-Τα νέα στοιχεία, που έδωσε στην δημοσιότητα το “Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών” (ECDC), δείχνουν, ότι μετά το 2010 τα κρούσματα της σύφιλης άρχισαν ξανά να αυξάνονται στην Ευρώπη!
– Στην Ελλάδα καταγράφηκαν το 2014, 247 περιστατικά σύφιλης, ενώ γύρω στο 65% των ασθενών είναι ομο/αμφιφυλόφιλοι, με την κύρια ηλικιακή ομάδα, που προσβάλλεται στην χώρα μας, να είναι αυτή των 25 εως 44 ετών!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ξαναγύρισε και πάλι στην Ευρώπη ο εφιάλτης της σύφιλης, η οποία ήταν στο παρελθόν η πιο επικίνδυνη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοιμώδης νόσος!
Η ασθενεια αυτή είχε καταπολεμηθεί δραστικά σε ολόκληρο τον κόσμο, με εξαίρεση την Αφρική, και έτεινε να εξαφανιστεί στην ήπειρό μας, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία δείχνουν, πως, μετα το 2010, αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Η σύφιλη είναι μια άκρως λοιμώδης, σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος, που προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum και ο χρόνος επώασής της κυμαίνεται από 10 έως 90 ημέρες, συνήθως, όμως, σε διάστημα 21 ημερών. Αρχικά εκδηλώνεται ως ανώδυνο έλκος (πληγή), που μπορεί να εμφανιστεί κυρίως στην γεννητική χώρα, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως τον πρωκτό ή το στόμα, ανάλογα με τον τύπο της σεξουαλικής επαφής.

Στη Νότια και Ανατολική Αφρική, 50 χρόνια μετά την εμφάνιση της πενικιλίνης, το 6% περίπου των εγκύων έχουν σύφιλη, ενώ, από τις 12 χώρες, όπου ποσοστό άνω του 5% των εγκύων έχουν σύφιλη, οι 10 βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική!

Στα πρώτα στάδια της λοίμωξης, η νόσος αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται εύκολα, αλλιώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Καθώς τα βακτήρια εξαπλώνονται μέσω του αίματος, προκαλούνται συμπτώματα, όπως πυρετός, πονοκέφαλοι, πόνοι στα κόκκαλα, φλεγμονή στους λεμφαδένες, απώλεια τριχών και -σε πιο προχωρημένο στάδιο- ανεύρυσμα.
Η ανακάλυψη της πενικιλίνης επέτρεψε την ραγδαία καταπολέμηση της σύφιλης σε όλο τον κόσμο, με την εξαίρεση της Αφρικής, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε και με ελληνική συμμετοχή.
Από τις 12 χώρες, όπου ποσοστό άνω του 5% των εγκύων έχουν σύφιλη, οι 10 βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική (Λιβερία 12%, Μαλάουι 10%, Σομαλία 9% κ.α.), ενώ αυτό παρατηρειται επίσης στις Νήσους του Σολομώντα και στην Παπούα Νέα Γουινέα. Στη Νότια και Ανατολική Αφρική, 50 χρόνια μετά την εμφάνιση του ισχυρού αντιβιοτικού πενικιλίνη, το 6% περίπου των εγκύων έχουν σύφιλη.

Ενώ η εμφάνιση του AIDS και οι αγώνες για την καταπολέμηση των πρακτικών ανασφαλούς σεξ οδήγησαν σε μείωση της σύφιλης, τα νέα στοιχεία, που έδωσε στην δημοσιότητα το “Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών” (ECDC), δείχνουν, ότι μετά το 2010 τα κρούσματα της σύφιλης άρχισαν ξανά να αυξάνονται στην Ευρώπη

Η εμφάνιση του AIDS και οι αγώνες για την καταπολέμηση των πρακτικών ανασφαλούς σεξ οδήγησαν, επίσης, σε μείωση της σύφιλης. Αυτό επισημαίνει μελέτη του βελγικού Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής της Αμβέρσας, με επικεφαλής τον καθηγητή, Κρις Κένιον και με την συμμετοχή του Έλληνα βιοστατιστικού αναλυτή, Ανδρέα Τσουμάνη (αποφοίτου του Τμήματος Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου) του ίδιου Ινστιτούτου, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Neglected Tropical Diseases».
Από την άλλη, τα νέα στοιχεία, που έδωσε στην δημοσιότητα το “Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών” (ECDC), δείχνουν, ότι μετά το 2010 η σύφιλη αυξάνεται ξανά στην Ευρώπη.

Στην πλειονότητά τους τα κρούσματα αφορούν άτομα άνω των 25 ετών, με την μεγαλύτερη αύξηση σε αυτούς άνω των 45 ετών, ενώ τα περιστατικά μεταξύ των γυναικών και των ετεροφυλόφιλων ανδρών εμφανίζουν σταθερότητα ή και μείωση διαχρονικά

Το 2014 καταγράφηκαν 24.541 περιστατικά σύφιλης σε 29 ευρωπαϊκές χώρες (5,1 ανά 100.000 κατοίκους), εξαπλάσια στους άνδρες (8,3 ανά 100.000) σε σχέση με τις γυναίκες (1,3 ανά 100.000), ενώ στο διάστημα, από το 2005 έως το 2014, έχουν καταγραφεί συνολικά 208.134 περιστατικά στην Ευρώπη.
Τα δύο τρίτα περίπου των ασθενών (63%) αφορούσαν άνδρες, που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες. Στην πλειονότητά τους τα κρούσματα αφορούν άτομα άνω των 25 ετών (με την μεγαλύτερη αύξηση σε αυτούς άνω των 45 ετών), ενώ τα περιστατικά μεταξύ των γυναικών και των ετεροφυλόφιλων ανδρών εμφανίζουν σταθερότητα ή και μείωση διαχρονικά.
Μεταξύ των ετών 2010 και 2014, αυξητική τάση εμφανίζει η σύφιλη σε χώρες, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ισλανδία, η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Νορβηγία και η Μάλτα, η οποία με 11,5 περιστατικά ανά 100.000 το 2014, έχει την μεγαλύτερη αναλογία στην Ευρώπη, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό έχει η Ιταλία, όπου εμφανίζεται κάτω από ένα περιστατικό ανά 100.000 κατοίκους).

nosokomeio-alexanroupolis

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ECDC, το 2014 καταγράφηκαν 247 περιστατικά σύφιλης, δηλαδή σε αναλογία 2,2 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι μέσου όρου 4,1 περιστατικών ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη. Τα αντίστοιχα περιστατικά στην χώρα μας για το 2013 ήσαν 300, για το 2012 ήσαν 363, για το 2011 ησαν 272 και για το 2010 εφθασαν τα 241. Συνεπώς, παρατηρήθηκε μια αυξητική τάση μετά το 2010, η οποία, όμως, αναστράφηκε το 2014.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, περίπου το 87% των περιστατικών αφορούν άνδρες και το 13% γυναίκες. Δύο στους τρεις (γύρω στο 65%) είναι ομο/αμφιφυλόφιλοι και η κύρια ηλικιακή ομάδα, που προσβάλλεται στην χώρα μας, είναι 25 εως 44 ετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ