Στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν στην Τουρκία οι ακυρώσεις προεκλογικών εκδηλώσεων με μέλη της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανια, η γερμανική κυβέρνηση απαντά σε χαμηλούς τόνους.Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, μια ένταση δεν είναι προς το συμφέρον ούτε του Βερολίνου αλλά ούτε της Άγκυρας. Αναφερόμενος σε τούρκους αξιωματούχους, όπως τον τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την απαγόρευση των εκδηλώσεων στην πόλη Γκάγκεναου και στην Κολωνία, ο κ. Σέφερ επεσήμανε ότι «κανείς δεν θα πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά.»

Τα θεμελιώδη δικαιώματα πρέπει παντού να είναι σεβαστά

Αντικρούοντας τις τουρκικές κατηγορίες για ανάμειξη της γερμανικής κυβέρνησης στην απόφαση της ακύρωσης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, τόνισε ότι η ακύρωση των εκδηλώσεων ήταν απόφαση των δύο δήμων. Το Βερολίνο «την έλαβε υπόψη, τη σέβεται, αλλά δεν την σχολιάζει», είπε η κ. Ντέμερ. Αναφερόμενη στο αίτημα που διατυπώνεται από πολλούς στη Γερμανία για απαγόρευση προεκλογικών εκδηλώσεων του AKP σε γερμανικό έδαφος, η κ. Ντέμερ σημείωσε πως όταν ζητάς την ελευθερία Τύπου και γνώμης για την Τουρκία τότε θα πρέπει και στη Γερμανία «να σεβόμαστε την ελευθερία Τύπου, γνώμης και του συνέρχεσθαι».

Ας σημειωθεί πάντως ότι στη Γερμανία 1,5 εκ. τούρκοι υπήκοοι έχουν το δικαίωμα ψήφου και θα έχουν τη δυνατότητα να το ασκήσουν στα τουρκικά προξενεία τον εχόμενο Απρίλιο παίρνοντας μέρος στο δημοψήφισμα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο