Και η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης του Αρχαίου του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Με μία λαμπρή και συναισθηματικά φορτισμένη τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 12 Μαΐου 2019, στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε επίσημα το Αρχείο του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας, και εγκαινίασε το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδη».

 Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απέστειλαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η  Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης πατήρ Εφραίμ, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας

Το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών θα διευρύνει και θα αναπτύξει το έργο της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, που ιδρύθηκε το 2017, συντονίζοντας την επιστημονική δραστηριότητα για ζητήματα που σχετίζονται με τον ελληνισμό του Πόντου και συμβάλλοντας στην καλύτερη ενημέρωση και επιμόρφωση του φοιτητικού πληθυσμού και του κοινού. Το πολύτιμο Αρχείο, που περιλαμβάνει βιβλία, κορνίζες φωτογραφιών, εφημερίδες, περιοδικά, καρτ ποστάλ, χάρτες, φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και άλλα τεκμήρια του 19ου και 20ου αιώνα, δώρισε στο Α.Π.Θ. το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης, Πρόεδρος του ομώνυμου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

 «Το ιδρυθέν Κέντρο Ποντιακών Ερευνών θα επιβλέπει την ερευνητική δραστηριότητα της Έδρας, αποτελώντας ουσιαστικά ένα εξελικτικό βήμα στην ανάπτυξή της. Κατά τη γνώμη μου, η συνεργασία του Κέντρου και της Έδρας δεν πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στο πλαίσιο της ποντιακής τραγωδίας. Θα διεξάγει παγκόσμια έρευνα του Πόντου – της ιστορίας του, των παραδόσεών του, του πολιτισμού του, του ρόλου και της θέσης του ποντιακού ελληνισμού στην παγκόσμια πολιτιστική διαδικασία και στη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους».

 Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ίδρυσης Ταμείου Επιχορηγήσεως, το οποίο θα επικεντρωθεί στην παροχή υποτροφιών σε διακεκριμένους φοιτητές της Έδρας και επιχορηγήσεων για επιστημονικά-εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τον ποντιακό ελληνισμό. Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε πως είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός ποντιακού υπαίθριου πάρκου-μουσείου στο οποίο σημαντικό μέρος του θα πρέπει να καταλαμβάνουν διαδραστικά στοιχεία με δυνατότητα να γίνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα στα Βαλκάνια.

 Με τη σειρά του, ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Περικλής Α. Μήτκας, ευχαρίστησε το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδη» για τη υποστήριξή του στο έργο του Πανεπιστημίου και παράλληλα ανακοίνωσε τη σύνθεση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών, η οποία ορίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου του Α.Π.Θ., με πενταετή θητεία. Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τα ακόλουθα μέλη:  Άρτεμη Ξανθοπούλου-Κυριακού, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Συμεών Πασχαλίδη, Πρόεδρο και Καθηγητή του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Ιωάννη Μουρέλο, Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ευαγγελία Αμοιρίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας, Φωκίωνα Κοτζαγεώργη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Μιλτιάδη Σαρηγιαννίδη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Νομικής και Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, Επίκουρο Καθηγητή, διδάσκοντα της επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών.

 Η τελετή πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη λήξη του Διεθνούς Συνεδρίου «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι συνέπειές της (1908-1923)», που διοργανώθηκε από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ