Η ΑγιορειτικήΕστία και οι εκδόσεις Κυριακίδη, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αγγελικής Δεληκάρη, «Βυζαντινο-Σλαβικά Μελετήματα», η οποία θα πραγματοποιηθείτην Τρίτη 15 Μαΐου, στις 19:30, στον κήπο της Αγιορειτικής Εστίας, Εγνατία 109.

Με τη νέα επιστημονική συγγραφική της μελέτη, η επίκ. καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Αγγελική Δεληκάρη, προσκαλεί τον αναγνώστη να εντρυφήσει στον κόσμο των βυζαντινο-σλαβικών σχέσεων, ξεκινώντας από την ιεραποστολή των Θεσσαλονικέων αδελφών αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και καταλήγοντας στη συμβολή του Βυζαντίου στη δημιουργία της αυτοκέφαλης Σερβικής Εκκλησίας το 1219. Τονίζει τη μεγάλη επίδραση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στην πολιτική, πολιτισμική αλλά και εκκλησιαστική ζωή των Σλάβων (π.χ. Ησυχασμός). Ανιχνεύει με βάση τις σλαβικές πηγές τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», αποδεικνύοντας ότι κατά τον Μεσαίωνα, οι Σλάβοι χρησιμοποιούσαν τον γεωγραφικό αυτόν όρο ως δηλωτικό βυζαντινής-ελληνικής περιοχής. Η πληθώρα άλλωστε των σλαβικών τοπωνυμίων στον ελλαδικό χώρο οφείλεται κατά την άποψη της συγγραφέως στην επικράτηση της σλαβικής γλώσσας ως linguafranca της εποχής (Μεσαίωνα έως Νεότερους Χρόνους) και όχι σε πολυάριθμο σλαβικό πληθυσμό.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ., Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.
  • SrdjanPirivatrić, Κύριος Ερευνητής του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.
  • Ευάγγελος Χρυσός, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
  • η συγγραφέας Αγγελική Δεληκάρη.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας Αναστάσιος Ντούρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ