύγων και την διασφάλιση της επιστροφής στην Τουρκία των παράυυπων μεταναστών

Γ) Να παράσχουμε περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα για να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων αυτών με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία και να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των hotspots με 100% ταυτοποίηση, καταγραφή, ελέγχους ασφαλείας και την πρόβλεψη για επαρκή ικανότητα υποδοχής. Η Frontex θα απευθύνει νέα πρόσκληση για εθνικούς συνοριοφύλακες, το συντομότερο δυνατό, και όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποκριθούν πλήρως έως την 1η Απριλίου το αργότερο. Η Europol θα αποστείλει γρήγορα ελεγκτές σε όλα τα hotspots για να ενισχύσουν τους ελέγχους ασφαλείας και να βοηθήσουν τις ελληνικές Αρχές στην μάχη κατά των διακινητών.
Δ) Να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να διασφαλιστούν ολοκληρωμένες, μεγάλης κλίμακας και γρήγορες επιστροφές στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών, που δεν βρίσκονται σε ανάγκη διεθνούς προστασίας, χτίζοντας στην συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας και από την 1η Ιουνίου στην συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας
Ε) Να επιταχύνουμε σημαντικά την εφαρμογή της μετεγκατάστασης ώστε να μετριαστεί το μεγάλο βάρος, που βαραίνει επί του παρόντος την Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης του Ασύλου (EASO) θα κάνει μια επιπλέον πρόκληση για εθνική πραγµατογνωµοσύνη, ώστε να υποστηρίξει το ελληνικό σύστημα ασύλου και όλα τα κράτη- μέλη θα πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα και πλήρως. Τα κράτη-μέλη καλούνται επίσης να διαθέσουν επειγόντως περισσότερες περιοχές για μετεγκατάσταση. Η Κομισιόν θα αναφέρει σε μηνιαία βάση στο Συμβούλιο, όσον αφορά την εφαρμογή των υποχρεώσεων μετεγκατάστασης.

Στενή συνεργασία με τα εκτός ΕΕ βαλκανικά κράτη και επιστροφή στην ομαλή λειτουργία της Συνθήκης Σένγκεν

ΣΤ) Να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με κράτη εκτός της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και να παρέχουμε την αναγκαία βοήθεια.
Ζ) Να εφαρμόζουμε τις υφιστάμενες δεσμεύσεις μετεγκατάστασης και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα εθελοντικής υποδοχής με την Τουρκία
Η) Να αναλάβουμε άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα, όσον αφορά νέες διαδρομές και να εντείνει την καταπολέμηση των διακινητών.
Θ) Να προωθήσoυμε, κατά προτεραιότητα, όλα τα στοιχεία του «οδικού χάρτη» της Κομισιόν για την επιστροφή στην Συνθήκη Σένγκεν, ώστε να τερματιστούν οι προσωρινοί εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι και να επανέλθει η ομαλή λειτουργία της περιοχής Σένγκεν πριν το τέλος του έτους».
Σημειώνεται, ότι στο κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρεται, πως το έγγραφο αυτό δεν καθορίζει νέες δεσμεύσεις για τα κράτη-μέλη, όσον αφορά την επανεγκατάσταση και µετεγκατάσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ