Που προβλέπει ασφαλιστικές παρεμβάσεις και προστατευτικές ρυθμίσεις για τους απλήρωτους εργαζόμενους!
-Ποιές διατάξεις αποσύρθηκαν και ποιές από αυτέε θα επανέλθουν βελτιωμένες!

Χωρίς να συμπεριλαμβάνει τρεις σημαντικές διατάξεις, κάποιες από τις οποίες θα επιστρέψουν κατά πάσα πιθανότητα βελτιωμένες, στο προσεχές μέλλον, ψηφίστηκε τελικά το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει ασφαλιστικές παρεμβάσεις και προστατευτικές ρυθμίσεις για τους απλήρωτους εργαζόμενους.
Πάντως, δια παντός αποσύρθηκε η τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που έδινε το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε ποινικές δίκες των εργαζομένων για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη τους. Αυτή η δυνατότητα σήμερα αποκλείεται.
Η Υπουργός Εργασίας, κ. Εφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της, υποστήριξε, ότι η τροπολογία απαιτούσε νομοτεχνική επεξεργασία, καθώς εμπλέκεται και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Αποσύρθηκε επίσης η διάταξη, που προέβλεπε ότι οι εργοδότες-παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας, θα αποκλείονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από Κοινοτικά κονδύλια, δηλαδή από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ, από τις συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου κλπ.
Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, η διάταξη θα
επανέλθει βελτιωμένη, καθώς αρκετές επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει επιχορηγήσεις.

Αποσύρθηκε η διάταξη, που καθόριζε, ότι η μεταβολές των εργασιακών σχέσεων σε μια επιχείρηση, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων, είναι άκυρες!

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, ο αποκλεισμός του εργοδότη – παραβάτη από δημόσιες συμβάσεις κλπ., όπως θεσπίζεται, πιθανόν ν’ αναιρεθεί εκ του γεγονότος, ότι ο
εργοδότης δύναται να δικαιωθεί στο μέλλον δικαστικά για τις παραβάσεις, που του έχουν επιβληθεί και έτσι να αποστερηθεί άδικα του δικαιώματός του να συνάπτει δημόσιες συμβάσεις κλπ
Επίσης αποσύρθηκε η διάταξη, που προέβλεπε, ότι ουσιώδεις μεταβολές των εργασιακών σχέσεων σε μια επιχείρηση, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων, είναι άκυρες, καθώς επίσης και απόσπασμα Υπουργικής τροπολογίας, που καθόριζε την έννοια του δόλου για τους εργοδότες σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων.
Η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε, πως η απόσυρση κρίθηκε
αναγκαία, γιατί «υπάρχει απροσδιοριστία στην ουσιώδη μεταβολή και θα πρέπει να φέρουμε άρθρο πιο καλά ορισμένο».
Επιπροσθέτως, με νομοτεχνικές βελτιώσεις, ελαστικοποιήθηκε η ποινή προσωρινής διακοπής λειτουργίας καταστημάτων για παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας.

Εργατολόγοι: “Θετικές είναι οι διατάξεις του νέου Νόμου”!

Θετικές θεωρούν αρκετοί εργατολόγοι τις διατάξεις
του Υπουργείου Εργασίας, καθώς αυτές βάζουν φρένο σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
Ως παράδειγμα, αναφέρουν χιλιάδες «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, ερήμην των εργαζομένων, που δεν τις γνώριζαν, τις αγνοούσαν ή τις πληροφορήθηκαν μήνες ή και χρόνια μετά, έχοντας χάσει τις σχετικές προθεσμίες δικαστικής προστασίας;
Βέβαια, πάντα η πράξη του Εργατικού Δικαίου θα ξεπερνάει την προστασία του, επισημαίνουν οι ίδιοι και φέρουν ως παράδειγμα τιςεκατοντάδες οικειοθελείς αποχωρήσεις, με υπογραφή εργαζομένων, που χαρίζουν την αποζημίωσή τους για να προσληφθούν τις περισσότερες φορές με χειρότερους όρους στο νέο εγχείρημα του ίδιου εργοδότη, μόνο και μόνο για να βρουν δουλειά!
Επίσης αναφέρουν, ότι είναι προφανές, ότι η καταπολέμηση της “μαύρης” και αδήλωτης εργασίας όπως και της απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης προφανώς δεν εξαρτάται από το σύστημα δήλωσης και καταγραφής τους αλλά από έναν συνδυασμό κινήτρων και ελεγκτικών κυρώσεων, που θα πριμοδοτούν νόμιμους εργοδότες και διεκδικητικούς εργαζόμενους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ