Συνάντηση Εργασίας είχε σήμερα στην Τιφλίδα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, επικεφαλής Ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ, με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. GiorgiCherkezishvill.

Ο Γεωργιανός Υφυπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων στην πατρίδα του, αναφέροντας λεπτομέρειες για το φορολογικό, δανειοδοτικό και εργασιακό περιβάλλον, που – οπως επεσήμανε – «έχουν καταστήσει τη Γεωργία, χώρα με ρυθμούς ανάπτυξης 5% το χρόνο».

Ο ΥΦΥΠΕΞ  Τ. Κουίκ στην δική του τοποθέτηση, ανέφερε ότι «οι πολύ καλές πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών βοηθούν την αμφίδρομη επιχειρηματική δραστηριότητα και κυρίως την Ελληνική στη Γεωργία, τονίζοντας ότι παρ’ όλ’ αυτά, οι εμπορικές συναλλαγές κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, με πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Η συμφωνία Γεωργίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ελεύθερο εμπόριο (DCFTA), σε συνδυασμό με την βίζα των 90 ημερών που δικαιούνται πλέον οι Γεωργιανοί πολίτες, δημιουργεί εξαιρετικές προϋποθέσεις για δραματική βελτίωση των διακρατικών επιχειρηματικών συναλλαγών».

Ο γεωργιανός ΥΦΥΠΕΞ τόνισε επίσης ότι «ειναι πολύ σημαντικό ότι το φορολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να επιχειρήσουν οι Ελληνικές εταιρείες στη Γεωργία, προστατεύεται Συνταγματικά ως προς τη σταθερότητά του. Σημαντικό είναι επίσης και ελεύθερη η εξαγωγή όλων των κερδών των Ελληνικών επιχειρήσεων».

Περισσότεραστοιχεία για τις ελληνικές θέσεις θα αναλύσει ο Τέρενς Κουίκ αύριο στην ομιλία του στο Ελληνογεωργιανό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Τιφλίδα.

Την παρουσίαση των 15 μεγάλων Ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν της αποστολής έκαναν προς τον Γεωργιανό ΥΦΥΠΕΞ, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ Κωνσταντίνος Μπίτσιος και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΔΕΑ κ. Νίκος Σοφιανός.

Στη συνάντηση ήταν παρόν ο Επιτετραμένος της Ελλάδας στη Τιφλίδα κ.ΝίκοςΠιπερίγκος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του ΥΦΥΠΕΞ κα Μάγια Σολωμού, Σύμβουλος Πρεσβείας Α’.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΓΕΩΡΓΙΑΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗ ΤΙΦΛΙΔΑ

 ΝΑΥΤΙΛΙΑ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, LOGISTICS, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΕΔΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

«Οι κοινές επιχειρηματικές δράσεις Ελλάδας – Γεωργίας μπορούν να ξεκινήσουν από την ελληνική ναυτιλία, συνδέοντας τα γεωργιανά λιμάνια, με τον Κόλπο, αλλά και τα λιμάνια όλου του κόσμου.

Και μπορούν να αναπτυχθούν μέχρι τη συνεργασία μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την Πράσινη Ανάπτυξη, τα logisticsστη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων, τις τηλεπικοινωνίες, τεχνολογία Πληροφορικής, Παιδεία, εκπαίδευση, καλλυντικά, δομικά υλικά και φυσικά Τουρισμός, που περιμένουμε να εχει κατακόρυφη άνοδο προς τους ελληνικούς προορισμούς, με την πρόσφατη απελευθέρωση των θεωρήσεων της ΕΕ για τους γεωργιανούς πολίτες. Θέμα στο οποίοσυνέβαλε αποφασιστικά και η ελληνικήκυβέρνηση.

Οι ετήσιες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, με στοιχεία του 2016, ήταν ύψους 73 εκατομυρίων ευρώ και ασφαλώς υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης.

Η Ελλάδα αποτελεί τον 13ο σημαντικότερο προμηθευτή της γεωργιανής αγοράς και η 1η αγορά προορισμού για τις γεωργιανές εξαγωγές.

Σίγουρα θα υπάρχουν κοινά οφέλη, με την καλύτερη αξιοποίηση της «Εμβαθυμένης και Ολοκληρωμένης Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου» (DCFTA) μεταξύ ΕΕ – Γεωργίας που  τέθηκε σε επίσημη ισχύ πριν ένα χρόνο. Την 1η Ιουλίου 1916».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ, στην ομιλία του με την οποία άνοιξε τις εργασίες του το πρώτο Ελληνο-Γεωργιανό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που πραγματοποιείται στην Τιφλίδα.

Ειχε προηγηθεί αρχές Μαρτίου 2017, η επίσημη επίσκεψη στη Γεωργία του Υπουργού Εξωτερικών κ.ΝίκουΚοτζιά, στις συναντήσεις του οποίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον ομόλογό του ΥΠΕΞ κ.Janelidze, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον επιχειρηματικό τομέα. Το σχετικό πρωτόκολλα υπεγράφη στην Αθήνα πριν 10 μέρες στα πλαίσια της 3ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στο Φόρουμ της Τιφλίδας χαιρετισμό απηύθηνε επίσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας κ.DavidJalagania, η αντιπρόεδρος του γεωργιανού Εμπορικοβιομηχανικού Επιμελητηρίου κα NatoChikovaniο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ.ΚωνσταντίνοςΜπίτσιος και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΑ κ.Νίκος Σοφιανός.

Παρόντες ο Επιτετραμένος της Ελλάδας κ.ΝίκοςΠιπερίγκος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του ΥΦΥΠΕΞ κα Μάγια Σολωμού και οι επιχειρηματίες των δύο χωρών, οι οποίοι αμέσως μετά είχαν «B2B» συνομιλίες σε ειδική αίθουσα κτιρίου του Τεχνολογικού Πάρκου της Τιφλίδας.

 

Press office
Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick