Φωτό αρχείου

Τα επίσημα εγκαίνια του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος!
-Θέμα του εφετινού Φεστιβάλ, που θα λειτουργεί από 1 έως 17 Σεπτεμβρίου, είναι «Βιβλίο-Θέατρο-Κινηματογράφος»!
-Στις κεντρικές του εκδηλώσεις, το Φεστιβάλ συμπράττει εφέτος με την ΕΡΤ, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Θέατρο Τέχνης!

Τα επίσημα εγκαίνια του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου, που άνοιξε τις πύλες του στους χώρους του Ζαππείου, την 1η Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου, με την συμμετοχή πολλών εκδοτικών οίκων, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού και πνευματικού κόσμου και πλήθους κόσμου.  Στην ομιλία του, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, ότι το βιβλίο, πρωτίστως στην έντυπη μορφή του, «σφυρηλατεί» μιά
αναντικατάστατη υλική σχέση με τον αναγνώστη και ανέφερε, ότι η συνειδητοποίηση της διαχρονικής και σταθερής αξία του βιβλίου, ιδίως στην έντυπη
μορφή του, δεν σημαίνει, κατ’ ουδένα τρόπο, άρνηση ή έστω και αμφισβήτηση της σημασίας της εξέλιξης της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στο πεδίο της οικοδόμησης της πληροφόρησης και της γνώσης. Απλώς έχει ως στόχο ν’ αναδείξει, γιατί και πώς το βιβλίο, στην έντυπη μορφή του, έχει και θα έχει πάντα την θέση
του- θέση περίοπτη μάλιστα ως προς ορισμένες πτυχές της- στην διαμόρφωση της Παιδείας του Ανθρώπου.
Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε τον κίνδυνο, που διατρέχει η Παιδεία «από μιάν ακατάσχετη και με κάθε μέσο σώρευση απλής πληροφορίας, η οποία αδυνατεί να μετουσιωθεί σε Γνώση και, πολύ περισσότερο, σε «Σοφία», δηλαδή στον τελικό προορισμό του Πνεύματος».

“Το βιβλίο, πρωτίστως στην έντυπη μορφή του, σφυρηλατεί μιάν αναντικατάστατη υλική σχέση με τον αναγνώστη, στον οποίο επιτρέπει να διατηρεί μια γνήσια σχέση με τον Συνάνθρωπο και με τον Κόσμο,”!

Το βιβλίο, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνιστά αναμφισβήτητα ένα δραστικό «ακεσώδυνο» για την αντιμετώπιση αυτής της υποδόριας πνευματικής παθολογίας. Και τούτο, γιατί το βιβλίο, πρωτίστως
στην έντυπη μορφή του, «σφυρηλατεί» μιάν αναντικατάστατη υλική σχέση με τον αναγνώστη. Στον οποίο επιτρέπει να διατηρεί μια γνήσια σχέση με τον Συνάνθρωπο και με τον Κόσμο, αποτελώντας έτσι -και συνακόλουθα- πραγματικό ανάχωμα στην
επέλαση κάθε πνευματικώς φθοροποιού εικονικής προσομοίωσης.
Αυτό, επειδή το βιβλίο, υπό τ’ ανωτέρω χαρακτηριστικά του, αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό το «στέγνωμα» του νου, ιδίως μεσ’ από την «ζωογόνο δρόσο» της κριτικής σκέψης και της φαντασίας.
Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε, «οι αναγνώστες των βιβλίων να πληθαίνουν και η ανάγνωση, ως κορυφαία στάση αντίστασης απέναντι στην φθορά, ν’ αποτελεί πιστό συνοδοιπόρο και ανθεκτικό στήριγμα στην ανηφορική πορεία της ζωής μας».

Το θέμα του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου, είναι «Βιβλίο-Θέατρο-Κινηματογράφος», τρεις πνευματικές δραστηριότητες με σχέσεις αμφίδρομες και ρόλους εναλλασσόμενους!

Στα επίσημα εγκαίνια του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων,  ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Γ. Θεοχαρόπουλος, ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης και πολλοί βουλευτές.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι το θέμα του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου, είναι «Βιβλίο-Θέατρο-Κινηματογράφος», τρεις πνευματικές δραστηριότητες με σχέσεις αμφίδρομες και ρόλους εναλλασσόμενους.
Στις κεντρικές του εκδηλώσεις, το εφετινό Φεστιβάλ Βιβλίου συμπράττει με την ΕΡΤ, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Θέατρο Τέχνης, με σκοπό να προβληθεί το έργο τους, αλλά και η συμβολή τους στην πνευματική ανάπτυξη του τόπου μας.
Επίσης, με αφορμή το έτος Καζαντζάκη, τις ημέρες του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα στον μεγάλο συγγραφέα, με τίτλο: «Νίκος Καζαντζάκης, Θεατρικός, τηλεοπτικός, κινηματογραφικός», αναδεικνύοντας το σημαντικό έργο, που άφησε πίσω του, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση και την αλληλεπίδρασή της με το Βιβλίο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ