(c) www.elliniki-gnomi.eu «Εδώ και χρόνια, ο ελληνικός λαός υφίσταται ανυπολόγιστες ταλαιπωρίες, προκειμένου να εξοφλήσει ένα χρέος για το οποίο δεν είναι κατ’ ουδένα τρόπο υπεύθυνος"

-Ελληνική Κυβέρνηση: “Κατορθώσαμε να βελτιώσουμε κατά 0,3% το επιτόκιο, με το οποίο είχε δανειστεί η Ελλάδα το 2014 επί Κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά”!

-” Η Κυβέρνηση μπόρεσε να εξοικονομήσει  0,375% για τα ομόλογα, που λήγουν το 2019″!

Με κουπόνι (τοκομερίδιο) 4,375%  και την απόδοση (συνολικό επιτόκιο) για τους αγοραστές να κινείται στο 4,625%, έκλεισε την Τρίτη 25 Ιουλίου, στις 16.00 η ώρα, το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο, που εξέδωσε η Ελληνική Δημοκρατία.

Αν και οι συγκρίσεις δεν είναι εύκολες με το ομόλογο, που εξέδωσε η χώρα το 2014 («για πρώτη φορά» μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας το 2010 και δύο χρόνια μετά το «κούρεμα» των ομολόγων με το PSI), το ετήσιο κουπόνι στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου «Σαμαρά» είχε διαμορφωθεί τότε στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%.

Μετά από τρία χαμένα χρόνια και πάνω από ​15 δισεκατομμύρια ευρώ νέα μέτρα λιτότητας, που μεσολάβησαν, η Κυβέρνηση, όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, μπόρεσε να εξοικονομήσει  0,375% για τα ομόλογα, που λήγουν το 2019. Και αυτό επιτυγχάνεται σε συνθήκες μεγάλης ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία και ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες δανείζονται πολύ φθηνότερα από τότε. Για παράδειγμα, σήμερα πλέον η Πορτογαλία δανείζεται για το πενταετες ομόλογό της με 1,4%, η Ιταλία και η Μάλτα κάτω από 1%, ενώ χώρες εκτός της Ευρωζωνης όπως η Πολωνία με 2,8% και η Ρουμανία με 2,7%.

Στην πραγματικότητα, το «νέο χρήμα» που προσέλκυσε η έκδοση είναι το μισό σε σχέση με το 2014 καθώς, σύμφωνα με πηγές μεταξύ των αναδόχων, αναμένεται να υπάρχει ίση κατανομή μεταξύ επενδυτών, που διατήρησαν («ρολάρανε») τις θέσεις τους στα πενταετή ελληνικά ομόλογα για άλλα δύο χρόνια και εκείνων, που έβαλαν για πρώτη φορά χρήματα.​

 

“Η έξοδος στις αγορές μας δείχνει, ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία”!

 

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, η Κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει για το επιτόκιο του 4,625% για το πενταετές ομόλογο.  Σε άτυπη ενημέρωση η Κυβέρνηση κάνει σύγκριση με το επιτόκιο, που είχε επιτευχθεί προ τριετίας επί Κυβερνήσεως Σαμαρά, καθώς το «στοίχημα» που είχε η ίδια θέσει, ήταν να επιτύχει επιτόκιο σήμερα χαμηλότερο από εκείνο του Απριλίου του 2014. Όπως αναφέρεται στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου, το ύψος του επιτοκίου διαμορφώθηκε στο 4,625%, “σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014”

Είχε προηγηθεί του κυβερνητικού non paper η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος, με φόντο το Μέγαρο Μαξίμου και προφανή σκοπό να στείλει στους πολίτες το μήνυμα ότι η δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι υλοποίηση πρωθυπουργικού σχεδίου, ενημέρωσε σε απ’ ευθείας μετάδοση μέσω της κρατικής ΕΡΤ για τους όρους με τους οποίους η χώρα δανείστηκε το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 4,625%. «Με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος. Με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ’ αυτό, που περιμέναμε» είπε ο κ. Τσακαλώτος εξηγώντας, ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να βελτιώσει κατά 0,3% το επιτόκιο με το οποίο είχε δανειστεί η Ελλάδα το 2014 επί Κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά. Κατά την άποψη του Υπουργού των Οικονομικών, η έξοδος στις αγορές «μας δείχνει, ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

«Νομίζουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ. Βάλαμε ένα λιθαράκι να γίνει μια πρώτη έξοδος στις αγορές ώστε να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να βγούμε τον Αύγουστο του 2018 από τα μνημόνια» κατέληξε στην δήλωσή του ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ