Η καρδιά του Απόδημου Ελληνισμού χτυπούσε δυνατά στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου βραβεύτηκαν διαπρεπείς Έλληνες του εξωτερικού που συμβάλλουν με τη δραστηριότητά τους στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

Ο διεθνής και Αρκάς γλύπτης, Νίκος Φλώρος, βραβεύτηκε για την προσφορά του στην τέχνη και την σύσφιξη Ελλάδας και Εξωτερικού δια μέσου του καλλιτεχνικού του έργου του. Το βραβείο το απένειμε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ανδρέας Ζαΐμης.

Πρόκειται για μια εκδήλωση αφιερωμένη στον Έλληνα και στην Ελληνίδα της διασποράς απ’ όλη την υφήλιο, που σκοπό έχει να καταδείξει και να αναδείξει την πορεία και την εξέλιξη του διεσπαρμένου ελληνισμού, καθώς και να προωθήσει τη σύνδεσή του με την πατρική γη.

Μεταξύ των διαπρεπών ομογενών που βραβεύτηκαν ήταν ο ιστορικός και συγγραφέας Τόνυ Χατζηδημητρίου, ο χειρουργός Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο Πολ Κοτρώτσιος και η πριγκίπισσα της Σερβίας Κατερίνα.

Ενώ η 4η συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού προγραμματίζεται για το 2017 στη Νέα Υόρκη.

Στην εκδήλωση υπήρχε παράλληλα πλούσιο φωτογραφικό υλικό,  παλαιότητας μέχρι και 120 χρόνων, όπου καταγράφονται με τρόπο ρεαλιστικό σκηνές από το ταξίδι και την καθημερινότητα των ελλήνων μεταναστών στις χώρες υποδοχής τους.

Η εκδήλωση αυτή όπως τόνισε η πρόεδρος του Οργανισμού κ. Μαίρη Ρυσσάκη είναι αφιερωμένη στον Έλληνα και Ελληνίδα της διασποράς από όλη την υφήλιο, που σκοπό έχει να αναδείξει την πορεία και την εξέλιξη του Ελληνισμού.

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων διεξήχθη στις 21 Ιουλίου και forum επιχειρηματικότητας στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα η Ελλάδα του χθες του σήμερα και του αύριο. Στο forum αυτό ακούστηκαν πολλές προτάσεις για την δυναμικότερη παρουσία των Ελλήνων της διασποράς στα εθνικά πολιτιστικά και οικονομικά δρώμενα. Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτιστική ανάπτυξη περιοχών που διαμένουν Έλληνες ομογενείς με σκοπό την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

floros