-«Οι Έλληνες σημειώνουν προόδους, ωστόσο δεν θα πρέπει να πιστέψουν, ότι μπορούν να σταματήσουν να εφαρμόζουν τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αισιόδοξος για το μέλλον της Ε.Ε., παρά τις πολλαπλές προκλήσεις, που καλείται να διαχειριστεί, εμφανίστηκε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα. Μιλώντας στην εφημερίδα “Stuttgarter Nachrichten” ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών έκανε μεταξύ άλλων ειδική αναφορά στις εξελίξεις στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας, καθώς αναγνώρισε μεν κάποια πρόοδο, τόνισε, όμως,την ανάγκη να μην παρεκκλίνει η Ελλάδα από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Πολλά πράγματα στην Ε.Ε. κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, επεσήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, αναφέροντας ως παράδειγμα την ανάπτυξη στην Ισπανία. Ο ίδιος εκτίμησε, ότι η Ιταλία θα έχει θετική οικονομική εξέλιξη και υπογράμμισε, ότι η Γαλλία δρομολόγησε κατά την διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

«Οι Έλληνες σημειώνουν προόδους, ωστόσο δεν θα πρέπει να πιστέψουν, ότι μπορούν να σταματήσουν να εφαρμόζουν τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις»

«Οι Έλληνες σημειώνουν επίσης προόδους – ωστόσο δεν θα πρέπει να πιστέψουν, ότι μπορούν να σταματήσουν να εφαρμόζουν τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο ίδιος. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «παρεξήγηση» την άποψη, ότι είναι αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού, επειδή δεν είναι βιώσιμο το χρέος.
Ο κ. Σόϊμπλε αρνήθηκε, ότι η γερμανική Κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το Ταμείο, με αφορμή την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Επιπλέον διέψευσε, ότι η γερμανική Κυβέρνηση, που θεωρεί την συμμετοχή του Ταμείου απαραίτητο όρο για την στήριξη του ελληνικού δανειακού προγράμματος, βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το ΔΝΤ, το οποίο ζητεί δραστικά μέτρα προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Όπως διευκρίνισε, «το ΔΝΤ αμφιβάλλει -αλλά αυτό δεν είναι καινούριο- ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί και ότι αυτά επαρκούν για να φέρουν τη χώρα σε ένα διαρκές μονοπάτι ανάπτυξης».

«Δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Αν μιλήσουμε τώρα για ελάφρυνση χρέους, αυτό θα εξασθενήσει την μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας»

Υπογράμμισε ακόμη, ότι «οι Έλληνες, αντιθέτως, έλεγαν πάντα: “Θα τα καταφέρουμε”. Ως εκ τούτου, την Άνοιξη συμφωνήσαμε, ότι η Αθήνα θα λάβει πρόσθετα μέτρα, εάν το ΔΝΤ έχει δίκιο ως προς την απαισιοδοξία του. Αυτό το υπενθύμισα στον Έλληνα ομόλογό μου ξανά στην συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα – και αυτός διαβεβαίωσε, ότι είναι έτσι», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.soimple
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε, ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Όπως επεσήμανε, «αν μιλήσουμε τώρα για ελάφρυνση χρέους, αυτό θα εξασθενήσει την μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας. Το πρόβλημα δεν είναι άλλωστε το χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Εκεί πρέπει να γίνει η αρχή».

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών πρότεινε ισχυρότερη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM στον έλεγχο του προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης και την μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Κομισιόν στον ESM!

Ο κ.Σόϊμπλε πρότεινε ισχυρότερη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM στον έλεγχο του προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης. «Ο ESM δεν θα αξιολογούσε τα σχέδια προϋπολογισμού με πολιτικά κριτήρια, αλλά αυστηρά με βάση τους κανόνες», τόνισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, με αφορμή την τοποθέτηση της Κομισιόν κατά της επιβολής κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία για παραβίαση των ορίων για το δημόσιο έλλειμμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ