Πρόσφατα οι φυσικοί επιστήμονες Ισάμου Ακασάκι, Χιρόσι Ανάνο και Σούτζι Νακαμούρα μοιράστηκαν το φετεινό Νομπέλ της Σουηδικής Ακαδημίας -με μερικές δεκαετίες καθυστέρηση- για την ανακάλυψη των πηγών LED που εκπέμπουν φως κάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα και η ελληνική βρίσκοεαι αρκετά βήματα πιο μακριά από την ανακάλυψη αυτή. Οι πηγές φωτισμού LED , από τις οποίες προέκυψε η τεχνολογία blue ray στηρίζονται στα ανόργανα υλικά ως πρώτη ύλη. Η εξέλιξή τους , τα πολλά υποσχόμενα οργανικά ηλεκτρονικά με τα οποία δουλεύουν και οι έλληνες επιστήμονες του Εργαστηρίου LTFN Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας ‘εχουν ως πρώτη ύλη τον άνθρακα. Επιπλέον είναι εύκαμπτα και εκτυπώνονται. Η ενέργειά τους είναι φθηνή, προσαρμόσιμη σε όλες τις επιφάνειες και το ζητούμενο είναι να έχει μεγάλη ενεργειακή απόδοση και δυνατότητα αποθήκευσης.

Και εγέννεται ενέργεια ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Στην κατεύθυνση αυτή , της δημιουργίας πηγών ενέργειας μέσω εύκαμπτων φθηνών υλικών “τρέχουν” ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και το Εργαστήριο Νανοεπιστημών του ΑΠΘ. Ένα από αυτά , το ερευνητικό πρόγραμμα GR-Light που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2013 με χρηματοδότηση της ΓΓΕΤ, κι ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2015 πρόκειται ν αναπτύξει εφαρμογές φωτισμού με τη μέθοδο της εκτύπωσης και δημιουργεί νέες προοπτικές συνεργασίας ερευνητών και εταιρειών κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα!

Εκτυπώνοντας έξυπνα ρούχα

Οι εφαρμογές της εκτυπωμένης ενέργειας , των εκτυπωμένων δηλαδή οργανικών ηλεκτρονικών είναι κυριολεκτικά εκατοντάδες.
Μία από αυτές δίνει μια εντελώς διαφορετική προοπτική στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας που τα τελευταία χρόνια σημείωσε δραματική κάμψη στη χώρα μας. Γι αυτό και μία από τις καινοτόμες ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στο GR-LIGHT, είναι η ELVE SA μια εξαγωγική εταιρεία δημιουργίας ρούχων με έδρα την ΚΑΒΑΛΑ. Η δυνατότητα εκτύπωσης κυκλωμάτων ενέργειας (οργανικών ηλεκτρονικών) σε ύφασμα προσθέτει στα ρούχα νέες ιδιότητες όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα να φορτίζει κανείς μικροσυσκευές που μπορεί να φέρει στην τσέπη ενός ρούχου κ.άNANOTEXNOLOGY 1
“Η τεχνολογία OLED (τόσο για εφαρμογές εικόνας, όσο και για εφαρμογές φωτισμού) αποτελεί έναν απο τους κύριους τομείς έρευνας και καινοτομίας σε παγκόσμιο επίπεδο . Βιομηχανικοί και ερευνητικοί φορείς απ όλο τον κόσμο κάνουν μεγάλη προσπάθεια να ενσωματώσουν τη νέα αυτή τεχολογία σε προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά όπως τηλεοράσεις, tablets , έξυπνα ρολόγια κ.ά” λέει ο υπεύθυνος του GR-light, επικεφαλής της έρευνας για τα Οργανικά Ηλεκτρονικώ από το Εργαστήριο Λεπτών Υμενίων, Νανοσυστημάτων και Νανομετρολογίας, Αργύρης Λασκαράκης
Εξελίσσοντας πολύ περισσότερο την έρευνα των νομπελιστών πλέον ερευνητών, τα νέου τύπου OLEDs οι οργανικές δίοδοι εκπομπής φωτός για ν ακριβολογούμε, δημιουργούν νέες δυνατότητες και πλειονεκτήματα για την παγκόσμια αγορά. Προσφέρουν χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, ευκρίνεια στην εικόνα, δυνατότητα ανάπτυξης υλικών σε εύκαμπτα υποστρώματα, δυνατότητες για κατασκευές με τις τεχνικές της εκτύπωσης άρα με τεχνικές χαμηλού κόστους. Μικρότερη ποσότητα πρώτης ύλης, μεγάλη παραγωγή ενέργειας , μικρό κόστος . Το τρίπτυχο που αγαπά η αγορά είναι εδώ γι αυτό και το ενδιαφέρον για τις νέες τεχνικές είναι μεγάλο.
Στο Ερευνητικό Πρόγραμμα GR-LIGHT (Green Greek Sustainable Lighting-Πράσινες Ελληνικές Αειφόρες Τεχνολογίες Φωτισμού) συμμετέχουν το Εργαστήριο Λεπτών Υμενίων Νανοσυστημάτων και Νανομετρολογίας του ΑΠΘ, η εταιρεία Compucon με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού , αυτόματου σχεδιασμού και επεξεργασίας κεντητικών προϊόντων, η εταιρεία KSA Super Alloys που εξάγει από τη Θεσσαλονίκη σε όλο τον κόσμο εξειδικευμένη προηγμένη τεχνολογία για βιομηχανικά υλικά και η Prisma Electronics μια από τις πιο δυναμικές εταιρείες δημιουργίας λογισμικού που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη του Έβρου.
Τέσσερεις διαφορετικές εταιρείες με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία και με καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα και δύο δυναμικά ερευνητικά εργαστήρια πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες παραγωγής φθηνής εκτυπωμένης ενέργειας , συμμετέχοντας ενεργά στο μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης.

Οι άπειρες δυνατότητες των ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ (πλαίσιο)

Τα Οργανικά ηλεκτρονικά είναι ένα πεδίο της επιστήμης των υλικών που αφορούν το σχεδιασμό, τη σύνθεση, το χαρακτηρισμό και την εφαρμογή των οργανικών μικρά μόρια ή πολυμερή που παρουσιάζουν επιθυμητές ηλεκτρονικές ιδιότητες, όπως η αγωγιμότητα.
Εφαρμογές
Τα οργανικά ηλεκτρονικά αποτελούν, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Λεπτών Υμενίων Νανοεπιστημών και Νανομετρίας του ΑΠΘ καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη, ένα επαναστατικό τεχνολογικό πεδίο με απεριόριστες εφαρμογές στην ενέργεια, το φωτισμό, την ηλεκτρονική, την υγεία. Ένα πεδίο με ένα τεράστιο μέγεθος εφαρμογών και αγορών, που εκτιμάται ότι θα υπερβαίνει τα 16 δισ. ευρώ το 2015 και τα 65 δισ. το 2022 μόνο σε βασικές εφαρμογές και που θα ανοίγει τον δρόμο για πολλές άλλες, πιο σύνθετες και ολοκληρωμένες (όπως τα έξυπνα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, έξυπνη συσκευασία κτλ).
links:
Εργαστήριο Λεπτών Υμενίων & Νανοεπιστημών , Νανομετρίας: http://ltfn.physics.auth.gr/DVD/ltfn.php
http://ltfn.physics.auth.gr/
Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας 2015:
http://www.nanotexnology.com/
Πρόγραμμα Gr Light :
http://www.gr-light.gr/

 

Stelina Margaritidou

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ