«Η Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να διορθώσει το τραπεζικό σύστημα και να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, ετοιμάζει νόμο, που θα παρέχει «κίνητρα» για την εθελοντική δήλωση αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Η νομοθεσία θα καταργεί τα πρόστιμα και ορισμένες προσαυξήσεις για τις δηλώσεις αυτές»
-«Η Ελλάδα έχει επιβάλει συνολικά πρόστιμα 200 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι σήμερα σε φοροφυγάδες της «Λίστας Λαγκάρντ», ενώ οι αρμόδιες Αρχές ερευνούν τώρα 1,3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Θα υπάρξει μερική αμνηστία σε όσους επιστρέψουν τα χρήματά τους, από τις τράπεζες του εξωτερικού σε αυτές της Ελλάδας, επεσήμανε, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Η Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να διορθώσει το τραπεζικό σύστημα και να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, ετοιμάζει νόμο, που θα παρέχει «κίνητρα» για την εθελοντική δήλωση αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Η νομοθεσία θα καταργεί τα πρόστιμα και ορισμένες προσαυξήσεις για τις δηλώσεις αυτές. Αν και δεν θα παρέχει πλήρη αμνηστία, τα κίνητρα μπορεί να περιλαμβάνουν και την απόσυρση ποινικών διώξεων, όπως δήλωσε στην συνέντευξή του στο «Bloomberg» ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης.
Όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και ενδέχεται να υποβληθεί σύντομα στην Βουλή.
«Δεν θα «συγχωρέσουμε» τα πάντα, όμως θα δώσουμε κίνητρα ώστε να συμμετέχει ο κόσμος», σημείωσε, προσθέτοντας, πως τα δηλωμένα περιουσιακά στοιχεία θα φορολογηθούν με την κλίμακα, που ίσχυε, όταν δημιουργήθηκαν τα εισοδήματα.
«Αν κάποιος είχε δηλώσει εισόδημα, ας πούμε 200.000 ευρώ μια συγκεκριμένη χρονιά, όμως κατέθεσε 500.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να καλύψει την διαφορά. Οι προτάσεις για φόρο 10%-15% δεν είναι σοβαρές, η κλίμακα θα είναι υψηλότερη».

«Η Ελλάδα έχει επιβάλει συνολικά πρόστιμα 200 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι σήμερα σε φοροφυγάδες της «Λίστας Λαγκάρντ», ενώ οι αρμόδιες Αρχές ερευνούν τώρα 1,3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις»

Την ώρα, που η Αθήνα ετοιμάζεται για έναν ακόμα γύρο μέτρων λιτότητας, η φοροδιαφυγή και το παράνομο εμπόριο συρρικνώνουν τον κρατικό «κορβανά» κατά 15-20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, που επικαλέστηκε ο κ. Αλεξιάδης. Παράλληλα, η Ελλάδα προσπαθεί να ενισχύσει τις τράπεζες, καθώς οι αμφιβολίες για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη οδήγησαν τους καταθέτες να αποσύρουν σχεδόν το ήμισυ των καταθέσεών τους, από τότε που ξεκίνησε η κρίση, με μεγάλο μέρος των κεφαλαίων να έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, η Ελλάδα έχει επιβάλει συνολικά πρόστιμα 200 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι σήμερα σε φοροφυγάδες της «Λίστας Λαγκάρντ», ενώ οι αρμόδιες Αρχές ερευνούν τώρα 1,3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Οι έλεγχοι είναι το προϊόν του «συνδυασμού όλων των διαθέσιμων λιστών» των αρμόδιων φορέων, σημείωσε.
Αν και η φοροδιαφυγή παραμένει διαδεδομένη, η είσπραξη εσόδων εφέτος είναι εντός των στόχων του προϋπολογισμού, όπως επεσήμανε ο κ. Αλεξιάδης. Η Κυβέρνηση θα αυξήσει την φορολογία εσόδων και την φορολογία των εσόδων από ενοίκια, όπως συμφωνήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι με τους πιστωτές, πρόσθεσε.

«Θα υπάρξουν κάποια μέτρα, που θα επιβαρύνουν ορισμένους φορολογούμενους, διότι πρέπει να καλύψουμε ένα δημοσιονομικό κενό»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να αναφέρει, ποιες άλλες φορολογικές αυξήσεις εξετάζει η Κυβέρνηση για να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, ούτε σχολίασε δημοσιεύματα, που αφορούσαν στην επιβολή τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών.
«Διαπραγματευόμαστε σκληρά και τα πράγματα πάνε καλά», είπε ο κ. Αλεξιάδης, εν όψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.
«Θα υπάρξουν κάποια μέτρα, που θα επιβαρύνουν ορισμένους φορολογούμενους, διότι πρέπει να καλύψουμε ένα δημοσιονομικό κενό», δήλωσε. «Δεν κατανοώ αυτούς, που επικρίνουν την Κυβέρνηση για την εφαρμογή των μέτρων, που περιλαμβάνονται στην συμφωνία με τους πιστωτές, ενώ την ίδια ώρα αποδέχονται αυτή την συμφωνία», σχολίασε.
Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ακόμη, πως η Κυβέρνηση δεν έχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα ακούσετε καταστροφολογίες, όπως συνέβη κατά το παρελθόν, όμως δεν υπήρξε πρόβλημα τότε, και δεν θα υπάρξει πρόβλημα ούτε και τώρα».bloomberg1-1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ