Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ψυχρές και γεμάτες καχυποψία χαρακτηρίζονται, πλέον, οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας, καθώς, εδώ και πολύ καιρό, σταμάτησε η φιλία και η καλή συνεργασία μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Οι Ιρανοί κατηγορούν ευθέως τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, ουσιαστικά για υπόθαλψη περιφερειακών συγκρούσεων και προσπάθεια ανασύστασης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για “υπόθαλψη” της ένοπλης διαμάχης στην Μέση Ανατολή, απαντώντας στην τουρκική κατηγορία, σύμφωνα με την οποία το Ιράν προσπαθεί να κυριαρχήσει στην περιοχή, λόγω των γεγονότων στην Υεμένη , αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων “Reuters”.
«Θα ήταν καλύτερα, εάν εκείνοι, που έχουν δημιουργήσει ανεπανόρθωτες βλάβες με τα στρατηγικά λάθη τους και την «ευγενή» πολιτική τους, να υιοθετήσουν υπεύθυνες πολιτικές», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος Mohammad Javad Zarif , αναφερόμενος στους Τούρκους, ανακοίνωσε το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων “Fars”.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, όλες οι χώρες πρέπει να εργαστούν προς την κατεύθυνση εδραίωσης της σταθερότητας και της πρόληψης της εξάπλωσης και της ανασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε ο Zarif, ο οποίος παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το αμφισβητούμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στην Ελβετία.

“Το Ιράν προσπαθεί να κυριαρχήσει στην περιοχή. Αυτό έχει αρχίσει να γίνεται ενοχλητικό για εμάς, την Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου”

Ο Ερντογάν δήλωσε, ότι υποστηρίζει την Σαουδαραβική ηγεσία στην στρατιωτική επιχείρηση στην Υεμένη, για την εξουδετέρωση των ανταρτών Χούτις, οι οποίοι ελάμβαναν βοήθεια από την Τεχεράνη, που αποτελεί για τους Τούρκους απόδειξη των ηγεμονικών φιλοδοξιών του Ιράν.
«Το Ιράν προσπαθεί να κυριαρχήσει στην περιοχή. Αυτό έχει αρχίσει να γίνεται ενοχλητικό για εμάς, την Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου. Αυτό δεν είναι πραγματικά ανεκτό, και το Ιράν πρέπει να το προσέξει ιδιαίτερα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, η Τεχεράνη υποστηρίζει τους Σιίτες αντάρτες Χούτις στην Υεμένη, αλλά αρνείται να τους δώσει στρατιωτική υποστήριξη ή να αποστείλει ιρανικές δυνάμεις στην χώρα αυτή.
Η Σαουδική Αραβία και οι Άραβες σύμμαχοί της ξεκίνησαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον περιοχών, που εδρεύουν οι Χούτις στην Υεμένη για την υποστήριξη του Προέδρου Αμπντ Μανσούρ Χάντι Ράμπου, του οποίου οι δυνάμεις βρίσκονται στην πόλη του Άντεν.

“Η Τουρκία έχει δημιουργήσει αντιπαλότητα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Συρία”

Κατά τους αναλυτές αυτούς, οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και της Τουρκία έχουν αυξηθεί, καθώς το Ιράν έχει αναλάβει έναν μεγαλύτερο ρόλο στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Το Ιράν έχει αποστείλει στρατιωτικούς διοικητές, οι οποίοι, έχοντας υπό τις διαταγές τους άτακτους αντάρτες σε Ιράκ και Συρία, «εξολοθρεύουν» συνεχώς αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία από την άλλη πλευρά κατηγορείται για σύμπραξη με το Ισλαμικό Κράτος.
Η Τουρκία έχει δημιουργήσει αντιπαλότητα και εχθρικές σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Συρία. Από τον Νότο της Τουρκίας οι Κούρδοι ονειρεύονται την δημιουργία του Κουρδιστάν και από ανατολικά οι Ιρανοί παρακολουθούν τους Τούρκους με καχυποψία και ετοιμότητα, διότι ξέρουν από πολύ παλιά, πια είναι τα τουρκικά σχέδια για την Μέση Ανατολή.
Όπως εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές, αυτήν την διαμάχη οφείλει η χώρα μας να την εκμεταλλευτεί στο έπακρο, με σκοπό την δημιουργία ενός δεύτερου «μετώπου» για την Τουρκία από τα Ανατολικά , μετά το Κουρδικό μέτωπο από τα νότια. Η διαμάχη Σιιτών και Σουνιτών στην Μέση Ανατολή αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ