Πρόκειται για ένα καθεστώς «κουρέματος» καταθέσεων και επιβολής capitals control, όπως εφαρμόσθηκε στην Κύπρο το 2012 και ενδέχεται να εφαρμοσθεί παγκοσμίως στο επόμενο χρονικό διάστημα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, στην θέσπιση νομοθεσίας για την εφαρμογή ενός καθεστώτος bail-in στις «συστημικές» τράπεζες, δηλαδή ενός «κουρέματος» των καταθέσεων επιβολής ελέγχου κεφαλαίων για αναλήψεις, βάσει του οποίου μέρος της ευθύνης των αποτυχημένων τραπεζικών ιδρυμάτων θα μεταβιβάζεται στους πιστωτές, φαίνεται να προχωρούν με μυστικότητα ο Καναδάς, αλλά και άλλες μεγάλες χώρες!
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το προτεινόμενο σχέδιο θα επιτρέπει στις Αρχές να μετατρέπουν επιλέξιμο μακροπρόθεσμο χρέος ενός αποτυχημένου τραπεζικού ιδρύματος σε κοινές μετοχές, προκειμένου η τράπεζα να ανακεφαλαιοποιείται, επιτρέποντάς της να συνεχίσει να λειτουργεί.

Το ίδιο πρότυπο, η νομοθεσία για το οποίο εξετάζεται τώρα, όχι μόνον στον Καναδά, αλλά επίσης στην Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και στις ΗΠΑ, ενδέχεται να εφαρμοσθεί παγκοσμίως τους προσεχείς μήνες!

Η πρώτη εφαρμογή αυτού του προτύπου για το «κούρεμα» καταθέσεων και την επιβολή capitals control πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο το 2012, ενώ το ίδιο πρότυπο, η νομοθεσία για το οποίο εξετάζεται τώρα, όχι μόνον στον Καναδά, αλλά επίσης στην Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και στις ΗΠΑ, ενδέχεται να εφαρμοσθεί παγκοσμίως τους προσεχείς μήνες!
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές,, η διαδικασία αυτή δεν ήταν σταδιακή, αλλά ξαφνική και συνολική, αφού, με το που ξεκίνησε, οι τράπεζες έκλεισαν, με τον κόσμο να μην μπορεί να αποσύρει τα χρήματά του.
Οι καταθέτες έχασαν μεταξύ 40% και 60% των αποταμιεύσεών τους, άνω των 100.000 ευρώ, καθώς μετατράπηκαν σε τραπεζικές μετοχές.
Επισημαίνεται, ότι από την στιγμή, που οι αποταμιεύσεις γίνονται μετοχές, η αξία τους θα μπορούσε να φθάσει στο μηδέν, όπως, άλλωστε μπορεί να συμβεί με οποιαδήποτε άλλη μετοχή!ependuseiseuros

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ