Με σκοπό να εξετάσει από κοντά τα προβλήματα της ελληνικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
– «Να εξαιρεθεί ο τομέας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και γενικότερα το σύστημα Υγείας από τον έλεγχο της τρόϊκας και να δοθεί χρηματοδότηση για το καλό των ασθενών, που υποφέρουν».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών, που επισκέφθηκε νοσοκομεία και κοινωνικούς φορείς στην χώρα μας, είχε επαφές με πολιτικούς και υποσχέθηκε να βοηθήσει.nosokomeio-alexanroupolis
Η εικόνα, που αποτυπώθηκε από τις συναντήσεις με πολιτικούς, βουλευτές, γιατρούς, διοικήσεις νοσοκομείων, κοινωνικών φορέων και αρμόδιους σε θέματα Υγείας κατά την διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης, επιβεβαιώνει τα όσα είχαν διαβάσει οι Γερμανοί βουλευτές στον Τύπο. Η κρίση έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια της και το πρόγραμμα λιτότητας, έτσι όπως εφαρμόστηκε, έχει επιβαρύνει μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού σε όλες τις πτυχές της ζωής του. Η υψηλή ανεργία έχει προκαλέσει τρομακτικές αλλαγές στην καθημερινότητα από την μια ημέρα στην άλλη και έπληξε ιδιαίτερα το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Τεράστιος ο αριθμός ανασφάλιστων στην Ελλάδα, που αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια!

Εκείνο, που κατέπληξε την Μαρία Μίχαλκ, βουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και επικεφαλής της αντιπροσωπείας, είναι ο τεράστιος αριθμός ανασφάλιστων στην Ελλάδα, που αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια. Χάρη στην Υπουργική Απόφαση του νέου Υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για δωρεάν κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών τους, μπορούν τώρα να απευθύνονται στα νοσοκομεία. «Στις συζητήσεις προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις και καταγράψαμε, πως υπάρχει πρόσφατη απόφαση, ότι όλοι οι ανασφάλιστοι, ακόμη και πάνω από έναν χρόνο, θα μπορούν να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», είπε η Γερμανίδα βουλευτής στη «Deutsche Welle». «Αλλά στην ερώτησή μας, πώς αυτό θα εξασφαλιστεί οικονομικά, πρέπει να σας πω, ότι δεν πήραμε ικανοποιητική απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ. Ο επικεφαλής του μας είπε απλά, ότι υπάρχει τρόπος.
«Οι ανασφάλιστοι και η υποστελέχωση των νοσοκομείων είναι από τις πιο βαθιές «πληγές», που έφερε η κρίση»

Από την άλλη πλευρά στα νοσοκομεία μάθαμε, ότι το κράτος δεν είναι σε θέση να καλύψει την δαπάνη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Μάθαμε, επίσης, ότι πολλοί γιατροί φεύγουν για να έρθουν και σε εμάς, εδώ στην Γερμανία, αφήνοντας μεγάλο κενό πίσω τους. Είναι απαράδεκτο!».
Οι ανασφάλιστοι και η υποστελέχωση των νοσοκομείων είναι από τις πιο βαθιές «πληγές», που έφερε η κρίση και, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην «Deutsche Welle», θα προσπαθήσει να τις αντιμετωπίσει, διεκδικώντας Κοινοτικούς πόρους. «Ετοιμάζω ένα πρόγραμμα, που θα στείλω στον αρμόδιο Επίτροπο για τα επόμενα έξι χρόνια – και ας μου δώσει για τα πρωτα τρία – ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο για να μπορώ να προσλάβω επαγγελματίες υγείας, όχι μόνον γιατρούς, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό, ακτινολόγους και άλλες ειδικότητες. Αν πάρουμε το πρόγραμμα αυτό, θα πάρει τα πάνω του το σύστημα και θα το στήσουμε σωστά».

Οι Γερμανοί βουλευτές εντυπωσιάστηκαν από τον μεγάλο αριθμό απλών πολιτών, που, στον ελεύθερο χρόνο τους προσφέρουν εθελοντική εργασία σε οργανώσεις βοήθειας, όπως στους «Γιατρούς του Κόσμου» και στο κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού

Η Μαρία Μίχαλκ και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας εντυπωσιάστηκαν και από τον μεγάλο αριθμό απλών πολιτών, που, στον ελεύθερο χρόνο τους προσφέρουν εθελοντική εργασία σε οργανώσεις βοήθειας, όπως στους «Γιατρούς του Κόσμου» και στο κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού. Ιδιαίτερα εκεί οι Γερμανοί βουλευτές πήραν αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση στο ΕΣΥ μετά από πέντε χρόνια λιτότητας, που οδήγησε και στην δημιουργία ιατρείων, σαν και αυτό. Το συμπέρασμα των συζητήσεων ήταν, ότι σε περιόδους λιτότητας, οικονομικής κρίσης και ύφεσης είναι λάθος να μειώνει κανείς τις δαπάνες στην δημόσια Υγεία, κάτι, που απέφυγαν να κάνουν και οι Γερμανοί σε αντίστοιχες περιόδους, όπως είπαν οι Γερμανοί βουλευτές. Ο Χάραλντ Βάϊνμπεργκ, από το κόμμα «Η Αριστερά», διατύπωσε στην «Deutsche Welle» το δικό του συμπέρασμα.

«Όσο γίνεται πιο γρήγορα, να εξαιρεθεί ο τομέας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και γενικότερα το σύστημα Υγείας από τον έλεγχο της τρόϊκας και να δοθεί χρηματοδότηση για το καλό των ασθενών, που υποφέρουν»

«Το δικό μου συμπέρασμα είναι, ότι πρέπει, όσο γίνεται πιο γρήγορα, να εξαιρεθεί ο τομέας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και γενικότερα το σύστημα Υγείας από τον έλεγχο της τρόϊκας και να δοθεί χρηματοδότηση για το καλό των ασθενών, που υποφέρουν. Ένα ακόμη συμπέρασμα αυτής της επίσκεψης της γερμανικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν τρεις χριστιανοδημοκράτες βουλευτές, δύο σοσιαλδημοκράτες, ένας από το κόμμα των Πρασίνων και εγώ από την Αριστερά, είναι, ότι ένιωσα, πως όλοι συμμερίστηκαν τους πάσχοντες. Και διαπίστωσα ρωγμές στην σταθερή θέση των συναδέλφων μου, ότι για όλα φταίνε οι Έλληνες». Οι Γερμανοί βουλευτές γύρισαν στην Γερμανία, παίρνοντας μαζί την διαβεβαίωση από όλους τους συνομιλητές τους, ότι δεν υπάρχει περίπτωση πισωγυρίσματος, γιατί η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή. Αλλά από την άλλη δεν διαπίστωσαν σπουδή για να αλλάξουν ορισμένα βασικά πράγματα.

«Περίμενα από κυβερνητικούς εκπροσώπους σαφέστερα βήματα προς την κατεύθυνση λύσεων, που έχουν προταθεί»

«Για να σας πω την αλήθεια, περίμενα από κυβερνητικούς εκπροσώπους σαφέστερα βήματα προς την κατεύθυνση λύσεων, που έχουν προταθεί» επισημαίνει η Μαρία Μίχαλκ. «Γύρισα στην πατρίδα μου, χωρίς να ξέρω ακριβώς τα επόμενα βήματα. Χρειάζονται περισσότερα χρήματα για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής ασφάλειας, από την άλλη χρήματα δεν διαθέτει το κράτος και εγώ προσωπικά δεν άκουσα πολλά για δομικές μεταρρυθμίσεις. Το γεγονός, ότι μια εγχείριση σε ένα νοσοκομείο κοστίζει, ας πούμε, 500 ευρώ και στο άλλο 2000 ευρώ, δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Στην Γερμανία οι τιμές για ανάλογες υπηρεσίες είναι οι ίδιες σε όλα τα νοσοκομεία. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, που επείγει».
Θέσαμε την επισήμανση υπόψη του κ. Κουρουμπλή, ο οποίος μας είπε, ότι αυτό έχει να κάνει με το πληροφοριακό σύστημα, το οποίο είναι ακόμη σε κατάσταση αποσπασματική και δεν μπορεί να παρακολουθήσει και να ελέγξει τέτοιες δαπάνες.

«Το έργο, στο οποίο καλείται να αντεπεξέλθει ο Υπουργός Υγείας, είναι τεράστιο και σε αυτό θα προστρέξει αρωγός η Γερμανία»

Σε κάθε περίπτωση το έργο, στο οποίο καλείται να αντεπεξέλθει ο Υπουργός Υγείας, είναι τεράστιο και σε αυτό θα προστρέξει αρωγός η Γερμανία.
Το αποτέλεσμα της επίσκεψης της γερμανικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα θα γίνει προσεχώς αντικείμενο διεξοδικής συζήτησης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και τα μηνύματα θα δοθούν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η Μαρία Μίχαλκ συνοψίζει τα δικά της μηνύματα. «Πρώτον, στο παράδειγμα της Ελλάδας μπορεί να δει κανείς πολύ καθαρά, ότι, αν θέλει κάποιος να αλλάξει τον κόσμο, δεν μπορεί να συνεχίζει να ζει, όπως πριν. Θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις, ακόμη κι’ αν αυτές «πονούν». Η διαπίστωση είναι σημαντική και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεύτερον, υπάρχει ικανό δυναμικό στην Ελλάδα, κυρίως από τους δραστήριους ανθρώπους στην χώρα, για να τα καταφέρει. Και τρίτον, ο δρόμος, που καλείται να ακολουθήσει η Ελλάδα, είναι δύσκολος, αλλά θα τα καταφέρει αν τον διαβεί με συνέπεια».