Η νέα πρωτοβουλία με μότο Επιλέγουμε Ελλάδα χτίζοντας Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας που μετρά δύο μήνες παρουσίας έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τους Έλληνες που ζουν στη χώρα μας με εκείνους που ζουν εκτός Ελλάδος.  Η δράση του ΕΚΤ την οποία σχεδίασε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, έχει ήδη στο διάστημα αυτό αναπτύξει ένα δίκτυο των απανταχού Ελλήνων, ενώ έχει ξεκινήσει με επιτυχία την περιοδεία της σε πόλεις του εξωτερικού με πρώτους σταθμούς το Βερολίνο και τη Στοκχόλμη.

Μέσω της πρωτοβουλίας υποστηρίζεται η δημιουργία «Γεφυρών» που θα επιτρέψουν στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, να συνεργαστούν, αξιοποιώντας επιχειρηματικές ή/και ερευνητικές πρωτοβουλίες, με επιστήμονες, με  φορείς και με επιχειρήσεις στην Ελλάδα.  Ο στόχος είναι να αξιοποιηθεί όσο γίνεται καλύτερα το σύνολο του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η Ελλάδα, ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουν στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

Το ΕΚΤ, θεσμικός φορέας με κεντρικό ρόλο στο Εθνικό Σύστημα Έρευνας, Τεχνολογίας Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ), έχει αναπτύξει την πλατφόρμα μέσω της οποίας θα δίνονται υπηρεσίες για την επίτευξη των παραπάνω στόχων και μέσω της οποίας θα γίνεται καταγραφή, χαρτογράφηση και διαρκής παρακολούθηση της θέσης και των χαρακτηριστικών του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που έχει φύγει από την Ελλάδα.

Μέσα από τον ιστότοπο της πρωτοβουλίας, στον οποίο έχουν περιηγηθεί ήδη πάνω από 22.000 μοναδικοί επισκέπτες από 150 χώρες, μπορεί κανείς να βρει συνεργάτες, να λάβει πληροφόρηση για χρηματοδοτικά προγράμματα και υποτροφίες στην Ελλάδα (για μεταπτυχιακό, διδακτορικό δίπλωμα, μεταδικτατορική έρευνα κ.ο.κ.), να ενημερωθεί για τις υπάρχουσες πολιτικές για την συγκράτηση των νέων στην Ελλάδα κτλ.  Επίσης μπορεί να συνδράμει κάποια ελληνική επιχείρηση, ώστε να πουλήσει τα προϊόντα της στη χώρα όπου αυτός ζει και δραστηριοποιείται, να βοηθήσει φίλους που είναι αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούνται σε κάποια επιχείρηση στην Ελλάδα, ώστε να έρθουν σε επαφή με επιχειρήσεις του εξωτερικού, κι ακόμη να συστήσει μια επιχείρηση στην Ελλάδα μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους, λειτουργώντας ως μέντορας/«business angel».

Περιηγηθείτε στη σελίδα, βρείτε πληροφορίες για προγράμματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα και για υποτροφίες για σπουδές και έρευνα, δείτε τις ιστορίες ανθρώπων που (επ)έμειναν στην Ελλάδα και πέτυχαν ή που διαπρέπουν στο εξωτερικό μένοντας «συνδεδεμένοι» με την Ελλάδα, εγγραφείτε στην ειδική ενότητα «Συνεργασίες» και βρείτε συνεργάτες στην Ελλάδα, συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να καταγραφεί το επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Οι «Γέφυρες» σε Βερολίνο και Στοκχόλμη

Θερμή ήταν η ανταπόκριση των Ελλήνων της Γερμανίας και της Σουηδίας κατά την επίσκεψη των «Γεφυρών» στις πρωτεύουσες των δύο χωρών.  Οι Γέφυρες βρέθηκαν στο Βερολίνο στις 14-15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Διημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου/ Βρανδεμβούργου με θέμα τη «Νέα Ελληνική Μετανάστευση».  Στη διημερίδα, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 120 άτομα, υπήρξε μεταξύ άλλων ομιλία του Γενικού Γραμματέα  Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Καθηγητή  κ. Λόη Λαμπριανίδη, ο οποίος  αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των «Γεφυρών», την έως τώρα πορεία της αλλά και τους στόχους της.

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου οι «Γέφυρες» βρέθηκαν στη Στοκχόλμη και πιο συγκεκριμένα στην Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν η πρεσβεία της Ελλάδας στη Σουηδία, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ), η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Ο   Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Καθηγητής κ. Λόης Λαμπριανίδης, η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης κα Εύη Σαχίνη και ο Συντονιστής της πρωτοβουλίας στο ΕΚΤ Δημήτρης Μαραγκός μίλησαν για την δράση, ενώ συνολικά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Στοκχόλμη πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών φορέων και κοινοτήτων, με Έλληνες επιχειρηματίες και στελέχη εταιρειών στη Σουηδία.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας των «Γεφυρών» που συνεχίζουν τις επισκέψεις τους σε πόλεις του εξωτερικού με μεγάλες συγκεντρώσεις Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών είναι το Άμστερνταμ στις 26 Νοεμβρίου.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις “Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας” στο Facebook, στο Twitter και στο LinkedIn.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας, ΕΚΤ

 

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/paideia/arthro-loh-laprianidh-sto-news-24-7-epilegoyme-ellada-xtizontas-gefyres-gnwshs-kai-synergasias.4798896.html

Επιλέγουμε Ελλάδα χτίζοντας Γέφυρες γνώσης και συνεργασίας

Λόης Λαμπριανίδης, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων

Το ζήτημα της φυγής των νέων πτυχιούχων στο εξωτερικό απασχολεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ο αγγλικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο (brain drain) ακούγεται καθημερινά στα ΜΜΕ αλλά και στις συζητήσεις όλων μας. Κάθε ελληνική οικογένεια θα προτιμούσε το παιδί της, που σπούδασε και τώρα εργάζεται στο εξωτερικό, να έχει την ευκαιρία να απασχοληθεί σε αντίστοιχου επιπέδου δουλειά στην Ελλάδα. Με αυτή την έννοια, η μετανάστευση στο εξωτερικό θα έπρεπε να είναι καθαρά θέμα επιλογής και όχι ανάγκης.

Το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Όμως, ιδίως την περίοδο της κρίσης, παρατηρείται μια αυξανόμενη μετανάστευση των πτυχιούχων της χώρας στο εξωτερικό, που συνιστά πληγή για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Βασική αιτία είναι αναμφίβολα η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης επιστημονικού δυναμικού, που προκαλεί υψηλά ποσοστά ανεργίας, υποαπασχόλησης, ετεροαπασχόλησης, απασχόλησης σε δουλειές κατώτερες των προσόντων κλπ. Η αναντιστοιχία αυτή δεν οφείλεται στην υπερβάλλουσα προσφορά πτυχιούχων αλλά  κυρίως στην περιορισμένη ζήτηση, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν παράγουν σύνθετα προϊόντα και υπηρεσίες έντασης γνώσης και τεχνολογίας που να απαιτούν εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Εάν θέλουμε να επιστρέψει το πολύτιμο αυτό ανθρώπινο δυναμικό, θα πρέπει να εκλείψουν οι λόγοι που οδήγησαν στη φυγή του, δηλαδή να αλλάξει το πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και να μεταβούμε σε μια  οικονομία που να στηρίζεται στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλότερη ενσωματωμένη γνώση. Αναμφίβολα, η «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021» που έχει καταστρώσει η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Προκρίνει, δηλαδή, τη στροφή στην «οικονομία της γνώσης», βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αξιοποίηση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Όσο θα υλοποιούμε αυτή τη στροφή, τόσο θα αυξάνεται η ζήτηση για καταρτισμένους επιστήμονες υψηλών προσόντων.

Όμως αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, ενώ το επιτακτικό ζητούμενο είναι τι θα συμβεί βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει και ασκεί πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι μέχρι τώρα ασκούμενες πολιτικές αφορούν τη συγκράτηση της διαρροής των νέων επιστημόνων, κυρίως μέσα από δράσεις μικρής κλίμακας όπως: ενίσχυση της καινοτομίας και της αυτοπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,  πρόσληψη στα ΑΕΙ και ΤΕΙ διδακτόρων  για απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας κλπ.

Ταυτόχρονα όμως, η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει και το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο των ελλήνων πτυχιούχων που εργάζονται στο εξωτερικό θεωρώντας ότι, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον, ένα σημαντικό μέρος του θα παραμείνει στο εξωτερικό (η λεγόμενη diaspora option). Πρέπει, δηλαδή, να διευκολύνει την απρόσκοπτη πραγματοποίηση κάθε δυνατής συνεργασίας αυτών των ανθρώπων με την Ελλάδα, τόσο από τη χώρα στην οποία βρίσκονται όσο και διευκολύνοντας τους να αναπτύξουν ερευνητική ή επιχειρηματική δράση και στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, αναπτύξαμε την πρωτοβουλία «Επιλέγουμε Ελλάδα χτίζοντας Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» (http://www.knowledgebridges.gr/) που στοχεύει στην εξασφάλιση της λειτουργικής δικτύωσης αυτών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό με την ελληνική οικονομία για όσο διάστημα θα εξακολουθήσουν να εργάζονται εκτός συνόρων.

Οι μορφές που μπορεί να λάβει η συνεργασία των Ελλήνων επιστημόνων που ζουν στο εξωτερικό με την ελληνική οικονομία είναι ποικίλες. Έτσι, κάθε επιστήμονας του εξωτερικού θα πρέπει να μπορεί, ενδεικτικά, α) να αναθέτει σε άτομο ή επιχείρηση στην Ελλάδα κάποια υπεργολαβία, β) να συνδράμει κάποια επιχείρηση στην Ελλάδα να πουλήσει τα προϊόντα της στη χώρα όπου αυτός ζει και δραστηριοποιείται, γ) να βοηθάει φίλους που είναι αυτοαπασχολούμενοι είτε απασχολούται σε κάποια επιχείρηση στην Ελλάδα ώστε να έρθουν σε επαφή και συνεργασία με επιχειρήσεις του εξωτερικού, δ) να συστήνει μια επιχείρηση στην Ελλάδα μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους, ε) να λειτουργεί σαν μέντορας / «business angel» για την υποβοήθηση ή και καθοδήγηση της ανάπτυξης κάποιας νεοφυούς επιχείρησης  στην Ελλάδα κ.ο.κ.

Η πρωτοβουλία «Επιλέγουμε Ελλάδα χτίζοντας Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» έχει επομένως ως στόχο να προωθήσει αυτές και άλλες μορφές συνεργασίας για τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό ώστε να «συνδεθούν» και πάλι με τη χώρα μας, να μεταφέρουν τις γνώσεις και εμπειρίες τους, είτε επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται στο εξωτερικό είτε ενδιαφέρονται να γυρίσουν ή να επενδύσουν στην Ελλάδα.  Η ιδέα είναι να στηθούν «γέφυρες» που αργότερα ίσως φέρουν πίσω το πολύτιμο αυτό ανθρώπινο κεφάλαιο που σήμερα βρίσκεται διάσπαρτο ανά τον κόσμο, αλλά και οι οποίες στο μεταξύ θα έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα για τους ίδιους και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, δημιουργώντας ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας, ανοίγοντας δρόμους επιστροφής, και συνολικά υποβοηθώντας την αναγκαία μακροπρόθεσμη αλλαγή του ελληνικού αναπτυξιακού προτύπου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ