Αύξηση της συνεισφοράς των χωρών-μελών της ΕΕ στα κοινοτικά ταμεία θα επιφέρει η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, εκτιμά ο ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Γκύντερ Έτινγκερ με δηλώσεις του στο Spiegel.Η προ ημερών υποβολή του επίσημου βρετανικού αιτήματος για έξοδο της χώρας από την ΕΕ αναζωπύρωσε και πάλι τις συζητήσεις για το κόστος που συνεπάγεται η απόφαση της πλειοψηφίας των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια. Επικρατούσα εκτίμηση είναι ότι από το Brexit θα βγουν χαμένες και οι δύο πλευρές.

Τις δικές του εκτιμήσεις έκανε για το θέμα ο ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Γκύντερ Έτινγκερ, ο οποίος, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, επιχείρησε να προετοιμάσει τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη για αύξηση της οικονομικής τους συνεισφοράς στην ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Αναθεώρηση πλαισίου επιδοτήσεων;

«Θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα προσπαθήσουμε να εξοικονομήσουμε ένα μέρος (σ.σ. με περικοπές) και τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν για το πώς θα συγκεντρώσουν το υπόλοιπο ποσό που θα εκκρεμεί», δήλωσε ο Γκύντερ Έτινγκερ στο Spiegel. Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη ξεκινούν αυτό το διάστημα τις διαβουλεύσεις σχετικά με το επόμενο «πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», το οποίο πρόκειται να ισχύσει κατά πάσα πιθανότητα από το 2021. Με ετήσια συνεισφορά που υπερβαίνει ετησίως τα 10 δις ευρώ, η Μ. Βρετανία είναι δεύτερη στη λίστα με τους λεγόμενους καθαρούς χρηματοδότες των κοινοτικών ταμείων μετά τη Γερμανία.

Όπως εκτιμά το γερμανικό περιοδικό, οι διαπραγματεύσεις για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή τον προϋπολογισμό για την περίοδο 2021 έως 2027, συγκαταλέγονται -μαζί με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit- στα δυσκολότερα θέματα που έχει μπροστά της τα επόμενα χρόνια η ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Γκύντερ Έτινγκερ, το μισό περίπου της βρετανικής συνεισφοράς θα μπορούσε να εξοικονομηθεί, ενώ το υπόλοιπο θα κληθούν να καταβάλλουν οι υπόλοιπες χώρες μέλη. Το μοναδικό ερώτημα είναι «ποιος θα πληρώσει και πόσο παραπάνω», σχολιάζει το Spiegel, προσθέτοντας ότι «στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν να αξιοποιηθούν οι επικείμενες διαβουλεύσεις και με σκοπό μια «γενική αναθεώρηση του περίπλοκου και συχνά αναποτελεσματικού» συστήματος ευρωπαϊκών επιδοτήσεων στα πεδία της περιφερειακής και αγροτικής ανάπτυξης.

Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ