-Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει, όμως, να βεβαιώνονται έσοδα 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, κάτι που σημαίνει, ότι η Κυβέρνηση θα αυξήσει δραματικά την φορολογία για όσους κατέχουν ακίνητα πάνω από κάποια αξία!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Για «κατάργηση του ΕΝΦΙΑ» μιλά πάλι η Κυβέρνηση, που διά της Υφυπουργού  Οικονομικών, κ. Κατερίνας Παπανάτσιου, έκανε λόγο για αντικατάστασή του ΕΝΦΙΑ με έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
“Στόχος μας είναι ο ΕΝΦΙΑ να αντικατασταθεί με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας, που θα είναι προοδευτικός”, ήταν η ακριβής δήλωση της κυρίας Παπανάτσιου στο συνέδριο της “Prodexpo”, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, εφ’ όσον επιτευχθεί ο δύσκολος στόχος της εξίσωσης των αξιών των ακινήτων, θα κατατεθεί στην Βουλή σχέδιο Νόμου, με το οποίο, αφ’ ενός θα αναπροσαρμοστούν οι αξίες των ακινήτων και αφετέρου θα αντικατασταθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτό πρωτίστως προϋποθέτει την εξίσωση των αντικειμενικών  αξιών με τις πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων, κάτι που, προς το παρόν, αδυνατεί να γίνει.
Στόχος της Κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος στην εφημερίδα «Καθημερινή», είναι σε κάθε περίπτωση να βεβαιώνονται έσοδα 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, ωστόσο είναι θέμα πολιτικής της Κυβέρνησης, το πώς
θα επιμερίζεται ο φόρος. Δηλαδή, όπως επεσήμανε ο ίδιος, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ελαφρύνει τις χαμηλές ιδιοκτησίες και να μεταφέρει το βάρος στις υψηλότερες. Αυτό σημαίνει, ότι για να επιτευχθεί ο στόχος των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Κυβέρνηση θα αυξήσει δραματικά την φορολογία για όσους κατέχουν ακίνητα πάνω από κάποια αξία.

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξίσωση των τιμών των ακινήτων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, κάτι το οποίο φαίνεται να είναι εξαιρετικά δύσκολο!

Προφανώς, για αυτούς οι φόροι θα είναι σημαντικά υψηλότεροι, από αυτούς που καταβάλλονται σήμερα, και αυτό, καθώς τα χαμηλής αξίας ακίνητα θα απαλλαγούν από τον φόρο.
Σημειώνεται, ότι τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΑΠ του 2011 με αφορολόγητο όριο 200.000, ήταν περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ και αφορούσαν 560.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ο ΦΜΑΠ εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το1997 και προέβλεπε υψηλό αφορολόγητο. Συγκεκριμένα, ο ΦΜΑΠ αφορούσε φορολογουμένους με ακίνητη περιουσία άνω των 243.600 ευρώ για τους άγαμους, 487.200 ευρώ για τους έγγαμους, με προσαύξηση 61.650 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 73.400 ευρώ για καθένα από το τρίτο παιδί και πάνω. Ο φόρος υπολογιζόταν με συντελεστές από 0,354% έως 0,944% επί της αντικειμενικής αξίας, για τα φυσικά πρόσωπα. Ο ΦΜΑΠ διατηρήθηκε για αρκετά χρόνια και το 2009 επανήλθε ως φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ), που αρχικά είχε όριο τις 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία και άνω. Στη συνέχεια το 2010 το όριο επιβολής ΦΑΠ υποχώρησε στις 300.000 ευρώ για να καταλήξει το 2011 στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία.
Οπως προαναφέρθηκε, σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξίσωση των τιμών των ακινήτων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, κάτι το οποίο, όπως σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, είναι εξαιρετικά δύσκολο.

“Αναμένεται να λαμβάνονται υπόψη και οι τιμές μίσθωσης, προκειμένου να είναι εφικτή η προσέγγιση των αξιών και σε περιπτώσεις περιοχών, όπου δεν πραγματοποιούνται καθόλου συναλλαγές ακινήτων σήμερα”!

Στο θέμα της εξίσωσης των τιμών των ακινήτων η Υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε, ότι δρομολογείται η θεσμοθέτηση δευτεροβάθμιων επιτροπών, οι οποίες θα σπεύδουν να διορθώνουν τις τιμές, που θα προκύψουν από τις υπό σύσταση 75 τοπικές επιτροπές καθορισμού των αντικειμενικών αξιών.
Στόχος είναι, μέσω των δευτεροβάθμιων αυτών οργάνων, να προλαμβάνονται στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης, που είχαν παρατηρηθεί και στο παρελθόν. Πάντως, σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, σε πολλές περιοχές οι αντικειμενικές τιμές είναι χαμηλότερες των εμπορικών τιμών. Παράλληλα, επανέλαβε την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης να μην αναθεωρήσει, στην παρούσα φάση, κάποια άλλη παράμετρο (π.χ. συντελεστής εμπορικότητας) διαμόρφωσης των αξιών, πέραν των τιμών ζώνης, ενώ σε ό,τι αφορά την επικείμενη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος τιμών, που βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, αναμένεται να λαμβάνονται πλέον υπόψη και οι τιμές μίσθωσης, προκειμένου να είναι εφικτή η προσέγγιση των αξιών και σε περιπτώσεις περιοχών, όπου δεν πραγματοποιούνται καθόλου συναλλαγές ακινήτων σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ