Επίσημα η Σερβία και το Κόσοβο συμφώνησαν στην επανέναρξη του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων τους. Με δηλώσεις τους οι πρόεδροι των δύο χωρών αθετούν την υπόσχεση τους.Όπως αναμένονταν, η διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στο Βερολίνο χωρίς όμως αποτελέσματα, ειδικά σε ό,τι αφορά το κεντρικό θέμα της συνάντησης: τις σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου. Στο κοινό πόρισμα της καγκελαρίας και της γαλλικής προεδρίας που είχαν οργάνωσει τη συνάντηση με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των έξι δυτικοβαλκανικών χωρών, αναφέρεται, πως όλοι οι συμμετέχοντες επεσήμαναν τη σημασία που έχει για τη σταθεροποίηση της περιοχής μια συμφωνία για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο. Ως ένα τέτοιο «εξέχον παράδειγμα» διευθέτησης αναφέρεται η Συμφωνία των Πρεσπών.

Καμία προσέγγιση Σερβίας-Κοσόβου

Σύμφωνα με τη γερμανογαλλική ανακοίνωση το Βελιγράδι και η Πρίστινα συμφώνησαν «να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την εφαρμογή υπάρχοντων συμφωνιών». Εκτός αυτού εξέφρασαν τη θέληση να συμβάλουν «ξανά» «με έναν εποικοδομητικό τρόπο στο διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων τους, ώστε να επιτευχθεί μια πλήρη και οριστική συμφωνία.» Βέβαια ανάλογες δηλώσεις καλής θέλησης από την πλευρά της Σερβίας και του Κοσόβου έχουν γίνει και στο παρελθόν, αλλά κάθε πάντα κατέληγαν σε νέες αντιπαραθέσεις. Το ίδιο και αυτή τη φορά.

Ήδη χθες τη νύχτα ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούσιτς απέκλεισε στο κρατικό κανάλι RTS την επανέναρξη συνομιλιών με το Κόσοβο. Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων (ΑΡΑ) ο κ. Βούσιτς δήλωσε πως το Βελιγράδι δεν έχει έναν εταίρο για έναν «αξιόπιστο και υπεύθυνο διάλογο». Ο σέρβος πρόεδρος καταλόγισε στο Κόσοβο ότι συνεχώς θέτει νέα αιτήματα. «Η Σερβία δεν εκβιάζεται,» τόνισε ο Αλεξάντερ Βούσιτς, για να προσθέσει πως το ζητούμενο είναι «συνομιλίες και όχι ένας κατάλογος επιθυμιών». Προηγουμένως ο κοσοβάρος πρόεδρος Xασίμ Θάτσι είχε ζητήσει την προσάρτηση στη χώρα του περιοχών με αλβανικό πληθυσμό της βόρειας Σερβίας. Παράλληλα όμως ο κ. Θάτσι απέρριψε το σκεπτικό της ανταλλαγής αυτών των περιοχών με τμήματα στο βόρειο Κόσοβο, όπου επικρατεί το σερβικό στοιχείο.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ