-«Αν η Γερμανία έκλεινε τα σύνορά της, η Ελλάδα εντός 48 ωρών θα ήταν ένα διαλυμένο κράτος! Αυτή την στιγμή, η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης, που την στηρίζει»!
-«Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μην θεωρηθεί, ότι χρησιμοποιεί την μεταναστευτική κρίση, προκειμένου να μην εφαρμόσει, ό,τι έχει συμφωνηθεί για την υπέρβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν έχει ολοκληρωθεί, επειδή η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και ζήτησε να μην θεωρεί η Αθήνα, ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την προσφυγική κρίση, προκειμένου να μην εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ο κ. Σόϊμπλε πρόσθεσε, ότι, αν η Γερμανία έκλεινε τα σύνορά της, η Ελλάδα εντός 48 ωρών θα ήταν ένα διαλυμένο κράτος, ενώ τόνισε, ότι αυτή την στιγμή, η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης, που την στηρίζει.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του» London School of Economics», στο Λονδίνο , ο κ. Σόϊμπλε σημείωσε, πως «η αξιολόγηση, όπως κατάλαβα κατά την τελευταία συνάντηση του Eurogroup και θα καταλάβω και στην επόμενη συνάντηση την Δευτέρα, δεν έχει ολοκληρωθεί, επειδή ως τώρα η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει, ό,τι έχει συμφωνηθεί για αυτή την αξιολόγηση. Δεν είναι θέμα των Θεσμών, είναι μόνον της Ελλάδας να ανταποκριθεί, σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Είναι, όμως, θέμα των Θεσμών να βρουν μια λύση».

«Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μην θεωρηθεί, ότι χρησιμοποιεί την μεταναστευτική κρίση, προκειμένου να μην εφαρμόσει, ό,τι έχει συμφωνηθεί για την υπέρβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη»

Ο ίδιος, δήλωσε, πως γνωρίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το επόμενο διάστημα, αλλά ταυτόχρονα και το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση, λόγω της προσφυγικής κρίσης, η οποία αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την χώρα.
«Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μην θεωρηθεί, ότι χρησιμοποιεί την μεταναστευτική κρίση, προκειμένου να μην εφαρμόσει, ό,τι έχει συμφωνηθεί για την υπέρβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, διότι, όπως είπε, «ό,τι έχει συμφωνηθεί, πρέπει να τηρηθεί».
«Αν θέλεις να βελτιώσεις την ανταγωνιστικότητα – και η Ελλάδα είναι πολύ ειδική περίπτωση – είναι δύσκολο να το επιτύχεις , χωρίς το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης, στο οποίο κάποια ευρωπαϊκά κράτη είχαν συνηθίσει για δεκαετίες. Είναι δύσκολο, αλλά με καλή τύχη (γίνεται) και νομίζω, ότι είμαστε, όσο πιο υποστηρικτικοί μπορούμε», συμπλήρωσε ο κ. Σόϊμπλε.

«Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε πριν γίνει Πρωθυπουργός ένα πράγμα και, έξι μήνες μετά, έκανε το αντίθετο. Και η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει τρομερό τίμημα για αυτό. Ήταν πολύ ακριβό για την Ελλάδα»

Αναφερόμενος στο πολιτικό κόστος της εφαρμογής των προγραμμάτων στήριξης, ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δήλωσε, ότι σε καμία χώρα το πρόγραμμα δεν αγαπήθηκε, αλλά πάντα ήταν χρήσιμο. «Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χάσεις τις επόμενες εκλογές», παραδέχθηκε και ανέφερε, ότι λόγω της προσφυγικής κρίσης, και το δικό του κόμμα κινδυνεύει να ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση, αλλά παρ’ όλα αυτά αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας», επεσήμανε.
Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με το αν το Grexit έχει πλέον αποσυρθεί και αν η Γερμανία έχει «μαλακώσει» την στάση της απέναντι στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο κ. Σόϊμπλε εξήγησε, ότι, όταν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο τελευταίος ήταν ακόμη αρχηγός της αντιπολίτευσης, του είχε δηλώσει, ότι κατά την προεκλογική του εκστρατεία θα υποσχόταν παραμονή στο ευρώ, αλλά δεν θα δεχόταν το πρόγραμμα και τον όρο της ανταποδοτικότητας. «Η αντίδρασή μου ήταν να του ευχηθώ να μην κερδίσει τις εκλογές, διότι δεν θα μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή του. Υποσχέθηκε ένα πράγμα και, έξι μήνες μετά, έκανε το αντίθετο. Και η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει τρομερό τίμημα για αυτό. Ήταν πολύ ακριβό για την Ελλάδα», ανέφερε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.

«Δεν είμαστε τόσο ηλίθιοι, όσο νομίζετε! Αν διαβάζετε μόνο ελληνικές εφημερίδες, θα σχηματίσετε λάθος εντύπωση για την Γερμανία»!

Το καλοκαίρι ελήφθη μια απόφαση – υπενθύμισε ο κ. Σόϊμπλε. «Η συμφωνία είναι συμφωνία. Όλοι πρέπει να τηρήσουν την συμφωνία» ανέφερε. Ο ίδιος αναγνώρισε, πως η Ελλάδα βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση, λόγω του προσφυγικού: «Υποφέρει από μια τρομερή έλλειψη αλληλεγγύης από πολλά από τα κράτη-μέλη. Το μόνο ευρωπαϊκό κράτος, που υπερασπίζεται αυτές τις ημέρες την Ελλάδα στο προσφυγικό – έχει ενδιαφέρον – είναι η Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά και απηύθυνε έκκληση για ευρωπαϊκές λύσεις στο πρόβλημα. Ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε ακόμη, ότι και στην Γερμανία υπάρχει η συζήτηση, ότι η Καγκελάριος δεν είναι αρκετά αυστηρή, σε ό,τι αφορά την μελλοντική ανταγωνιστικότητα της χώρας της. «Την τελευταία χρονιά είχαμε την μεγαλύτερη αύξηση στους πραγματικούς μισθούς εδώ και δεκαετίες. Δεν είμαστε τόσο ηλίθιοι, όσο νομίζετε. Αν διαβάζετε μόνο ελληνικές εφημερίδες, θα σχηματίσετε λάθος εντύπωση για την Γερμανία», δήλωσε αστειευόμενος.

«Δεν μπορούμε στην Ευρώπη να σώσουμε επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να σώσουμε εκείνους, που μπορούμε»

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση, ο κ. Σόϊμπλε υποστήριξε, ότι η Ευρώπη κινείται, αν και πολύ αργά, συχνά σχεδόν βαρετά, και προέβλεψε, ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας θα υπάρξει κάποια κίνηση. Αναφέρθηκε δε, σε συζήτηση, που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, πριν από πέντε εβδομάδες: «Του είπα, ότι αν η Γερμανία αποφάσιζε αυτό, που ζητούν πολλοί από τους πολίτες μας και πολλοί από τους γείτονές μας, δύο ημέρες μετά η Ελλάδα θα ήταν ένα «αποτυχημένο κράτος» (failed state) – δεν θα το κάνουμε». Όχι μόνον για την Ελλάδα, συνέχισε, αλλά και για το συμφέρον της Ευρώπης, η οποία πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τις αξίες της. «Δεν μπορούμε στην Ευρώπη να σώσουμε επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να σώσουμε εκείνους, που μπορούμε», υπογράμμισε και ζήτησε να βρεθεί η σωστή αναλογία και να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στις περιοχές κοντά στην Συρία, ενώ ανέδειξε το γεγονός, ότι η χώρα του έχει διαθέσει το 50% του ποσού, που χρειαζόταν για αυτό ο ΟΗΕ.

«Ο Πρόεδρος της Ρωσίας φοβάται το κοινωνικό και δημοκρατικό μοντέλο της Ευρώπης και η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να αντισταθεί στις προσπάθειές του, να διχάσει τις χώρες της ΕΕ»

«Ως Υπουργός Οικονομικών – ως ανόητος, όπως μπορεί να φαντάζεστε – είπα εδώ και μήνες στην κυρία Μέρκελ: Ό,τι χρειαστείς για την χρηματοδότηση περιοχών, προκειμένου να μην αναγκαστούν τόσοι πολλοί άνθρωποι να έρθουν στην Ευρώπη, καν” το. Πάντα θα το στηρίζω αυτό», κατέληξε.
Τέλος, σαφείς αιχμές άφησε ο κ. Σόϊμπλε εναντίον της Μόσχας και του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας, ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας φοβάται το κοινωνικό και δημοκρατικό μοντέλο της Ευρώπης και ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να αντισταθεί στις προσπάθειές του, να διχάσει τις χώρες της ΕΕ.
Ο Γερμανός Υπουργός υποστήριξε, ότι δεν είναι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΝΑΤΟ, που ανησυχεί την ρωσική Κυβέρνηση, αλλά η «ήπια ισχύς» της Ευρώπης, που προσεγγίζει τα σύνορα της Ρωσίας.
«Για αυτό ακριβώς ο Πούτιν προσπαθεί να αποδυναμώσει την Ευρώπη, με το να μας διχάζει και να μας δελεάζει να σκεφτόμαστε μόνον υπό στενούς εθνικούς όρους. Εμείς δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι του» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, στέλνοντας μήνυμα στους Ευρωπαίους της ΕΕ από το Λονδίνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ