(Δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας, με αφορμή την επίσημη εκδήλωση για τα 150 χρόνια του Πολυτεχνείου Μονάχου).
 Το 1868 ο Βασιλέας της Βαυαρίας Λουδοβίκος Β’, συγγενής του Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδος ίδρυσε το Πολυτεχνείο Μονάχου. Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας υπήρχαν 400 φοιτητές ενώ σήμερα φοιτούν πάνω από 40 χιλιάδες φοιτήτριες και φοιτητές απ΄όλο τον κόσμο. Στη διάρκεια των 150 χρόνων ζωής του 17 επιστήμονες που σπούδασαν στο Πολυτεχνείο Μονάχου σε διάφορες ειδικότητες, τιμήθηκαν με το Βραβείο Νόμπελ.
Το Πολυτεχνείο Μονάχου αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα από τα εξαίρετα, παγκοσμίως, ανώτατα ιδρὐματα έρευνας και εφαρμογής επιστημονικών πορισμάτων στις μεγάλες, διεθνούς εμβέλειας επιχειρήσεις, και στον επαγγελματικό τομέα. Με άοκνες και άκρως επιδέξιες ενέργειες του προέδρου κ. Χέρμαν, ένα μεγάλο μέρος των αναγκών λειτουργίας του καλύπτεται από προσφορές τρίτων, δηλαδή με χρηματοδοτήσεις από μεγάλες βιομηχανίες της Γερμανίας. Το επιστημονικό διδακτικό προσωπικό του Πολυτεχνείου κοσμούν και  Έλληνες καθηγητές.
Η επέτειος των 150 χρόνων του Πολυτεχνείου εορτάστηκε στις 12 Απριλίου 2018 στο Μόναχο, με δύο επίσημες εκδηλώσεις, α) την πολιτειακή και πανεπιστημιακή και β) τη διεκκλησιαστική.
Α) Η πολιτειακή και πανεπιστημιακή εκδήλωση:
Στην  επίσημη τελετή παρέστησαν ο εξοχώτατος Πρόεδρος της ΟΔΓ κ. Φράνκ Βάλτερ Σταινμάγιερ, ο αντικαγκελάριος και Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών της ΟΔΓ κ. Όλαφ Σόλτς, ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Μάρκος Σέντερ, η πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Μπάρμπαρα Στάμ, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Βαυαρίας, κ. Πέτερ Κίσπερτ, ο Αρχιδήμαρχος Μονάχου κ. Ντίτερ Ράιτερ, ο Δούκας της Βαυαρίας Φραντζ, ο Πρόεδρος του Πολυτεχνείου, καθηγητής της Χημείας, κ. Βόλφγκαγκ Χέρμαν και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας.
Τις Εκκλησίες εκπροσώπησαν ο Ευαγγελικός Επίσκοπος Βαυαρίας και πρόεδρος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας κ. Χάινριχ Μπέτφορντ-Στρομ, ο ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος κ. Ρούπερτ φον Στόλμπεργκ και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.
Στις ομιλίες τους και στη συζήτηση που επακολούθησε επί σκηνής, όλοι οι επίσημοι ομιλητές και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της ΟΔΓ και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας  επήνεσαν το πρωτοπορειακό και υποδειγματικό έργο του Πολυτεχνείου Μονάχου σε θέματα έρευνας και επιτυχούς εφαρμογής επιστημονικών πορισμάτων στη βιομηχανία και το εμπόριο, για το καλό της κοινωνίας.
Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της σχέσης επιστήμης, έρευνας και ηθικής. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν με ἐμφανση, ότι η επιστημονική έρευνα, με παράλληλο σεβασμό των αξιών της ζωής, δεν αποτελεί αντιπαλότητα, αντίθεση και αντιπαράθεση, αλλά αλληλοσυμπλήρωση και δημιουργική εξέλιξη για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Στο θέμα αυτό τοποθετήθηκε επίσημα και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Μάρκος Σέντερ, με την έκφρασή του: “την Κυριακή στην Εκκλησία και τη Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο, στην έρευνα για τεχνητή νοημοσύνη. Έτσι θέλω τη Βαυαρία”, που καταχειροκροτήθηκε από τους χίλιους και πλέον καλεσμένους την επίσημη εκδήλωση.
Η επέτειος έλαβε χώρα στην Αίθουσα του Ηρακλή, που βρίσκεται μέσα στο ανάκτορο του Μονάχου και κοσμείται με μεγάλων διαστάσεων τάπητες, όπου είναι υφασμένοι οι 12 άθλοι του Ηρακλή. Οι τάπητες τοποθετήθηκαν το 1565 μ.Χ. με εντολή του Δούκα Άλμπρεχτ Δ.
Η Συμφωνική Ορχήστρα Μονάχου, που αποτελείται κυρίως από μέλη του Πολυτεχνείου, απέδωσε θαυμάσια μουσικές δημιουργίες του γερμανού Johannes Brahms, που έζησε και μεγαλούργησε τον 19ο αιώνα μ.Χ.
Με αφορμή το ιωβηλαίο των 150 χρόνων ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών κ. Όλαφ Σόλτς επέδωσε στον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας και στον Πρόεδρο του Πολυτεχνείου την ειδική γραμματοσειρά με τρία έγχρωμα Μοτίβα του Πολυτεχνείου, που ἐθεσε από την ημέρα αυτή σε κυκλοφορία η Κυβέρνηση της ΟΔΓ.
Μετά το πέρας της επίσημης τελετής ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης είχε μια σύντομη και λίαν εγκάρδια συζήτηση με τον εξοχώτατο Πρόεδρο της ΟΔΓ κ. Φράνκ Βάλτερ Σταινμάγιερ, στον οποίο μετέφερε τους χαιρετισμούς του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου. Σχετική φωτογραφία υπάρχει στην ιστοσελίδα της εκκλησίας μας: hellas-bayern.de στα Επίκαιρα. Για την εκτύπωση στα ΜΜΕ της φωτογραφίας του εξοχωτάτου Προέδρου της ΟΔΓ κ. Φράνκ Βάλτερ Σταινμάγιερ με τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση  (όπως αυτή υπάρχει στην ιστοσελίδα της εκκλησίας μας: hellas-bayern.de στα Επίκαιρα), απαιτείται έγκριση από το Γραφείο Τύπου της ΟΔΓ (Bundespresseamt). Σε περίπτωση ενδιαφέροντος παρακαλώ να επικοινωνήσετε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: am@ellines.de η στο τηλ. 0049 89 36 15 788. (π. Απόστολος)
Η βαυαρική τηλεόραση μετέδωσε σε ζωντανή δίωρη εκπομπή την όλη επίσημη τελετή.
Β) Η διεκκλησιαστική εκδήλωση:
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έλαβε χώρα διεκκλησιαστική εκδήλωση στο ναό του Αγίου Μάρκου στο Μόναχο, που οργανώθηκε από την Ευαγγελική και Ρωμαιοκαθολική Φοιτητική Μέριμνα του Πολυτεχνείου. Της εκδήλωσης προεξήρχαν ο Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράισινγκ και πρόεδρος της Συνόδου των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων Γερμανίας, Σεβ. Ράινχαρντ Μαρξ, ο Ευαγγελικός Επίσκοπος Βαυαρίας και πρόεδρος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας κ. Χάινριχ Μπέτφορντ-Στρομ και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.
Παρέστησαν ο Πρόεδρος του Πολυτεχνείου κ. Βόλφγκαγκ Χέρμαν, η πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Μπάρμπαρα Σταμ και άλλοι ανώτατοι εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας.
Ο πρόεδρος κ. Χέρμαν χαρακτήρισε την εκκλησιαστική αυτή τελετή ως το σημαντικώτερο γεγονός και το αποκορύφωμα της επετείου των 150 χρόνων.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
————————————————————————————————
Φωτογραφίες .
Ο Ευαγγελικός Επίσκοπος κ. Χάινριχ Μπέτφορντ-Στρομ, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, o Α΄αντιπρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Ράινγκολτ Μπόκλετ  και η πρόεδρος της Εβραικής Κοινότητας Μονάχου κ. Σαρλότε Κνόμπλοχ στην Αίθουσα του Ηρακλή.(φωτογραφία της Βαυαρικής τηλεόρασης).
Ο Σεβ. Καρδινάλιος Ράινχαρντ Μαρξ, ο Ευαγγελικός Επίσκοπος Βαυαρίας κ. Χάινριχ Μπέτφορντ-Στρομ, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρόεδρος του Πολυτεχνείου κ. Βόλφγκανγκ Χέρμαν (με την επίσημη επιστήθια αλυσίδα/έμβλημα του Πολυτεχνείου) και οι διοργανωτές της διεκκλησιαστικής εκδήλωσης. (φωτο: Robert Kiderle, Werner Grützner, Claudia Häfner ).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ