Ένας συναισθηματικός φόρος τιμής σε ένα επαπειλούμενο πολιτιστικό αγαθό.

Παρουσίαση Βιβλίου , Δευτέρα, 16.04.2018, ώρα 19.00, Goethe-InstitutThessaloniki, Αίθουσα Εκδηλώσεων, Είσοδος ελεύθερη

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Γερμανικά σε ταυτόχρονη μετάφραση προς τα Ελληνικά

Το λουκάνικο είναι πολλά περισσότερα από απλώς ένα τρόφιμο, είναι στενά συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και την ιστορία της Γερμανίας και πολώνεται στην εποχή της προστασίας των ζώων και του βιγκανισμού.Σε κανένα άλλο έθνος δεν έχει παραχθεί τόσο μεγάλη ποικιλία σε είδη λουκάνικου όπως στη Γερμανία. Κάθε περιοχή γνωρίζει τις δικές της ποικιλίες και κάποια κρεοπωλεία εκπλήσσουν μάλιστα με μοναδικές δημιουργίες. Ολόκληρη η χώρα βρίθει από ιστορίες για λουκάνικα. Ο ΒόλφγκερΠέλμαν έχει εντοπίσει αυτές τις ιστορίες. Ο ιστορικός Τέχνης και εθνολόγος με ειδίκευση στα λουκάνικα ακολούθησε την ιστορία του λουκάνικου οργώνοντας όλη τη Γερμανία και έχει αναδείξει πολιτιστικούς, ιστορικούς, αισθητικούς και γευσιγνωστικούς θησαυρούς.

Σε αυτή τη «Βίβλο» του λουκάνικου βρίσκει κανείς τα πάντα περί του λουκάνικου: καθολικά και ευαγγελικά  χοιρινά ψητά λουκάνικα, λευκά μοσχαρίσια λουκάνικα με προσθήκη μπαχαρικών και μουστάρδας, ειδικές ποικιλίες λουκάνικων για άντρες και αντίστοιχες για γυναίκες, χνουδωτά λουκάνικα από το «κρεοπωλείο με τα λούτρινα», λουκάνικα σε σχήμα πούρων, λουκάνικα και θέατρο, αφηγήσεις για αγίους του λουκάνικου και θαύματα με λουκάνικα κατά τον Τριαντακονταετή Πόλεμο και πολλά άλλα.

Ο ιστορικός Τέχνης ΒόλφγκερΠέλμαν έχει πίσω του μια λαμπρή καριέρα στην επιμέλεια εκθέσεων και στη διαχείριση πολιτιστικών διοργανώσεων αναλαμβάνοντας σημαντικά πόστα μεταξύ άλλων στο HausderKulturenderWelt (Οίκος των πολιτισμών του Κόσμου) στο Βερολίνο και σχεδόν 20 χρόνια στο Goethe-Institut, το Ινστιτούτο που είναι παγκοσμίως υπεύθυνο για την παρουσίαση του γερμανικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Από την παιδική του ηλικία, ο Πέλμαν λατρεύει με πάθος τα λουκάνικα, τους παρασκευαστές λουκάνικου και τις γνώσεις γύρω από το λουκάνικο.

Πληροφορίες:

Άρης Καλόγηρος

Τμήμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

Goethe-Institut Thessaloniki