Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Ελληνική Κοινότητα απένειμε στην κ. Κατσαβριά το Ζ Διεθνές Βραβείο «Δ.Μπισμπίκης»για την σημαντική δράσητης για τον ελληνικό πολιτισμό και κυρίως για τη συμβολή της στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της ελληνικής διασποράς και των φιλελλήνων της Ιταλίας με την Ελλάδα

Η Χρ. Κατσαβριά κοντά στην ελληνική Κοινότητα του Στενού Μεσσήνας της Σικελίας

Την Σικελία και τα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία, επισκέφτηκε ως τιμώμενο πρόσωπο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου. Η βουλευτής είχε επισκεφτεί και πέρυσι την περιοχή ως εκπρόσωπος του προέδρου της ελληνικής Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκου Βούτση για τα εγκαίνια της πλατείας των Ελλήνων στην πόλη της Μεσσήνας. Φέτος, ήταν προσκεκλημένη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού της Μεσσήνας. Συμμετείχε στο Συνέδριο«Γενοκτονίες στηνΕγγύς Ανατολή» που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Ελληνική Κοινότητα απένειμε στην κ. Κατσαβριά το Ζ Διεθνές Βραβείο «Δ.Μπισμπίκης»για την σημαντική δράσητης για τον ελληνικό πολιτισμό και κυρίως για τη συμβολή της στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της ελληνικής διασποράς και των φιλελλήνων της Ιταλίας με την Ελλάδα. Το βραβείο θεσμοθετήθηκε το 2011 προς τιμήν του Έλληνα ήρωα Δ. Μπισμπίκη και απονέμεται σε μέλη της ελληνικής κοινότητας, Ιταλούς και ‘Ελληνες, που έμπρακτα έχουν προβάλει το ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους για τον ελληνισμό της περιοχής.

Στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης για τη βράβευσή της, η βουλευτής απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας, μεταξύ άλλων στην ομιλία της:

“Είναι μεγάλη μου τιμή  και χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Μεσσήνη. Είναι επίσης εξαιρετική η τιμή, να με αναγνωρίζετε ως άνθρωπο που συμβάλλει, με τις μικρές του δυνάμεις, στην ενδυνάμωση των ακατάλυτων δεσμών του ελληνισμού, στο πλαίσιο της Ελληνικής Βουλής και της Μόνιμης Επιτροπής για την Ελληνική Διασπορά. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι τόσο εγώ – ως βουλευτής – όσο και όλοι οι Πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες της Ελλάδας, ολόκληρος ο ελληνικός λαός, σας έχουμε στην καρδιά μας, ως αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής συνείδησης και της ζώσας πραγματικότητάς μας.  Τούτος εδώ ο όμορφος τόπος της Κεντρικής Μεσογείου, χωρίζει δυο ακτές: της Μεσσήνης και της Καλαβρίας. Ενώνει όμως και την Τυρρηνική θάλασσα στα βόρεια με το Ιόνιο Πέλαγος στα νότια. Είναι γι’ αυτό που ανέκαθεν υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών και  στρατηγικής σημασίας γεωγραφικό σημείο. Από εδώ πέρασε ο Οδυσσέας, στο μακρύ ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη, και ήρθε αντιμέτωπος με τους εξαίσιους μυθολογικούς συμβολισμούς, της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Εδώ έφτασαν οι αρχαίοι Έλληνες για να αποικήσουν τη νότια Ιταλία και τη Σικελία, φέρνοντας στις αποσκευές τους φιλοσοφία, δημοκρατία και ελπίδες για μια καλλίτερη ζωή.   

Από αυτό το πέρασμα διέρχονται υποχρεωτικά, κάθε άνοιξη, τεράστιοι πληθυσμοί, περισσότερων από 300 είδη, αποδημητικών πτηνών, ταξιδεύοντας ελεύθερα από την Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα.  Το Στενό της Μεσσήνης αποτελεί, επίσης, σημαντική δίοδο και για τη μετανάστευση των ψαριών, όπως επίσης και τόπο με πολύ μεγάλη βιοποικιλότητα και πολλά ενδημικά είδη.

Βρισκόμαστε λοιπόν, σε έναν τόπο γόνιμης συνάντησης της δύσης με την ανατολή, της φύσης με τον άνθρωπο, του μύθου με το λόγο, της ιστορίας με το χρόνο, της δύναμης με τη φρόνηση, της ελευθερίας με τη σύνεση, του πολιτισμού με τη βαρβαρότητα, του θείου με το ανόσιο.

Είναι βέβαιο, πως αν ο ανυπέρβλητος Καβάφης δεν είχε γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια, θα έγραφε και πάλι την «Ιθάκη» του, μόνον εάν είχε γεννηθεί ή ζήσει σε τούτον εδώ τον τόπο. Γιατί, οι απίστευτες φυσικές εναλλαγές με την πλούσια ιστορία του, αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Η Ελλάδα έχει στείλει εδώ τους καλλίτερους πρεσβευτές της. Οι πρώτοι άποικοι έστησαν ανθηρές πόλεις, ζωντανά παραδείγματα ενός λαμπρού πολιτισμού. Λόγιοι, δάσκαλοι, ρήτορες, φιλόσοφοι, αρχιτέκτονες και γλύπτες, μπόλιασαν τη ρωμαϊκή τραχύτητα με την αρετή και τις αξίες του ανθρωπισμού.  Έμποροι, καλλιτέχνες και διανοούμενοι από το ηττημένο Βυζάντιο, βρήκαν εδώ καταφύγιο και αποτέλεσαν τη μαγιά του νεοκλασικισμού και της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης. Και σήμερα εσείς, οι απόγονοί τους και οι σύγχρονοι Έλληνες ομογενείς, που συμβιώνετε αρμονικά και δημιουργείτε μαζί με τους πολίτες της φίλης και φιλόξενης Ιταλίας. Όλοι μαζί συνεχίζουμε το ταξίδι στη ζωή και την ιστορία…

Αλλά, είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο μεγάλων και κοσμοϊστορικών αλλαγών. Είναι η γεωπολιτική αστάθεια, οι πολεμικές συγκρούσεις και η επιδίωξη της ηγεμονίας, που γεννούν φτώχεια και μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη, φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε με οδυνηρό τρόπο στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Είναι η θρασύτατη απόπειρα χειραγώγησης των λαών με τους χείμαρρους από ψεύδη, ιδεοληψίες και παραπλάνηση, που διαβρώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και προκαλούν αμηχανία και αδράνεια στους πολίτες.  Είναι η συγκέντρωση του πλούτου από τις εθνικές, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ελίτ που εντείνει τις ανισότητες, τη φτώχεια και την ανεργία. Είναι η ξεδιάντροπη κλοπή του μόχθου ενός λαού που τη βαφτίζουν ύφεση και κρίση, για να τη μετατρέψουν σε ύφεση και λιτότητα, σε πόνο και απελπισία για τους πολλούς, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια με την Ελλάδα. Και, επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να σας πω, ότι με τις θυσίες του ελληνικού λαού, η χώρα μας ανακάμπτει και μπαίνει πλέον σε τροχιά ανάπτυξης. Τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα ανακτά την κυριαρχία της, βγαίνει από τα μνημόνια και την επιτροπεία των δανειστών.

Στις μέρες μας, όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί, πορευόμαστε με όχημα την Ενωμένη Ευρώπη. Όμως το όχημα αυτό, έτσι όπως έχει κατασκευαστεί, δεν προχωράει πια. Η Ε.Ε. ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί. Η μετατροπή της Ε.Ε. σε χώρο πραγματικής συνεργασίας των λαών και όχι σε πεδίο ανταγωνισμού άπληστων συμφερόντων, αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών της και της ειρήνης στην περιοχή και τον κόσμο. 

Η σύγκλιση των οικονομιών των κρατών – μελών, η βιώσιμη ανάπτυξη, η πλήρης απασχόληση, η δίκαιη διανομή του εισοδήματος, η προστασία του περιβάλλοντος, ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου και η κατοχύρωση των δημοκρατικών θεσμών, των ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, είναι η εύλογη και θεμιτή απαίτηση των πολιτών της Ευρώπης. 

Αντιστοίχως όμως, είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή και η συλλογική δράση όλων μας, προκειμένου να αντισταθούμε στον ακρωτηριασμό των δικαιωμάτων μας και να διεκδικήσουμε αποφασιστικά, το μέλλον που μας ανήκει.

Σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε να επαναφέρουμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων μας, τις πανανθρώπινες αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός.

Αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι.

Ξέρω κι εγώ, όπως άλλωστε κι εσείς, ότι η οφθαλμαπάτη της ΦάταΜοργκάνα είναι μια διαρκής απειλή που μπορεί να μας ρίξει είτε στην εξακέφαλη Σκύλλα είτε στην αχόρταγη Χάρυβδη. 

 Έχω όμως την πεποίθηση ότι μοιράστηκα μαζί σας κοινές αγωνίες και κοινούς προβληματισμούς για το μέλλον, στη βάση μιας λογικής, νηφάλιας και γνήσιας αναζήτησης.

Στις 9 Φεβρουαρίου, ελπίζω με την Ομοσπονδία, τις Ελληνικές Κοινότητες  και Αδελφότητες Ιταλίαςνα γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Είναι μια ευκαιρία να ξαναζωντανέψουμε υπέροχες στιγμές του ελληνισμού. 

Με αυτές τις σκέψεις, σας καλώ με ενότητα και αισιοδοξία να συνεχίσουμε τη σφυρηλάτηση των κοινών μας αξιών και να ενισχύσουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τον φίλο Ιταλικό λαό. »

Στο συνέδριο παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους διακεκριμένοι Ιταλοί και Έλληνες επιστήμονες. Η βουλευτής είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο της Μεσσήναςκ. RenatoAccorinti και τις τοπικές αρχές, με τον Πρόεδρο κ. Δανιήλ Μακρή και στελέχη της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού για θέματα που ενδιαφέρουν τον ελληνισμό της Περιοχής. Επίσης, η βουλευτής αντάλλαξε απόψεις με  την πρόεδρο της ΟΕΚΑΙ κ. Όλγα Νάσση με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών και την συνδιαμόρφωση πολιτικών που θα αποσκοπούν στην ώθηση θεμάτων που αφορούν την ελληνική ομογένεια στην Ιταλία.

Η Βουλευτής εγκαινίασε, παρουσία των τοπικών, πολιτικών και πολιτιστικών αρχών, την Πλατεία των Ελλήνων (με ελληνική τοπωνυμία) στη πόλη Capo d’ Orlando, έναν σημαντικό λιμενικό κόμβο της περιφέρειας της Σικελίας. Η κ. Κατσαβριά επισκέφτηκε επίσης αρχαιολογικούς χώρους με ελληνικό αποτύπωμα, ορθόδοξες εκκλησίες, το βυζαντινό μοναστήρι του SanFilippodiDemenna στο FrazzanòΜεσσήνας, την βυζαντινή τοιχογραφία SantaMariadelRogato (AlcaraLiFusi) και την πρόσφατη ανακάλυψη της Βίλας Bagnoliελληνιστικής εποχής. Επιπλέον, είχε συναντήσεις με φορείς καιανθρώπους του πολιτισμού από το Καταντζάρο και το Ρήγιο της Καλαβρίας, με τους οποίους τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια έχουν συνεργαστεί στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών με την πόλη της Καρδίτσας.

 

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ