Στη Θάσο συναντήθηκαν εκπρόσωποι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του γερμανικού Πανεπιστημίου του Rottenburg, ανάμεσά τους καθηγητές,  υποψήφιοι διδάκτορες, σπουδαστές και εμπειρογνώμονες στον τομέα της Δασολογίας. Η συνεργασία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GREEN THASSOS/BLACK FOREST, με την υποστήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ). Επικεφαλής των δύο ακαδημαϊκών αποστολών ήταν ο Dr. Sebastian Hein, Καθηγητής Δασοκομίας και Δασικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Rottenburg και ο Θεοχάρης Ζάγκας, Καθηγητής Δασολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Τη δράση πλαισίωσαν κι ο Διευθυντής Δασών Καβάλας, Ιωάννης Καπετανγιάννης, καθώς και ο Δασάρχης Θάσου, Χαρίλαος Μαρουγκλιάνης.

Ο Δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ καλωσόρισε τις δύο αποστολές στη Θάσο και αναφέρθηκε στη διαχρονική σημασία του δασικού πλούτου για το νησί, ενώ υπογράμμισετη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων, τόσο στο επιστημονικό πεδίο, όσο και στο πλαίσιο επικοινωνίας και ανταλλαγής μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Κατά την έναρξη των εργασιών τα μέλη της επιστημονικής ομάδας επισήμαναν ότι παρ’ ότι τα δύο δάση, ο Μέλανας Δρυμός και το δάσος της Θάσου, διαφέρουν, το πρόβλημα που τα συνδέει και πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πόσο μάλλον στη Θάσο, όπου η μεγάλη πυρκαγιά του 2016 οδήγησε σε μεγάλες απώλειες του δασικού της πλούτου. Το νησί της Θάσου χαρακτηρίζεται από μια εξαιρετική βιοποικιλότητα τόσο της χλωρίδας, όσο και της πανίδας.

Για τις ανάγκες του ερευνητικού έργου δημιουργήθηκαν μικτές επιστημονικές ομάδες από τα δύο πανεπιστήμια, αποτελούμενες από καθηγητές, φοιτητές και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι συνεργάστηκαν στα επιστημονικά πεδία της αναδάσωσης, της βιοποικιλότητας και της διάβρωσης του εδάφους. Στη συνέχεια καθορίστηκαν δύο πεδία επιστημονικής έρευνας, το πρώτο σε περιοχή πληγείσα από την πυρκαγιά του 2016 και το δεύτεροσε χώρο που δεν επλήγη. Οι χώροι  περιφράχθηκαν και διενεργήθηκαν επί τόπου οι συγκριτικές αρχικές επιστημονικές εργασίες.

Παράλληλα με το ερευνητικό έργο, μια ομάδα σπουδαστών από τα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα-υπό την καθοδήγηση της Kαθηγήτριας Δασολογίας και Τουρισμού του Πανεπιστημίου Rottenburg,Prof. Dr. Bachinger, διενήργησε συνεντεύξεις με τον Δήμαρχο Θάσου κ. Χατζηεμμανουήλ, τους υπευθύνους της τοπικής δασικής υπηρεσίας και με εκπροσώπους φορέων της Θάσου με στόχο την εκπόνηση μιας πρότασης ανάπτυξης του φυσικού τουρισμού στη Θάσο.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή του ΑΠΘ, Θεοχάρη Ζάγκα, «από την έρευνα υπαίθρου προέκυψε ότι η αναγέννηση του δάσους είναι εξασφαλισμένη για το είδος της Τραχείας Πεύκης αλλά θα πρέπει να ενδιαφερθούμε για την αναγέννηση του πολύ σημαντικού είδους της Μαύρης Πεύκης». Ο Καθηγητής Δασολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ ενώ επεσήμανε ότι τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας που εκτελέστηκαν από τη Δασική Υπηρεσία έδωσαν καλά αποτελέσματα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διάβρωση του εδάφους και τις πλημμύρες στο μέλλον. «Θα πρέπει να ασχοληθούμε πολύ σοβαρά με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο των παραπάνω συνεργασιών πραγματοποιήθηκε και συνάντηση μεταξύ του εκπροσώπου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και τέως Δημάρχου Γκράφενμπεργκ, HolgerDembek, και του Δημάρχου Θάσου, με συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου, όπου συζητήθηκε η συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα όπως η ενέργεια, η αξιοποίηση απορριμμάτων, οι κοινωνικές υπηρεσίες και η ανταλλαγή μαθητών.

Μετά το πέρας των εργασιών των επιστημονικών ομάδων, έγινε ειδική εκδήλωση στο Καλογερικό της Θάσου, κατά την οποία οι δύο αποστολές των πανεπιστημίων Rottenburg και ΑΠΘ παρουσίασαν τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα.

Ο Καθηγητής Dr SebastianHein τόνισε τη σημασία του έργου της ΕΓΣ, καθώς «μόνο με τη στήριξη του Δήμου Θάσου και σε συνεργασία με την ΕΓΣ» μπορεί να γίνει ολοκληρωμένα η μελέτη της αναδάσωσης και της τουριστικής ανάπτυξης στη Θάσο.

Η Καθηγήτρια DrMonikaBachinger από την πλευρά της πρότεινε την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της ποδηλασίας και του περιπατητικού τουρισμού στη Θάσο, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί. Επίσης πρότεινε την επεξεργασία ενός «φυσικού οδηγού» για τη Θάσο, έναν τρόπο να κερδίσει κανείς το ενδιαφέρον των επισκεπτών για το περιβάλλον.

Η  Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

 Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ