Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στο Βερολίνο, που επιχείρησε να αλλάξει στα μάτια της γερμανικής κοινής γνώμης την εικόνα της χώρας μας λίγες μέρες μόνο πριν τις γερμανικές εκλογές.

Στην εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ευρωβουλευτή Γκάμπι Τσίμερ και τον ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου, και τράβηξε το ενδιαφέρον των βερολινέζων και του διεθνούς Τύπου, παρουσιάστηκαν θετικές πτυχές της Ελλάδας, όπως η αλληλεγγύη που έδειξαν στην πράξη οι κάτοικοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου προς τους πρόσφυγες, ενώ ταυτόχρονα έγινε ευρύτατη συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας μέσα από τοποθετήσεις πολιτικών προσώπων και ακτιβιστών. Όπως εξήγησε ο Στ. Κούλογλου «πρέπει να εξηγήσουμε στους Γερμανούς τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα» ώστε να προληφθεί μια κακή για την χώρα εξέλιξη από τις γερμανικές εκλογές. Πιο αναλυτικά την ανάγκη να ενημερωθεί η κοινή γνώμη της Γερμανίας για το τι πραγματικά συμβαίνει με την Ελλάδα και τα προγράμματα στήριξης, προκειμένου να αποτραπούν πιθανές αρνητικές εξελίξεις εάν μετεκλογικά σχηματιστεί κυβερνητική συμμαχία με κόμματα που έχουν υιοθετήσει την προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας, ανέδειξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα η καγκελάριος Μέρκελ, στην κατά πάσα πιθανότητα τελευταία της θητεία, να αλλάξει πολιτική σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην Φαίη Καραβίτη, ο κ. Κούλογλου τόνισε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από το επίπεδο αλληλεγγύης που προσφέρθηκε στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της κρίσης. «Ένας από τους λόγους που δεν έχουμε πάει καλά ως χώρα είναι, θεωρώ, το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε την γερμανική κοινή γνώμη. Επιμένω εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι πρέπει να εξηγήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει, διότι μέχρι τώρα έχουν λανθασμένες αντιλήψεις, ότι ούτε καν δανείζουν, αλλά ότι έχουν δώσει δωρεάν βοήθεια. Και επιμένω και στην κυβέρνηση, ότι πρέπει αυτό να το αλλάξουμε», επισήμανε ο ευρωβουλευτής και πρόσθεσε ότι αυτός ήταν και ο σκοπός της εκδήλωσης στο Βερολίνο πριν από τις εκλογές, «να προλάβουμε πιθανές κακές εξελίξεις, αν γίνουν συμμαχίες με κόμματα, τα οποία έχουν υιοθετήσει αυτή την προπαγάνδα».

Ο κ. Κούλογλου περιέγραψε ως «χειρότερη εξέλιξη, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» το ενδεχόμενο στην επόμενη κυβέρνηση στην Γερμανία να συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι έχουν μεταξύ άλλων διατυπώσει την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. «Διότι και οι εξαγγελίες του Μακρόν μέχρι τώρα έχουν την ανοχή της Μέρκελ και ενδεχομένως και μια έμμεση αποδοχή. Θα μπορούσαν όμως να αλλάξουν, αν οι Χριστιανοδημοκράτες συνεργαστούν με τους Φιλελεύθερους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να προληφθεί μια τέτοια εξέλιξη, «λέγοντας στην κοινή γνώμη το τι ακριβώς συμβαίνει και ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας». Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου, «δεν έχουμε ως χώρα κάνει, από το ξέσπασμα της κρίσης, τη δουλειά που έπρεπε για να διαφωτίσουμε την γερμανική κοινή γνώμη, από την οποία δυστυχώς εξαρτιόμαστε, διότι οι πολίτες επηρεάζουν τους γερμανούς πολιτικούς».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από τον Γάλλο Πρόεδρο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «όποιος βρίσκεται σε δύσκολη θέση αναζητεί πάντα συμμάχους, έστω και ασταθείς», εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «εννοεί αυτά που λέει και υπάρχει, πέρα από την παραδοσιακή φιλία Ελλάδας – Γαλλίας, μια καλή προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα – ο οποίος είναι ευχάριστος και ανοιχτός – και αυτό διευκολύνει τις διπλωματικές σχέσεις».

Επιπλέον, ο κ. Κούλογλου εκτίμησε ότι αν η Άγκελα Μέρκελ, λόγω και του γεγονότος ότι η επόμενη θητεία θα είναι πιθανότατα και η τελευταία της, «αλλάξει λίγο πολιτική και κοιτάξει μεσοπρόθεσμα το μέλλον της Ευρώπης, θα έχουμε πιο καλές εξελίξεις».

Ο Θανάσης Μαρμαρινός, ο ψαράς από τη Λέσβο που έσωσε με το καΐκι του τέσσερις χιλιάδες πρόσφυγες, μιλώντας σε ένα κυρίως γερμανικό κοινό, δεν έκρυψε την πίκρα του για την άρνηση πολλών χωρών στην Ευρώπη να δεχτούν πρόσφυγες: «Όταν συγκρίνω το αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε εμείς στο νησί και γενικά η Ελλάδα και βλέπω τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αδρανούν και να αφήνουν κάποια κράτη-μέλη να παίρνουν μονομερείς αποφάσεις και να κλείνουν τα σύνορα – στεναχωριέμαι πάρα πολύ».

Η συζήτηση γύρω από το προσφυγικό, δεν θα μπορούσε να μη στραφεί, βέβαια, και προς τον παράγοντα της Τουρκίας. Όμως, μάλιστα δήλωσε ο Νίκολας Νέρνταν από το Global Justice Now, για την συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, «αυτό που ουσιαστικά κάνει η ΕΕ με αυτή συμφωνία είναι να αναθέσει βάσει συμφωνίας τις ευθύνες για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε μια χώρα που όχι μόνο είναι φτωχότερη από τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και που διοικείται από μια κυβέρνηση που ανοιχτά παραβιάζει τους κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σύμφωνα με τον ίδιο η ΕΕ είναι τόσο πλούσια που κάλλιστα θα μπορούσε να υποδεχτεί όλους τους πρόσφυγες που ζούνε στην Τουρκία.

Εκτεταμένη αναφορά έγινε, όμως, και για την λιτότητα στην Ελλάδα. Από το βήμα της εκδήλωσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε πως «η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται παρά τα προγράμματα λιτότητας και όχι χάρη σε αυτά», ενώ πρόσθεσε πως «προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δικαιότερη κατανομή των βαρών στους πολίτες». «Προϋπόθεση για επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη είναι η απαραίτητη αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Die Linke, Άξελ Τρόοστ, δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι χωρίς την μείωση του χρέους δεν πρόκειται να επιστρέψει η χώρα στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης. Το ζήτημα δεν έχει όμως τη σημασία που του αποδίδεται. Οι ελαφρύνσεις που αναμένεται να παραχωρηθούν στην Ελλάδα θα είναι τέτοιες που θα καθιστούν περιττή την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Το ζητούμενο για τη χώρα δεν είναι η αποπληρωμή των δανείων αλλά η οικονομική ανάπτυξη». Ανάμεσα σε άλλους στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν επίσης η Imke Meyer από την εκστρατεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, η Mai Ali, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα με καταγωγή από τη Γερμανία και το Σουδάν, η Έλενα Χατζημιχαήλ από την Αλληλέγγυα Κλινική του Πειραιά, ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, και ο Γιώργος Χονδρός, από το Solidarity4all. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε επίσης η ταινία μικρού μήκους «Minus 1» της Νατάσας Ξύδη με θέμα την οικονομική κρίση. Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου προλογίζοντας την ταινία και θέλοντας να δώσει και μια άλλη πτυχή της σύγχρονης Ελλάδας δήλωσε πως «τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει σημειωθεί παρά την κρίση μια μεγάλη πολιτιστική δημιουργία. Πέρυσι μόνο στην Αθήνα στα θέατρα έπαιζαν 200 διαφορετικές παραστάσεις. Αυτές γίνονται με λίγα έξοδα, με τους ηθοποιούς κακοπληρωμένους. Έτσι όμως είναι η τέχνη, σαν τραγωδία, μέσα από την οποία προκύπτει η δημιουργία».

(Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ θα δημοσιεύσει εκτενές ρεπορτάζ από την εκδήλωση στα γερμανικά στο τεύχος Σεπτεμβρίου της έντυπης ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ