Αγαπητοί φίλοι,

ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΑΣ !!!

Το βιβλίο της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) Δώρας Γιαννίτση «Ο ελληνικός κόσμος από τα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τις ρωσικές πηγές (αναφορικά  με τη μελέτη της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων)» βραβεύθηκε στην Αθήνα, στις 23 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο του Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Όμηρος 2017», με το τιμητικό Β΄ βραβείο στην κατηγορία επιστημονική εργασία. H συγκεκριμένη εργασία βασίζεται στη διδακτοική διατριβή της υπογράφουσας, που υποστηρίχθηκε το Δεκέμβριο του 2000 στην Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov», υπό την εποπτεία της καθηγήτριας, σημαίνουσας Ελληνίστριας, Τατιάνας Νικίτινα.

Ο Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός «Όμηρος 2017» δρομολογήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ «Επιστροφή στις Μούσες» (Αθήνα, Τήνος, 22-29 Σεπτεμβρίου 2017), το οποίο διοργανώθηκε από το Διεθνές Λογοτεχνικό Περιοδικό «9 Μούσες», τέλεσε υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου και πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη και αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, του Πανελλαδικού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τήνου, της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων, της Πανελλήνιας Ένωσης Συγγραφέων, του Ινστιτούτου Ελληνικών Μύλων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος. Θέμα του Διαγωνισμού για εφέτος: «Η επίδραση της ελληνικης σκέψης στον πολιτισμό και την τέχνη» «Ο άχρονος χρόνος».

«Ο ελληνικός κόσμος από τα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τις ρωσικές πηγές (αναφορικά  με τη μελέτη της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων)». Η εν λόγω μονογραφία της Δώρας Γιαννίτση εκδόθηκε δύο φορές στη Ρωσία (2001 και 2002) και αναφέρεται στη μελέτη της διαδικασίας διαμόρφωσης της ελληνικής εθνικής συνείδησης κατά την ως άνω δηλωμένη περίοδο. Αξιοποιώντας αρχειακό υλικό, αναξιοποίητο μέχρι τούδε,  για τη δράση της ελληνικής ομογένειας στη Νότια Ρωσία, καθώς και απομνημονεύματα Ρώσων περιηγητών, που επισκέφθηκαν τον ελληνικό κόσμο τη δεδομένη περίοδο, η συγκεκριμένη μελέτη  εξετάζει τη διαδικασία διαμόρφωσης της εθνικής συνείδησης, ταυτότητας των Ελλήνων, τον δείκτη προσαρμογής και αφομοίωσής τους στην πραγματικότητα του Νότου της Ρωσίας, καθώς και το βαθμό ενσωμάτωσής τους στις διεργασίες, που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική επικράτεια, αλλά και την αμοιβαία αντιμετώπιση Ελλήνων και Ρώσων, περιέχει δε πλούσιο ηθογραφικό υλικό για το ιστορικό-πολιτικό-κοινωνικό πλαίσιο του ελληνικού κόσμου κατά τη δεδομένη περίοδο.

Международный Творческий Фестиваль в Греции
22-29 сентября 2017 г.
tel: 00306974866876  e-mail: anastasiadi.irini@gmail.com

Σύντομα αναμένεται καινούργια, δίγλωσση αυτή τη φορά (σε ελληνική και ρωσική γλώσσα) έκδοση  της ως άνω μελέτης «Ο ελληνικός κόσμος από τα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τις ρωσικές πηγές (αναφορικά  με τη μελέτη της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων)» της Δώρας Γιαννίτση, γεγονός που ανταποκρίνεταιο και στις παιδαγωγικές-εκπαιδευτικές-γλωσσολογικές σκοπιμότητες του Κ.Ε.Π.

Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην κριτική επιτροπή του λογοτεχνικού διαγωνισμού, ιδιαίτερα δε στην πρόεδρό του, συγγραφέα, αρχισυντάκτρια του λογοτεχνικού περιοδικού «9 Μούσες» Ειρήνη Αναστασιάδου για την εμπιστοσύνη και την υψηλή εκτίμηση της δουλειάς μας.

Συγχαίρουμε, επίσης,  από καρδιάς όλους τους υποψήφιους και τους βραβευθέντες, ανθρώπους που υπηρετούν με ζήλο το δημιουργικό επάγγελμά τους, το λειτούργημά τους.

 

Αναλυτικότερα για τον Διαγωνισμό:

https://9musesjournal.wordpress.com/2017/10/17/итоги-международного-творческого-фе/

Με εκτίμηση,

Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ