Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να υιοθετήσουν σήμερα το απόγευμα, χωρίς συζήτηση, τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2019. Ευρεία συζήτηση για την Ιταλία.Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί έτσι και σε πολιτικό επίπεδο το «πράσινο φως» για την έγκριση των ελληνικών αιτημάτων περί μη περικοπής των συντάξεων καθώς και των λεγόμενων θετικών μέτρων από το υπερπλεόνασμα.

Τα σχέδια προϋπολογισμών του 2019 για την Ελλάδα και άλλες 12 χώρες της Ευρωζώνης, κρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως επαρκείς και για το λόγο αυτό εγκρίνονται και χωρίς συζήτηση από το Εurogroup.

Αντίθετα, συζήτηση και μάλιστα διεξοδική θα γίνει για την Ιταλία, ο προϋπολογισμός της οποίας απειλείται με εκτροχιασμό, κι αν δεν βρεθεί σήμερα μια συμβιβαστική λύση, τότε θα δοθεί εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και χρέους, η οποία θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την επιβολή χρηματικού προστίμου.

Οι απείθαρχοι

Θα συζητηθούν επίσης οι προϋπολογισμοί άλλων πέντε χωρών, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου και της Σλοβενίας, οι οποίοι παρουσιάζουν από μικρούς μέχρι μεγάλους κινδύνους απόκλισης από τους στόχους. Πάντως, για τις χώρες αυτές δεν τίθεται στην παρούσα φάση θέμα ενεργοποίησης κάποιας διαδικασίας.

Σε σχέση με την Ελλάδα, οι υπουργοί αναμένεται σήμερα να εγκρίνουν και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης στη διάρκεια της μεταμνημονιακής εποχής. Η έκθεση διαπιστώνει κάποιες καθυστερήσεις στην τήρηση των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο διεξοδική συζήτηση για το θέμα θα γίνει τον προσεχή Φεβρουάριο. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων συνδέεται με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το Εurogroup, εκτός από τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης, θα αφιερώσει σήμερα ένα μεγάλο μέρος της συνεδρίασης στην προετοιμασία των αποφάσεων για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, που αναμένεται να λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 14 Δεκεμβρίου. Μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται στο «τραπέζι» σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη είναι και η γαλλογερμανική πρόταση για ένα χωριστό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων σε περιόδους κρίσεων.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ